Skocz do zawartości

[łańcuch] za krótki?

STT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jestem w trakcie wymiany napedu w rowerze i mam problem - kupilem nowa kasete z najwieksza zebatka w rozmiarze 32, a moja korba jest dosc duza i ma 48 zebow. 114 ogniwowy lancuch ktory dostalem razem z kaseta, owijajac nim naped z pominieciem przerzutek jest mniej wiecej 2-3 ogniwa za krotki, a z tego co czytam powinny byc jeszcze 2 ogniwa luzu. Czy taki zestaw korba - kaseta jest po prostu niemozliwy do zamontowania, czy cos robie zle? Czy po prostu lancuch powinienem przedluzyc?

Edit: Po zdjeciu przedniej przerzutki i mocnym naciagnieciu lancucha powiedzmy ze udalo mi sie polaczyc lancuch, jednak ciagle brakuje tych ogniow, czy lancuch 116 ogniwowy bedzie dobrym rozwiazaniem?

Napisano

Wytarczy przedłużyć łańcuch do rządanej długości. Filizofii w tym żadnej nie ma. Poza tym, że taki zakres kaset to raczej do tarczy na 42/... zęby. Ale jak masz 48/... to w niczym nie przeszkadza mieć twardzsze przełożenia.

Napisano

Sprawdź długość łańcucha według tego:

Długość łańcucha można też dobrać metodą praktyczną. W tym celu:

• ustawiamy obie przerzutki na największych zębatkach z przodu i z tyłu
  • niezapięty łańcuch przewlekamy przez cały układ napędowy, w ten sposób, w jaki będzie pracował po zapięciu i dociągamy do siebie oba jego końce (wymaga to maksymalnego napięcia wózka tylnej przerzutki)
  • do otrzymanej długości dodajemy dla bezpieczeństwa dwa ogniwka

Procedurę można przeprowadzić również bez przewlekania łańcucha przez klatki przerzutek. Wtedy również dodajemy dwa ogniwka do otrzymanej długości.

Wydaje mi się, że to 114 ogniw powinno być na styk przy ramie 19-20 cali. Poza tym łańcuch krótszy od prawidłowej długości o dwa ogniwa też będzie dobrze pracował.

Napisano

...Po zdjeciu przedniej przerzutki i mocnym naciagnieciu lancucha powiedzmy ze udalo mi sie polaczyc lancuch, jednak ciagle brakuje tych ogniow, czy lancuch 116 ogniwowy bedzie dobrym rozwiazaniem?

Skoro udało się spiąć 114 ogniw (zakładam, że założonych na największe zębatki),

to wygląda na to, że 116 powinno wystarczyć - dodaje się właśnie dwa ogniwa.

Tylko dlaczego musiałeś zdjąć przednią przerzutkę??? ysz.gif

Napisano

@, Sprawdź czy łańcuch ma rzeczywiście te 114 ogniw... Ja zwykle kupuję łańcuchy 116 ogniw, skracam je o dwa ogniwa i spinam spinką. I mam nieodparte wrażenie, że jest za długi (rama 21" Kross Trans Alp 2011). Jazda na przełożeniu 48x32 to jawna zbrodnaprzeciwko układowi napędowemu. Niszczysz wszystko... Łańcuch, kasetę i korbę. Moim zdaniem długość łańcucha jest ok (jeżeli tyle rzeczywiście ma) - w sumie zależy od geometrii. Proponuję zapiąć łańcuch i popatrzeć jak układa się wózek przerzutki na przełożeniach, na których zwykle się jeździ... czyli 1x1-3, 2x3-6, 3x6-8.

Napisano

@
, załóż łańcuch łańcuch na najmniejsza zębatkę kasety i najmniejsza tarczę korby i zobacz jak układa sie wózek przerzutki. Kółka wózka przerzutki powinny ułożyc się w poziomie. A na środkowych zębatkach wózek najlepiej powinen ułożyć się w pionie. A wogóle tak jak koledzy wyżej zauważyli, że na krzyż się nie jeździ bo to zbrodnia.
Napisano

Skoro udało się spiąć 114 ogniw (zakładam, że założonych na największe zębatki),

to wygląda na to, że 116 powinno wystarczyć - dodaje się właśnie dwa ogniwa.

Tylko dlaczego musiałeś zdjąć przednią przerzutkę??? ysz.gif

Przerzutka jest w tej chwili nie podpieta i po prostu haczyla mi o lancuch

Sprawdź długość łańcucha według tego:

Wydaje mi się, że to 114 ogniw powinno być na styk przy ramie 19-20 cali. Poza tym łańcuch krótszy od prawidłowej długości o dwa ogniwa też będzie dobrze pracował.

Dokladnie wedlug tej metody sprawdzalem i zgadza sie pasuje na styk, no i w sumie do tego dochodzi mi spinka. Czyli mowisz ze krotszy tez bedzie ok?

@
, załóż łańcuch łańcuch na najmniejsza zębatkę kasety i najmniejsza tarczę korby i zobacz jak układa sie wózek przerzutki. Kółka wózka przerzutki powinny ułożyc się w poziomie. A na środkowych zębatkach wózek najlepiej powinen ułożyć się w pionie. A wogóle tak jak koledzy wyżej zauważyli, że na krzyż się nie jeździ bo to zbrodnia.

Zaloze ta spinke, podepne te przerzutki i sprawdze. Jasne na krzyz nie mam zamiaru jezdzic tylko nie mam pogladu na ile zlamanie tej zasady dwoch dodatkowych ogniw sie na mnie zemsci w przyszlosci.

Napisano

Tak, jeżeli brakuje Ci tylko dwóch ogniw od tego co wyliczyłeś to na pewno będzie OK. Zauważ, że łańcuch dobiera się na podstawie dwóch największych zębatek, tego przełożenia w jeździe nie jesteś w stanie użyć, ze względu na skośną linię łańcucha. Zawsze będziesz używał przełożeń o znacznie mniejszej liczbie zębów, więc łańcucha ani przerzutki nie zerwiesz. Dwa ogniwa mniej nie zmieniają również znacząco napięcia czy ułożenia wózka przerzutki na skrajnych, możliwych do uzyskania w czasie jazdy przełożeniach. Dużo większym problemem jest za długi niż za krótki łańcuch. Mi zdarzało się nieraz stosować łańcuch nawet o 4 ogniwa "za krótki" z powodu zerwania i ponownego skucia lub starej przerzutki (słaba sprężyna), która już dłuższego łańcucha nie potrafiła naciągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...