blazek7 Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Witam, poszukuje butow jak i pedalow SPD. I mam kilka pytan: 1. Ile kosztuja sensowne buty SPD (MTB)? Takie by posluzyly jakis czas. 2. Czym sie kierowac kupujac buty i pedaly? Na co patrzec? 3. Pedaly wstepnie wybralem Shimano M540, czy w tej cenie kupie lepsze? 4. Na buty chcialbym wydac 200-300zl. Wystarczy? 5. I na koniec najwazniejsze. Gdzie takie buty dostane w sklepie w Gdansku bym mogl je sobie przymierzyc, i nie zaplacic fortuny? Ps. Czytalem poprzednie tematy, takze prosze mnie nie odsylac do nich. Gdyz zamowienie butow bez przymierzenia ich w sklepie odpada. Jesli macie jakies propozycje podeslijcie linki.
krism4a1 Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Ad.1 zależy kto, gdzie i jak używać będzie. Ad.2 j.w. Ad.3 Zależy kto, gdzie i kiedy używać będzie Ad.4 j.w. Musisz trochę konkretów wrzucić, żebyśmy mogli świadomie pomóc
blazek7 Napisano 15 Marca 2013 Autor Napisano 15 Marca 2013 Ad.1 zależy kto, gdzie i jak używać będzie. Ad.2 j.w. Ad.3 Zależy kto, gdzie i kiedy używać będzie Ad.4 j.w. Musisz trochę konkretów wrzucić, żebyśmy mogli świadomie pomóc Fakt, zapomnialem troche dopisac. A wiec tak. Jezdze po kazdym terenie i w kazdych warunkach (chyba ze juz jest naprawde slabo, pada albo bagno typowo, ze wiecej czyszczenia potem roweru niz jazdy, to wtedy odpuszczm), bo wiadomo dojechac do lasu trzeba jakos:) Zapomnialem jeszcze o jednym, co roku jezdze na dalsza wyprawe rowerowa, troche jazdy, troszke zwiedzania, czy w takich butach moglbym chodzic? Nie chodzi mi o pielgrzymke do Czastochowy, ale podejscie do sklepu po wode, zwiedzanie jakies np. muzeum,. Wiem ze sa inny typ butow (al;a trapery) ale one mi nie odpowiadaja. Jesli sa jakies tansze propozycje dobrych butow i pedalow to chetnie je rozwaze. Bo widze ze sa pedaly tansze od shimano np takie ( http://www.nokaut.pl...-pd-m505.html��) Czy warto? i czym te pedaly sie od siebie roznia, procz ceny ?
qrczakzul Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 nie będę tu odpowiadał schematycznie na pytania. napisze coś od siebie. pedały: kup sobie shimano pd-m520, nie ma co przepłacać, zadbasz to będą niewiele odstawać od 540 buty:shimano m-087, jestem zadowolony z nich, najtansze buty z płynnym dociaganiem z tych co znam. reguła rozmiaru butów shimano jest taka że ich numeracja jest o 2 numery większa niż "normalnych" butów w których chodzisz na co dzień ale jest jedno ale. w butach które chodzisz masz lekki luz, a w rowerze jest potrzeba posiadania upiętej stopy, więc wielkościowo nie bierz rozmiaru większego o 2 od twoich wygodnych butów, lecz większego o 1. przykładowo ja chodzę w miarę luźnych 42, a kopiłem shimano 43, bo luz, który jest w shimano 44 jest dobry do chodzenia na co dzień a nie do jazdy na rowerze. polecam kupno butów przez internet, wyjdzie cie taniej. nie zrażaj się jak będą za ciasne jak kupisz, tez to miałem. doszło do tego że już mam nawet więcej luzu niż trzeba. a co do chodzenia w nich po normalnym terenie typu zwiedzanie nie ma problemu że będziesz rysować nawierzchnię blokami, bo są one ukryte, dzięki protektorom/bieżnikowi, którego nie ma w butach szosowych. myślę, że pomogłem, pozdrawiam
blazek7 Napisano 15 Marca 2013 Autor Napisano 15 Marca 2013 Wlasnie myslalem nad m520, tylko ze podobno tam jest sruba na jakis smieszny klucz. tu chodzi o srube do regulacji naprezenia sprezyny? bo slyszalem ze luz lapia po okolo 10tys. km takze po tym czasie kupie sobie po prostu nowe. tylko jak wlasnie z ta regulacja?
