Skocz do zawartości

[opony] 28" do crossa, przyczepność

konoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem meridę 40-D ma ona oponki Kenda 700*40c , lecz ta oponka przy lekkim śniegu czy nawet błocie nie sprawdza się bieżnik jak slick . Co możecie polecić mniej więcej o takiej charakterystyce szosowej jak ta standardowa lecz aby w ciut gorszym warunkach niż suchy asfalt również się sprawdziła ??

Napisano

Wyglądają one jakoś tak MTB, a raczej u mnie asfalt i polne drogi to większość jazdy z tym że u mnie asfat to jak w innych miejscowościach polne drogi ;) . No i najważniejsze jestem estetą i wymagany jest boczny biały pasek na opnie

wiem że to dziwnie brzmi ale takie moje zboczenie no i nie chciał bym na asfalcie stracić dynamikę za bardzo takiego slicka

a np: Shwalbe Marathon Mondial Evo DD ?? jakoś taki po środku ten bieżnik do moich zastosowań

Napisano

...Co możecie polecić mniej więcej o takiej charakterystyce szosowej jak ta standardowa lecz aby w ciut gorszym warunkach niż suchy asfalt również się sprawdziła ??

Ogólnie opisujesz opony semi-slick.

Ja od wielu lat chwalę sobie Michelin Cyclocross Jet, ale one do tanich nie należą ;)

Może zacznij od określenia budżetu - ile max. ma kosztować taka opona?

Ja właśnie dla mojej ukochanej zakupiłem komplet Continental Touring Plus, ale ona 99% asfaltem przemierza.

Te ciekawie się prezentują pod Twoje potrzeby - Continental Country Plus albo Schwalbe Land Cruiser.

Pomijam już fakt, że na śnieg/zimę powinieneś pomyśleć o drugim komplecie opon - bardziej terenowy bieżnik

i najlepiej z metalowymi kolcami ;)

Napisano

Ja ze swojej strony polecam Maxxis Larsen Mimo CX 700x32 waga 330 g

Opona MAXXIS LARSEN MIMO CX 700x32c drutowa - Bikestacja.pl

akurat na zdjęciu*poglądowym* założona odwrotnie do kierunku jazdy albo celowo

20101023463816.jpg

Jeździłem na wielu oponach i ta rewelacyjnie klei się w zakrętach ,minusem jest szybko ścierający się bieżnik w centralnej części ale co 1000km można zrobić przekładkę ,najlepiej spisują się przy 3.8Bar a najszybsze są przy 4.8Bar.

Na początku są dość głośne.

Napisano

Chyba zdecyduję się na Continental Country Plus, bieżnik wygląda dość ciekawie jak do moich potrzeb.

A na następną zimę chyba naprawdę pójdę za radą kolegi Dziobal'ka i zakupie terenówkę typową z jakimiś kolcami

ps. Ciekawie wygląda również Continental Cyclocross Speed

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...