nonamed Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Chcę nabyć przerzutkę XTR i nie wiem którą wersję powinienem wybrać (GS vs SGS) dlatego kieruje pytanie do Was . Kasetę mam XT 11-32T , przerzutka przód XT M780 . Napęd 10-rzędowy . Widzę że są dwa modele XTR (RD-M981 i M986) ? Pytanie czy warto dopłacać do tej drugiej która ma chyba dodatkowo blokadę wózka.... A tak naprawdę to tych modeli widzę jest znacznie więcej M980 , M985 .. nie wiem czy to się różni ? Dzięki za pomoc
szliri Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 jeśli nie będziesz używał kasety powyżej 32t to weź średni wózek
tobo Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Blokada wózka jest dobra dla osób które jeżdżą w terenie. Wózek praktycznie przestaje się ruszać przy przejeżdżaniu nierówności, łańcuch jest napięty. MInusem jest wyczuwalnie cięższa praca manetki. Sprzęgło można ustawić wg potrzeb. W pozycji odblokowanej przerzutka pracuje tak jak inne bez niego.
Rulez Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Jeśli masz korbę 3 rzędową to przy średnim wózku na przełożeniach - mała tarcza z przodu i mała zębatka z tyłu łańcuch będzie wisiał, przerzutka go nie wybierze Modele 981 i 986 to wypust najnowszy.
nonamed Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 To jeszcze pytanie o te różnice w wersjach.. M985 versus M986 . Doczytałem, że różnica polega na sposobie montażu . M986/981 jest dostosowana pod mocowanie Direct Mount . Pytanie czy z takiej wersji mogę skorzystać u siebie ? Domyślam się że rama musi być przystosowana, u mnie chyba jest standardowy hak więc nie ma co dopłacać do wersji z DirectMount
Rulez Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Nie ma żadnej różnicy, możesz założyć 985 jak i 986 .
maciejas Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 A propos doboru długości wózka - polecam przeczytac ten post: http://forums.mtbr.c...eur-284688.html A w skrócie: - Każda przerzutka ma swoją pojemność - Pojemność należy rozumieć jako nadmiar łańcucha, którą przerzutka jest w stanie wybrać i naciągnąć - Pojemność liczy się liczbą zębów trybów napędu (co można bezpośrednio przełożyć na liczbę ogniw łancucha) - Pojemność liczy się jako sumę dwoch różnic: a. miedzy liczbą zębów najwiekszej i najmniejszej koronki w kasecie b. między liczbą zębów największego i najmniejszego blatu mehcanizmu korbowego W szczególości należy zauważyć, że pojemność (a więc wybór przerzutki) nie zależy bezpośrednio od wielkości najwiekszych trybów (a jedynie od różnicy). - Należy dobrać dlugość przerzutki tak, aby jej pojemność była przynajmniej taka, jak obliczona dla naszego napędu. Ot i cała filozofija. @nonamed: W tym wypadku aby poprawnie odpowiedzieć na zadane pytanie w pierwszym poście należy znać też parametry użytego mechanizmu korbowego.
nonamed Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 Korbę mam 42-32-24 , kasety z tyłu nie będę ruszał, więc chyba wybiorę średni wózek [GS] . Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc i rzetelne informacje
maciejas Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Pojemność Twojego napędu to: (32-11) + (42-24) = 21 + 18 = 39T Pojemność RD-M980: 35T dla GS, 41T dla SGS. Pojemność RD-M985: 35T Tak więc według "litery prawa" należałoby wybrać M980 SGS. Natomiast inną kwestią jest, że Shimano ma pewien "zapas", co oznacza, że przerzutka poprawnie obsłuży napędy o większej pojemności niż wyspecyfikowano. O ile większą? Czy o 4T, jak w Twoim przypadku - tego nie wiem. Można tylko polegać na doświadczeniach innych.
Mod Team Puklus Napisano 17 Marca 2013 Mod Team Napisano 17 Marca 2013 Jeżeli nie będziesz używał 3x1 to spokojnie można brać GS.
nonamed Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 Pojemność Twojego napędu to: (32-11) + (42-24) = 21 + 18 = 39T Pojemność RD-M980: 35T dla GS, 41T dla SGS. Pojemność RD-M985: 35T Tak więc według "litery prawa" należałoby wybrać M980 SGS. Natomiast inną kwestią jest, że Shimano ma pewien "zapas", co oznacza, że przerzutka poprawnie obsłuży napędy o większej pojemności niż wyspecyfikowano. O ile większą? Czy o 4T, jak w Twoim przypadku - tego nie wiem. Można tylko polegać na doświadczeniach innych. Fakt, potwierdzasz moje wątpliwości raz jeszcze... Chyba nie będę gdybał i dla 'spokoju' wezmę długi wózek
ukaniex Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Mam dokładnie taką samą konfigurację przełożeń jak Ty, na tyle XTR ze średnim wózkiem i wszystko działa wyśmienicie.
