Aznar Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam serdecznie Tytułem krótkiego wstępu - Mieszkam w UK, więc rower będzie wybierany spośród dostępnych na tym rynku. Mam 40 lat na karku, więc nie będę szalał. Szukam roweru do rekreacji i spokojnej jazdy, ale nie ukrywam, że mam nadzieję łyknąć bakcyla i niewykluczone, że trochę bardziej ambitne szlaki również wejdą w grę, więc chciałbym, żeby rower nie był ograniczeniem. Jamo mały brzdąc uwielbiałem jazdę na rowerze. Później też, ale polskie realia wymusiły 20 letnią przerwę i skutecznie zniechęciły mnie do tego sportu. Jak na razie rower przeznaczony do jazdy samodzielnej, ale synek właśnie się uczy, więc mam nadzieję, że za rok, czy kilka lat będziemy śmigać całą rodziną. Rower nie będzie wykorzystywany do jazdy po mieście. Za cel podróży obieram Dartmoor - park narodowy położony niedaleko Plymouth (gdzie mieszkam). Jeśli ktoś ma kilka minut i jest ciekawy zobaczyć jak to wygląda, to zapraszam do obejrzenia krótkiego fimiku: Myślę, że znajdę tam sporo ciekawych slaków o zróżnicowanej trudności. O rowerach czytam ponad dwa tygodnie i przyznaję, że im więcej czytam, tym więcej chcę mieć i jest to dość frustrujące. Zaczynałem od budżetu 200 funtów, teraz jestem na 500 (czyli koło 2500zł) i chciałbym zakup mieć już za sobą. Spośród dostępnych na rynku wybrałem dwa: Cube Attention 2012 • Frame: Alu Lite AMF 6061 RFR-Geometry, Disc only • Forks: Rock Shox XC 28, 100mm, Poploc • Headset: FSA No.10 semi-integrated • Stem: Easton EA30 Oversized • Handlebars: Easton EA30 Lowriser Oversized • Grips: CUBE Performance Grip • Rear Derailleur: Shimano SLX RD-M663 Shadow 10-speed • Front Derailleur: Shimano Deore FD-M590 Top Swing 34,9mm, 10-speed • Shifter: Shimano Deore SL-M591 Rapidfire-Plus, 10-speed • Brakes: Shimano BR-M445 hydr. discbrake(160/160mm) • Cranks: Shimano FC-M522 42x32x24T, 175mm, with BB-ES25 • Rims: Alex ZX 24 • Hubs: Shimano HB-RM66 Disc, Shimano FH-RM66 Disc • Spokes: DT Industry • Tyres: Schwalbe Smart Sam 2.25 • Tubes: Impac AV14 • Pedals: Fasten Alu • Saddle: Scape Active 8 • Seat Post: Easton EA30 31,6mm • Seat Clamp: Scape Varioclose 34.9mm • Weight: 13.1kg oraz Scott Aspect 10 2011 Parametry tutaj: http://www.paulscycles.co.uk/m1b0s2p3233/SCOTT-ASPECT-10-2011 Oba w tej samej cenie 500 funtów. Skłaniam się bardziej do pierwszego. Raz, że mi się podoba, a dwa, że będę mógł go zobaczyć przed zakupem. Skota będę prawdopodobnie musiał zamawiać przez internet. We środę przejdę się do sklepu, zobaczę, potarguję. Jak się da i będą negocjować, to chciałbym już kupić. Jeśli bedzie trzeba, to jestem skłonny dołożyć kilka funtów. Do środy chciałbym być przekonany do zakupu, albo z niego zrezygnować i poszukać czegoś innego... jak znam życie droższego. Będę bardzo wdzięczny za sugestie.
