konoo Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Zakupiłem meridę 40-D ma ona oponki Kenda 700*40c , lecz ta oponka przy lekkim śniegu czy nawet błocie nie sprawdza się bieżnik jak slick . Co możecie polecić mniej więcej o takiej charakterystyce szosowej jak ta standardowa lecz aby w ciut gorszym warunkach niż suchy asfalt również się sprawdziła ??
konoo Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Wyglądają one jakoś tak MTB, a raczej u mnie asfalt i polne drogi to większość jazdy z tym że u mnie asfat to jak w innych miejscowościach polne drogi . No i najważniejsze jestem estetą i wymagany jest boczny biały pasek na opnie wiem że to dziwnie brzmi ale takie moje zboczenie no i nie chciał bym na asfalcie stracić dynamikę za bardzo takiego slicka a np: Shwalbe Marathon Mondial Evo DD ?? jakoś taki po środku ten bieżnik do moich zastosowań
Tomek21001 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/bicycle/themes/cross/cyclocross_speed/cyclocross_speed_en.html
dziobolek Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 ...Co możecie polecić mniej więcej o takiej charakterystyce szosowej jak ta standardowa lecz aby w ciut gorszym warunkach niż suchy asfalt również się sprawdziła ?? Ogólnie opisujesz opony semi-slick. Ja od wielu lat chwalę sobie Michelin Cyclocross Jet, ale one do tanich nie należą Może zacznij od określenia budżetu - ile max. ma kosztować taka opona? Ja właśnie dla mojej ukochanej zakupiłem komplet Continental Touring Plus, ale ona 99% asfaltem przemierza. Te ciekawie się prezentują pod Twoje potrzeby - Continental Country Plus albo Schwalbe Land Cruiser. Pomijam już fakt, że na śnieg/zimę powinieneś pomyśleć o drugim komplecie opon - bardziej terenowy bieżnik i najlepiej z metalowymi kolcami
nikopol83 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Ja ze swojej strony polecam Maxxis Larsen Mimo CX 700x32 waga 330 g Opona MAXXIS LARSEN MIMO CX 700x32c drutowa - Bikestacja.pl akurat na zdjęciu*poglądowym* założona odwrotnie do kierunku jazdy albo celowo Jeździłem na wielu oponach i ta rewelacyjnie klei się w zakrętach ,minusem jest szybko ścierający się bieżnik w centralnej części ale co 1000km można zrobić przekładkę ,najlepiej spisują się przy 3.8Bar a najszybsze są przy 4.8Bar. Na początku są dość głośne.
konoo Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 Chyba zdecyduję się na Continental Country Plus, bieżnik wygląda dość ciekawie jak do moich potrzeb. A na następną zimę chyba naprawdę pójdę za radą kolegi Dziobal'ka i zakupie terenówkę typową z jakimiś kolcami ps. Ciekawie wygląda również Continental Cyclocross Speed
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.