Nickson Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam Uruchamiam swój rowerek skompletowany juz rok temu, ale dopiero teraz będzie jego premiera. Pierwszy raz dokonuje regulacji całego napędu. Posiłkuje się w tym celu instrukcjami shimano niestety część z nich jest beznadziejnie przetłumaczona i często niezrozumiała. Temat regulacji śruby B nie jest całkowicie wyjaśniony. moja przerzutka to SLX SG Shadow. Ogólnie zasada z instrukcji jest taka aby kółko prowadzące przerzutki było jak najbliżej koronki ale nie blizej niż 5-6mm W moim przypadku nie ma takiej możliwości mam kasetę szosową największa koronka to 25 a mała 11 tam tez nie ma możliwości takiego zbliżenia do kółka prowadzącego. Czy w takiej sytuacji śruba regulacyjna B u mnie powinna być całkowicie wykręcona? Czy im więcej łańcuch owija koronkę napędu tym lepiej? Nie wpływa to negatywnie na zmianę przełożeń? Domyślam się że większa powierzchnia styku łańcucha z koronką zmniejsza zużycie elementów. Chciałbym mieć pewność tej regulacji bo ona determinuje długość łańcucha. Wstępnie łańcuch zapiłem na ustawieniach przerzutki wyjętej z pudełka. Teraz gdy śrubę B odkręcilem na max to łańcuch mocno zluzował i w tej sytuacji 2 ogniwa będę musiał wywalić. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Od razu Cie trochę zasmucę bo shadow nie specjalnie lubi kasety szosowe właśnie z racji odległości kółeczka od kasety. działa to względnie dobrze ale jest upierdliwe w regulacji i eksploatacji.
Nickson Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Od razu Cie trochę zasmucę bo shadow nie specjalnie lubi kasety szosowe właśnie z racji odległości kółeczka od kasety. działa to względnie dobrze ale jest upierdliwe w regulacji i eksploatacji. Hmmm 11-25 to raczej taka semi szosa Moja kaseta ponad polowe koronek na takich samych jak układy 11-32,34 więc nie rozumiem czemu ten SLX ma się nie nadawać. W końcu po cos zrobili ta regulację B. Czy inne przerzutki górskie np Deore, XT mają możliwość większego zbliżenia kółka prowadzącego? Ponowie pytanie Czy w moim przypadku koniecznie odkręcić do końca śrubę regulacji B?
ugupu Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Przede wszystkim musisz mieć pewność, że łańcuch masz odpowiednio długi. Jak to zrobić pewnie wiesz, skoro sam składasz rower. Następnie tak długo bawić się tą regulacją aby górne kółko wózka było jak najblżej koronek (owe 5-6mm) i wszystko działało ok. W instrukcji stoi poza wszystkim jak wół, że przerzutka ta działa z kasetami 11-32/34/36 a nie z 11-25. Jeśli więc szanowny kolega Puklus pisze, że trudno będzie ją poprawnie wyregulować to znaczy, że wie co mówi. Czy masz ją do końca wykręcić? Nie sądze. Masz nią kręcić tak długo, aż będzie dobrze. Per aspera ad astra, kolego. Pzdr...
Nickson Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 OK Bije się w pierś moja wina! Wybrałem kasetę nie dedykowaną do przerzutki SLX a w zasadzie do każdej górskiej. Dziwne tylko że ta kaseta jest w grupie DEORE. Jestem z tych co uczą się na błędach:). Przyznaje się skusiła mnie niska waga CS-HG50-9 11-25 waży 225g... i cena 85zł . Na szczęście to forum zrzesza również eksperymentatorów nie idących zawsze zgodnie z instrukcją... . Mleko sie rozlało i mam kasetę jaka mam. Nie przejmować się i śmigać? Znacie kogoś z taką konfiguracją? Moja kaseta ma stopniowanie : 11, 12, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 dla porównania 11-32 ma : 11,, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 32 Biorąc pod uwagę jakiś tam zakres regulacji na śrubie B to do 6-7 koronki mam te same lub zbliżone odległości jak w konfiguracji zalecanej. Dopiero dwie ostatnie koronki oddalają się od kółka prowadzącego. Na największej koronce jest odstęp około 2cm (przy maksymalnie odkręconej regulacji w zasadzie jaki to może mieć wpływ? Na sucho wszystko przerzuca sie płynnie i bez problemu.
ugupu Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 A nie jest to przypadkiem ta kaseta? http://rowertour.com/shimano-cs-hg50-9-tiagra-11-25-kaseta-rowerowa-szosowa-9-rzedowa.html
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 Jedni tak jeżdżą i mówią ze jest ok, inni narzekają np ze 5 i 6 działa jak samo che a w klasie XT nie ma miejsca na takie niedociągnięcia. problem można wyeliminować zmieniając przerzutkę na szosową, lub na XT w wersji klasycznej. I żeby nie było na mnie później, nie mowie ze to nie będzie działać tylko ze jest możliwość ze będzie kaleczyło.