koristo Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Myślę,że CUBE Attention zasłużył sobie na polecenie go, a jeżeli masz taki wybór To Polecam go nie tylko ja . Pozdro
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2013 Kałaniam, Po pierwsze: zazdroszczę umiejscowienia. Dartmoor, fajowe miejsce, a jak popatrzysz nieco wyżej na północ to jest jeszcze lepszy Exmoor z kultowym Dunkery Beacon. Jednym słowem terenów na jazdeczkę od lich i trochę, a nie takie płaszczyzny jak u mnie Po drugie: baaardzo dobrze że podniosłeś budżet do 5 stówek bo za 200 funia to można kupić conajwyżej wyrób roweropodobny który i owszem nada się do spokojnej, miejskiej jazdy lub rodzinnych weekendów, ale wypady na takim w teren to proszenie sie o guza. Po trzecie: wiem ze ogólnie Halfords nie ma najlepszej prasy w całym JuKejowie ale jednej sprawy nie da się zaprzeczyć. Ich siła nabywcza jest potężna a rowery oferowane maja naprawdę bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Przespaceruj się do jednego z takowych przybytków u siebie i zobacz co mają z rowerków Boardman'a, naprzykład takie cuś: http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_777747_langId_-1_categoryId_165499 Osprzęt porównywalny ale na dzieńdobry dostajesz amora o 2 klasy lepszego niż XC28 w Cube. Poza tym 120mm skoku daje większe pole do popisu i potrafi uratować tyłek. No i jest to bardziej ścieżkowa ilość skoku niz kubowskie 100mm. To jeśli byś chciał obmacać i przymierzyć się do sprzęta. Rowerki VooDoo i Carrera też są ok. Poprostu zajdź i popatrz co mają. Jeśli jednak nie chciałbyś nabijać kiesy gigantowi czy alternatywnie nie robić zakupów w sieci warto wykonać spacer po LBS'ach - Local Bike Shops. Byćmoże nie dostaniesz tak wykręconej specyfikacji roweru jak od sieciówki/internetówki ale zakup lokalny ma swoje plusy. Choćby fakt ze o wiele łatwiej wymienić przy zakupie niepasujące elementy - inne siodło, opony, większa/mniejsza tarcza hamulcowa - jak coś - odpukać walnie - nie musisz odsyłać klamota gdzieśtam tylko robisz spacerek do sklepu i często-gesto od reki lub na drugi dzień masz sprawę narychtowaną. No i last but not least w małym, niezależnym sklepiku o wiele łatwiej negocjować ceny i zazwyczaj podejście do klienta jest bardziej indywidualne. PowZwodzenia ! Szacunek... I.
Aznar Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Szczególnie Tobie Iwan. Ofertę Halfords oczywiście brałem pod uwagę, bo trudną ją ominąć żyjąc w UK. Przyznaję, że nie byłem tam osobiście, tylko sporo czytałem w internecie, ale jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że kupując od nich to tak, jak kupować rower w supermarkecie. Do tego te ich rowery... kurcze... pomijając specyfikacje techniczne po prostu mi się nie podobają. Szczególnie firma Voodoo nie trafiła w moje gusta. Rowery Cube być może są przereklamowane i mają zawyżone ceny, ale... są ładne Do tego ten Boardman podnosi budżet. Gdybym miał wejść w tą strefę, to chyba wolałbym Cube LTD 2012 http://www.paulscycles.co.uk/m1b0s2p4207/CUBE-LTD-2012 Choć tutaj będę się musiał nieźle targować, żeby go dostać lokalnie w kolorze i rozmiarze, który mi odpowiada (czarny) w cenie do 600 funtów (3000zł). ewentualnie Giant XTC 2 2012 http://www.paulscycles.co.uk/m1b0s2p4416/GIANT-XTC-3-2012 lub Giant Talon 1 2011 http://www.paulscycles.co.uk/m1b0s2p3481/GIANT-TALON-1-2011 XTC jest brzydki, ale chyba parametry ma najlepsze. Talon ładniejszy i tańszy, ale oba to Gianty - zniechęciłem się do tej firmy kupując rowerek przez internet dla synka. Rada odnośnie lokalnych sklepików jest bardzo dobra. Zastosuję się do niej - nawet, jeśli kupię przez internet, to przynajmniej zobaczę, co mają do zaoferowania. Pozdrawiam PS poczytam jeszcze o tym Boardmanie.
