Skocz do zawartości

[Kierownica] FSA Carbonowa nowa z allegro za 190zł

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przeglądając ostatnio allegro natknąłem się na: nowe carbonowe kierownice FSA i Rithey WSC

Nie pasuje mi trochę cena: 190zł... Coś za tanio jak na nowy produkt wykonany z carbonu?

(Wejdźcie na allegro w kierownice carbonowe do 200zł, to się pokażą)

-Czy one są oryginalne?

-Czy jest to w ogóle bezpieczne?

-Ma ktoś doświadczenie z tego typu produktami?

Napisano

Nie są oryginalne.

Ritchey i FSA (poza tym też z komponentów np Bontrager) należą do najpopularniejszych marek wśród chińskich podrabiaczy.

Sztyca Bontrager race xxx lite, oryginał, 529 zł, na allegro za jedyne sto zł z kawałkiem. Cudów nie ma.

Czy są bezpieczne? Jest spora grupa użytkowników chińskich ram szosowych/mtb, zadowolonych - także na tym forum.

Napisano

Już sama cena mocno sugeruje coś.

Jeśli uważasz, że trafiłeś na super okazję, nowej carbonowej kiery za cenę 1/3 u innych, wejdź do jakiś oficjalnych sklepów i porównaj ich wygląd.

Napisano

Produkt oryginalny i nowy powinien mieć firmowe opakowanie. Do FSA dodawana jest firmowa naklejka (jak do wielu produktów innych producentów).

Produkt może być nawet bardzo tani jeśli jest to starszy model i wyraźnie różni się od nowej wersji.

Napisano

Sugerowanie się ceną to kiepska metoda. Wynika to z tego że marża sklepu - sprzedawcy, to czasem lekką ręką 100% albo i więcej na niektórych częściach.  O ile kupujesz sprzęt katalogowo wystawiony jako model na bieżący rok , to nie ma co liczyć na wahania ceny większe jak +/- 15-20% w zależności od sklepu, to w przypadku "leżaków magazynowych"   , szczególnie drogie części o przestarzałej już technologi a kiedyś z bardzo wysokiej półki (stare amortyzatory, "ciężkie" karbonowe ramy z przed paru sezonów), to ceny potrafią być zaskakująco niskie rzędy 1/3 ceny "katalogowej" - bo jest z czego tą cenę zbijać. 

Napisano

Kupowanie dzisiaj czegokolwiek karbonowego (kiery, sztyce, mostki, koszyki) z portali, to niemalze 100% gwarancja dostania podroby.

Pomijam szanowane sklepy i sprawdzonych sprzedawcow.

Do tego cena 2x lub wiecej nizsza, to juz pewne 100%.

Trzeba rowniez uwazac na te "zblizone" ale caly czas atrakcyjen ceny. Niektorzy wykorzystuja ten czynnik psychologiczny "wysoka cena = oryginal".

Ostatnio kupowalem mostek i kiere 3T. Przyklad aliexpress: cena ergosum od £50-£170 (£170 to caly czas dobra cena....)

Niestety, jak chce sie miec pewnosc oryginalnosci, to pozostaja renomowane sklepy, allegro, ebay omijalbym z daleka.

Napisano

1415chris, takie podejście to już defetyzm :) Weź pod uwagę że sprzedawca na allegro, nie ma kilkunastu dodatkowych kosztów (czynsze pensje, zusy, prąd i ogrzewanie sklepu;]), to wszystko jest wliczone w "cenę sklepową", która szybuje do góry .  Ja kupiłem na allegro : nowe sidacze, amortyzator, prawie cały napęd do roweru, wór ciuchów rowerowych i całą masę innego szpeju. Wszystko znacznie, znacznie tańsze od "ceny katalogowej" -polowane pojedyńcze sztuki na licytacjach i zapewniem, że są to oryginalne produkty, a nie "15 sztuk carbonowej kiery za 40% ceny katalogowej "kup teraz"  ":)

Napisano

Kupiłem właśnie kierownicę FSA K-Force za 189zł oryginalną... w sklepie. ;)

Miałem też replikę z Allegro... przejeździłem sezon i cały i nie mam ubytków w uzębieniu jednak w przypadku upadku nie masz kogo sądzić. ;)

Napisano

@mansua

Ty o gruszkach ja o jablkach.....

Sory, wyjechałem się dzisiaj w bombe z rana, a potem emocje na eurosporcie :), jakkolwiek wydaje mi się że marże na części z węgla jak i na te nie z węgla jest podobna. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...