Nickson Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Jedni tak jeżdżą i mówią ze jest ok Ano ano! Na tym forum dokopałem się do wątku w których nawet najwięksi wyjadacze forumowi nie maja nic przeciwko a nawet planowali przejść na szosowe kasety http://www.forumrowerowe.org/topic/35999-kaseta-shimano-sora-vs-sram-850r/ Trochę mnie ten fakt uspokoił i przekonał że mój pomysł nie był całkowicie od czapy Co do samej współpracy przerzutki z tą kasetą to ciągle mnie to zastanawia bo jak na małych koronkach nie może być żadnej różnicy jak kasety górskie to co może się dziać na powiedzmy 3 ostatnich dużych koronkach. Na logikę i wyobraźnie większa odległość kółka prowadzącego może pogorszyć precyzję wrzucanych biegów podczas mocno terenowej jazdy ewentualnie gdy przerzutka jest już mocno zużyta lub źle wyregulowana takie rozwiązanie mniej wybacza. Ale jeśli rowerem się jeździ amatorsko po płaskim to chyba nie powinno być problemów... Z drugiej strony na plus szosówki jest łagodniejsze zestopniowanie. Nadal teoretyzuję dziś lub jutro przejdę do praktyki... A nie jest to przypadkiem ta kaseta? http://rowertour.com...-9-rzedowa.html Tak zgadza się ! Jak widać pod tym linkiem sprzedawca nie miesza pisząc deore. Na allegro jest gość co sugeruje że to grupa deore o dziwo jeden z zachodnich sklepów też ma podpis deore... Tak sobie myślę że najlepiej będzie ja założę nowy wątek i bezpośrednio trafię do użytkowników takiej konfiguracji i od nich dowiem się o ewentualnych problemach.
Miner Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Co do tego co pisze Puklus, tzn. że shadowy mają problemy z kasetami tego typu to popieram to doświadczeniem kolegi, zakupił kasetę HG-61 11-28 + XT shadow- przerzutka błądzi na tylnym 4, 5 i 6 przełożeniu, ciężko to wyregulować, a nawet jak sie uda to po kilkunastu km gubi ustawienia...Kolega się już przyzwyczaił, że przy tych przełożeniach musi dalej wychylać manetkę, żeby było ok
Nickson Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Co do tego co pisze Puklus, tzn. że shadowy mają problemy z kasetami tego typu to popieram to doświadczeniem kolegi, zakupił kasetę HG-61 11-28 + XT shadow- przerzutka błądzi na tylnym 4, 5 i 6 przełożeniu, ciężko to wyregulować, a nawet jak sie uda to po kilkunastu km gubi ustawienia Czy całą resztę miał 100% sprawną? Może na 11-34 tez by miał to samo? Dobrze by było poznać opinie kogoś kto trochę manewrował osprzętem i ma jakąś pewność.Ogólnie niektorzy mają problemy z regulacją SLX i XT (shadow) wiec to moze nie ma nic wspolnego z wielkością koronek.... Dziwi mnie fakt że w grupie SLX są kasety 11-28 dedykowane jakby nie było do przerzutek SLX i co o tym myśleć? Powiedzmy że byłbym skłonny przejść na kasetę SLX 11-28 ale co by to dało jeszcze biorąc pod uwagę Twoją wypowiedz... Stworzyłem nowy watek w tytule bliższy tym problemom http://www.forumrowerowe.org/topic/134397-kaseta-przerzutka-tył-kto-używa-ł-kaseta-szosowa-przerzutka-górska/
nieborak Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Miałem dokładnie takie samo zestawienie, SLX shadow i kaseta Tiagra, w sumie żadnych problemów nie było. Ale mimo wszystko RD wybrałbym jakąś szosową z krótkim wózkiem.
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 Dlatego mowie, działa to względnie ok w zależności o umiejętności regulacji ale klasa XT ma działać w deszczu, śniegu, błocie itd a nie marudzić, podobnie SLX.
Miner Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Czy całą resztę miał 100% sprawną? Może na 11-34 tez by miał to samo? Dobrze by było poznać opinie kogoś kto trochę manewrował osprzętem i ma jakąś pewność.Ogólnie niektorzy mają problemy z regulacją SLX i XT (shadow) wiec to moze nie ma nic wspolnego z wielkością koronek.... Dziwi mnie fakt że w grupie SLX są kasety 11-28 dedykowane jakby nie było do przerzutek SLX i co o tym myśleć? Powiedzmy że byłbym skłonny przejść na kasetę SLX 11-28 ale co by to dało jeszcze biorąc pod uwagę Twoją wypowiedz... Stworzyłem nowy watek w tytule bliższy tym problemom http://www.forumrowerowe.org/topic/134397-kaseta-przerzutka-tył-kto-używa-ł-kaseta-szosowa-przerzutka-górska/ Tak, on zakupił cały napęd wtedy: korba SLX 44-32-22 , przednia przerzutka XT, tylna XT Shadow 770, kaseta Deore 11-28 i manetki Deore
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.