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2013 Kłaniam, Cube to specyficzny rower. Nie każdemu pasuje, a na tym forum zwolennicy i przeciwnicy Kostek nie przebierają w słowach i argumentach - lub ich braku. Osobiście miałęm jednego Cube, nie wrócę do niego. Boardman to naprawde fantastyczna jakość za cenę, bardzo ładne ramy - polerowane spawy - i świetne recenzje na Bikeradar. Jeśli dopuszczasz kupno on-line to poszukaj w dużych sklepach: CRC, Merlin, Winstanleys, Wiggle, UK Bikestore, Evans... Tam trafiaja sie naprawde dooobre przeceny, szczególnie resztek kolekcji 2012. Co zasie tyczy wygladu to de gustibus non disputandum esto, czyli nie jest ładne to co jest ładne, ale to co się podoba. Ostatecznie jednakże jeździ sie na dobrej ramie, kołach i amortyzatorze a nie na wygladzie Szacunek... I.
kazafaza Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Aznar: a ile masz wzrostu jeśli można wiedzieć? Pytam bo Scott(całkiem niezły upust cenowy) którego wcześniej podlinkowałeś jest dostępny tylko w rozmiarze Medium... A może zaproponujemy większą opone niż 26"... A jeśli chodzi o Halfords'a i ich marki to jak Ivan dobrze prawi - warto pomyśleć gdyż mają z reguły bardzo dobrą specyfikację w swych rowerach. Wygląd to inna sprawa i serwis...z tym różnie tam bywa, najbezpieczniej rower zanieść do lokalnego sklepu rowerowego. POZDRo-:ver
Aznar Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 na tym forum zwolennicy i przeciwnicy Kostek nie przebierają w słowach i argumentach - lub ich braku. No wiem... czytałem Odnośnie wzrostu, to właśnie w ramę medium celuję (około 18cali). Nie ukrywam jednak, że jednym z głównych punktów wizyty w sklepie będzie empiryczne sprawdzenie ile miejsca tam jest dla moich klejnotów. Jak tak patrzę wstecz, to mogę stwierdzić, że rama mojego poprzedniego górala była zdecydowanie za duża (o czym się kilkakrotnie boleśnie przekonałem). Czegoś mnie to jednak nauczyło. Jeśli chodzi o koła, to celuję raczej w 26cali. Wprawdzie od dziecka uważałem, że im większe koła, tym lepsze (na kolarzówce dziadka zacząłem jeździć bodajże w wieku 6 lat. Śmiesznie to wyglądało - wsiadałem z ławki, jadąc bujałem się z jednaj strony na drugą, bo nie sięgałem pedałów, a zsiadałem spadając w bok. Raz mnie nawet milicja zatrzymała, bo myśleli, że ukradłem rower... ech te czasy... ) Odnośnie 29cali to na mój bardzo chłopski rozum takie rowery będą mniej zwrotne, a właśnie na zwinności mi zależy, jeśli już się zdecyduję na ambitniejszy teren. Oczywiście mogę się mylić, bo to tylko rozważania teoretyczne. Niemniej jednak zawsze jestem otwarty na propozycje.
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2013 Kłaniam, Nie ma co wszystkich na siłę wszadzać na Parówę, tymbardziej że za porównywalna kaskę dostanie się lepiej wyposażony rower na Małej Kiszce. A ze zwrotnościa to też już nie te czasy że się najnery prowadziły jak "ogórek" - rocznik jesteś 70-cośtam to wiesz o czym mówie. Teraz jest juz całkiem przyzwoicie Szacunek... I.
Aznar Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 Dobrze... poczytałem trochę i chyba faktycznie zdecyduję się na tego Boardmana. Skoro twierdzicie, że warto... Kilka rzeczy mnie martwi: - nie mogę znaleźć żadnej przyzwoitej recenzji tego modelu - promocja niby się kończy dzisiaj. Carrerki są poprzeceniane z kosmicznych cen i te promocje wiszą od zawsze. Nie wiem jak będzie w tym przypadku. Głupio mi będzie, jak rower podrożeje jutro, a też nie chcę zamawiać w ciemno już teraz. Staram się jakoś przyzwyczaić do jego wyglądu Urodą nie grzeszy, ale chyba też nikogo na szlaku nie urazi. Może postaram się patrzyć przed siebie, a nie na rower. Przy odrobinie szczęścia może uda się nawet zamknąć w granicach zakładanego budżetu, czyli 500funtów
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2013 Test na BR modelu 2010, niestey obecny jest słabiej wyposażony... No ale jak wiemy wszystko schodzi na psy http://www.bikeradar...t-comp-10-39600 Rama ta sama, tylko inne klamoty poprzykręcane. Poza tym można poczytać opinie kupujacych ze strony Halfords'a: http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_777747_langId_-1_categoryId_165499#tab3 Szacunek... I.
