Skocz do zawartości

[stery] Wymiana bieżni łożyska na widelcu

Siodemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanko odnośnie bieżni łożyska na widelcu czy jest ona konieczna? Wymieniam stery z jakichś no name'owych, które były oryginalnie zainstalowane w ramce Merida Kalahari rocznik około 2000, na Octane One Warp 2. I chciałem się dowiedzieć czy konieczna jest wymiana bieżni skoro wygląda dobrze i na oko wygląda podobnie jak ta z Octane One. I ewentualnie drugie pytanko jak ją zdjąć bo problemem nie jest założenie nowej tylko zdjęcie starej dlatego w ogóle pytanie.

Z góry dzięki.

Napisano

Jeśli chcesz zdjąć bieżnię to musisz ją jakoś podważyć bo jest wciśnięta na rurę sterową. Najprościej jest wbijać młotkiem jakiś nie duży klin typu płaski śrubokręt. Trzeba to robić cierpliwie i z umiarem. Powoli z każdej strony tak żeby nie uszkodzić bieżni i widelca. 

Na upartego to można by nie wymieniać tej bieżni jeśli nie ma wżerów i jest w dobrym stanie ale już jak kupiłeś nowe stery to ja bym trochę się pomęczył i wymienił tą bieżnię na twoim miejscu. Po za tym nie ma pewności że obie bieżnie są identyczne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie.

Zdjąłem stara bieżnie która siedziała dosyć ciasno. Ale nowa jakby jest ciupkę większa i weszła luźno i mogę nią obracać gdy jest nałożona. Nie lata ale dosyć swobodnie mogę nią kręcić. Czy to jest problem? co mogę z tym zrobić? Czy zostawić? Mam rozkręcony rower i nie wiem czy mogę go skręcać czy nie.

Napisano

Nie jestem pewny, czy w widelcach na 1 cal jest takie samo rozwiązanie, ale... nie kupiłeś przypadkiem sterów 1 i 1/8 cala, a widelec, ma 1 cal?

czy 28,5 mm to wg Ciebie 1 cal?

Napisano

Nie określiłeś średnicy, dlatego napisałem, że nie jestem pewny. Bieżnia powinna ciasno siedzieć na rurze sterowej.b Przynajmniej tak było we wszystkich widelcach, jakie przewinęły mi się przez łapy.

Napisano

Może nakładasz tę drugą bieżnie , która montuje się od góry sterów.

911a54e7d70d6f23m.jpg

którą wg Ciebie powinienem nabić na dół? te srebrną bo ona dosyć ciasno wchodzi. A myślałem, że tak jak one były w pudełku to w takiej kolejności się je nakłada. Poza tym stara była podobna do tej czarnej (nie tylko dlatego, że czarna) ale bez przecięcia itd.

Napisano

jest wiele typów sterów , moje stery mają prawie dwie takie same bieżnie różniące sie średnicą . 

U ciebie na zdjęciu ta przecięta bieżnia to blokada aby dociskająca łożysko 

911a54e7d70d6f23m.jpg

którą wg Ciebie powinienem nabić na dół? te srebrną bo ona dosyć ciasno wchodzi. A myślałem, że tak jak one były w pudełku to w takiej kolejności się je nakłada. Poza tym stara była podobna do tej czarnej (nie tylko dlatego, że czarna) ale bez przecięcia itd.

Napisano

Nie powinno być żadnego luzu, będziesz miał wtedy luz na rurze sterowej. Widocznie producent dał ciała ze średnicą bieżni . Oddaj do sklepu i zamontuj nowe.

Czyli czarną mimo delikatnego luzu na dół. Spróbuje. Mam nadzieję, że zadziała.

Napisano

Nie powinno być żadnego luzu, będziesz miał wtedy luz na rurze sterowej. Widocznie producent dał ciała ze średnicą bieżni . Oddaj do sklepu i zamontuj nowe.

hmm... skręciłem i nie ma luzu. Więc nie wiem. Dzisiaj już mi się nie chce nad tym dumać. Jutro zapadnie decyzja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...