lukaszm7 Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 U mnie kaseta 11-32 korba 22-44 przerzutka RD-M772 GS, ostatnio ją zakładałem przy wymianie całego napędu. Również nie byłem przekonany co do długości wózka, ale zaprzyjaźniony serwisant poręczył głową, że średni wózek ogarnie... i ogarnia
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Fakt, potwierdzasz moje wątpliwości raz jeszcze Wystarczyło by żebyś przeczytał to co napisałem ...
nonamed Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Wystarczyło by żebyś przeczytał to co napisałem ... 3x1 - masz na myśli położenie łańcucha w skrajnym położeniu czyli mocno przekoszony ... ? No raczej tak się nie jeździ
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Wszystko działać będzie, jednak w położeniu o jakim pisałem (a nawet w położeniu mała z przodu druga od prawej z tyłu) łańcuch będzie wisiał, oczywiście w takim ustawieniu raczej się nie jeździ, jednak raczej to nie znaczy nigdy. Czy to przeszkadza ?, mi nie, choć taki układ mam, jednak istnieje możliwość, że w czasie jazdy doprowadzi się do sytuacji mocnego krzyżowania i łańcuch może zostać np.wciągnięty ... Długi wózek w XTR i tak jest krótszy niż np w XT (ma pojemność 41T) , więc nie pchaj się w średni który w niczym nie poprawi pracy napędu a może być źródłem problemów.
nonamed Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Wszystko działać będzie, jednak w położeniu o jakim pisałem (a nawet w położeniu mała z przodu druga od prawej z tyłu) łańcuch będzie wisiał, oczywiście w takim ustawieniu raczej się nie jeździ, jednak raczej to nie znaczy nigdy. Czy to przeszkadza ?, mi nie, choć taki układ mam, jednak istnieje możliwość, że w czasie jazdy doprowadzi się do sytuacji mocnego krzyżowania i łańcuch może zostać np.wciągnięty ... Długi wózek w XTR i tak jest krótszy niż np w XT (ma pojemność 41T) , więc nie pchaj się w średni który w niczym nie poprawi pracy napędu a może być źródłem problemów. I taką też wybiorę . Pytanko, czemu tak stosunkowo sporo ludzi na tyle daje przerzutkę z grupy XTR ? Czy charakteryzuje się lepszą pracą niż model np. XT ? Bo żywotniejsza chyba nie jest... ? Pozdrawiam
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Jednak jest żywotniejsza, wbrew pozorom różnica w trwałości między grupą XTR a XT jest spora, ci którzy mieli okazję sprawdzić potwierdzą .
nonamed Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Więc można obalić mit że to przerzutka na jeden sezon ? Jasne że jeden zrobi 2000km w sezonie , drugi 8000.... Pytanko ile taka przerzutka przetrwa
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Ile przetrwa to zależy od warunków użytkowania, mam SRAM-a X-0 używana w różnym terenie (asfaltu bardzo mało) który działa już jakieś 7 lat (co prawda był wymieniony wózek ale to wina patyka a nie zużycia) ...
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Jeżeli będziesz używał w suchych i w miarę czystych warunkach to przerzutka przetrwa wiele tysięcy, ale można ją zajeździć w błocie, lodzie, śniegu i pyle dość szybko, jak każda jedną. Ja ze swojej X9 już nie raz wydłubywałem błoto a jestem z tych co lubią wachlować biegami i póki co ma sie dobrze
nonamed Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 To jeszcze jedna zagwozdka, patrząc przyszłościowo w przód i ewentualna zmiana mechanizmu korbowego na 2x10 . Pytanie jakie najczęściej ludzie wybierają połączenie przy napędzie 10 rzędowym, ale z mechanizmem korbowym 2x10 ?? Czy połączenie kasety 11-32T + korba 44x30 jest ok ? Czy lepiej szukać innego zakresu ?
Mod Team Puklus Napisano 20 Marca 2013 Mod Team Napisano 20 Marca 2013 Najczesciej wybierają takie jaki im odpowiada policz sobie co ci jest potrzebne by sie lekko podjeżdżało w twoich rejonach i jeździło dobrze po prostych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.