Aznar Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 Tak, tę recenzję czytałem w pierwszej kolejności. ... ale jak sam zauważyłeś różnice pomiędzy modelami są zasadnicze. W sumie dziwię się, że w tych recenzjach na stałe nie wbijają roku, żeby to jakoś łatwiej można było wyszukać. Jutro do Halfordsa już się nie mogę doczekać...
kazafaza Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Mój pierwszy wyspiarski rower też pochodził z Halfords'a - Carrera Kraken - zakupiłem go razem z DiamondBack'iem dla kazafazowej i dostaliśmy 20% wartości rowerów w darmowych akcesoriach! Szał pał, a najlepszy był motyw jak panowie poinformowali że rowery bedą gotowe do odebrania "za tydzień" na co stanowczo poprosiłem o przygotowanie ich do wyniesienia w kartonach...dwie godzinki na parkingu przed sklepem, uzytek z zakupionych(dostanych?) narzędzi pierwszoklaśny a miny sprzedawców - jak z reklamy - bezcenne POZDRo-:ver
Rulez Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Boardman to rower zaprojektowany na trasy takie jak przedstawione na filmiku, stosunkowo szeroka kierownica, amor o większym skoku łagodniejszy kąt główki ułatwią panowanie nad rowerem na kamienistych zjazdach.
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2013 ... a tak przy okazji, to pchanie się Glory na tamtejsze traski to poważny przerost formy nad treścią Poniżej Exmoor na zachętę... http://www.youtube.com/watch?v=wRp8o-pEzNA Szacunek... I.
Aznar Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Napisano 4 Kwietnia 2013 Za zachętę dziękuję. Na pewno wybiorę się do Exmoor jak już zwiedzę bliższe tereny. Nastawiony jestem na tego Boardmana. Niestety podrożał z dnia na dzień o ponad 100 funtów. Nie wspominałem o tym wcześniej, ale pochodzę z Krakowa, a to oznacza bardzo poważny psychiczny opór przy kupnie dzisiaj roweru za 600 funtów, który wczoraj kosztował 500. Poczekam trochę i zobaczę, czy znowu go nie dadzą na promocję. Nie ma pośpiechu, bo temperatury oscylują w granicach 5 stopni. Poszperałem trochę i wychodzi na to, że Halfords to ciekawa opcja. Wprawdzie jak wspomniano wcześniej opinie ma różne, ale przy odrobinie zachodu można uzyskać zniżkę nawet do 40% (poza tymi oferowanymi oficjalnie). To całkiem poważny argument.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2013 Dobra skneroza nie jest zła Fakt-faktem auro nie rozpieszacza, a jak nie ma ciśnie nia to warto się jeszcze zaczaić. A nóż coś ciekawszego się trafi... A jak wyprawa po LBS'ach? Szacunek... I.
Aznar Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Napisano 7 Kwietnia 2013 Przyznaję bez bicia, że zrezygnowałem z tego punktu. Pod wpływem Waszych (głównie Twoich) rad zdecydowałem się na zakup polecanego Bergmana. Przy tym budżecie jestem zmuszony iść na pewne kompromisy i chyba najlepiej jest poświęcić wygląd roweru oraz skoncentrować się na jakości zastosowanych podzespołów. Jeśli zacznę chodzić po LBSach, to będzie to oznaczać powrót do punktu wyjściowego i wybór spośród tego, co mają w ofercie. Tak więc zakup będzie prawdopodobnie polegał na wycieczce do Halfords i wyborze odpowiedniej wielkości ramy kiedy ten rower znowu będzie w sprzedaży w cenie 450-500 funtów. Jeśli nie, to pewnie skończy się na jakiejś Carrerze. Halfords wprowadza nową kolekcję na wiosnę, a nie tak jak inni jesienią, więc mam nadzieję na promocje. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc w wyborze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.