qrczakzul Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Wlasnie myslalem nad m520, tylko ze podobno tam jest sruba na jakis smieszny klucz. tu chodzi o srube do regulacji naprezenia sprezyny? bo slyszalem ze luz lapia po okolo 10tys. km takze po tym czasie kupie sobie po prostu nowe. tylko jak wlasnie z ta regulacja? słyszałem o kluczu, ale nie do regulowania napięcia sprężyny. do tego wystarczy zwykły imbus. posiadam takowe pedały więc nie ma wątpliwości co do tego. rozkręcanie ośki też imbusem ale większym.
KamilGT Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Miałem m520 byłem z nich bardzo zadowolony ale zamieniłem się na m530 bo maja platformy (niezle wyglądają) a dla mnie są bardzo przydatne , ani z jednym ani z drógim nie było żadnych problemów . przebieg to ok. 3 tys km. i wyglądają oraz chodzą jak nówki . Również mam buty M-087 srebne i czerwone i jestem z nich bardzo zadowolony jeździłem przy +5 i przy + 30 i było ok . Ja również kupiłem przez internet ale wcześniej zmierzyłem w sklepie gdzie kosztowały ok.70zł więcej. Jeśli chcesz coś lepszego - buty, to zaproponował bym Ci Sidi, mój ojciec w nich jeździ i sobie chwali wcześniej miał shimano (dawnoo temu) od kąd ma sidi nie zamienił by ich na inne no ale cena około 600-700 zł robi swoje
blazek7 Napisano 15 Marca 2013 Autor Napisano 15 Marca 2013 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Na razie wstrzymam sie z zakupem gdyz znowu zasypalo i wszedzie znowu pojawil sie lod. A mam wraznie ze nie sa to najlepsze warunki na nauke jazdy na SPD. Wroce najwyzej do tego tematu jak sie troche ociepli, a na razie bede smigal na zwyklych platformach.
zekker Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 w butach które chodzisz masz lekki luz, a w rowerze jest potrzeba posiadania upiętej stopy Tylko jak się kupi takie idealnie na stopę, to nie założy się grubszej skarpety w chłodniejsze dni. Ja bym jednak sugerował lekki luz, w razie czego zawsze można słabiej lub mocniej wiązać.
blazek7 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 Rozumiem, czy moglibyscie mi jeszcze podeslac jakies sensowne propozycje butow SPD w tej cenie 200-300 i krotko wyjasnic dlaczego warto je rozwazyc? Gdyz jak pojde do sklepu to nie chcialbym sie nastawic na jeden typ, bo noz moze ich nie byc. Dzieki wielkie.
Nastar Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 To poprzymierzaj sobie (jeśli będą któreś z nich): - Shimano SH-M088 i/lub 087 - Shimano XC30 - Vemont Spinning - Shimano SH-M077 - trudniej trafić już - Exustar E-SM306 A gdybyś idąc do sklepu znalazł plik 4-5 banknotów o nominałach 100zł to pomacaj też sobie buty SIDI albo Louis Garneau ;-) Miłych zakupów.
blazek7 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 To poprzymierzaj sobie (jeśli będą któreś z nich): - Shimano SH-M088 i/lub 087 - Shimano XC30 - Vemont Spinning - Shimano SH-M077 - trudniej trafić już - Exustar E-SM306 A gdybyś idąc do sklepu znalazł plik 4-5 banknotów o nominałach 100zł to pomacaj też sobie buty SIDI albo Louis Garneau ;-) Miłych zakupów. Dzieki, rozumiem ze one procz ceny roznia sie tylko klamra tak? czy te rzepy sa trefne jakies i zaraz beda do niczego? bo za 80 zl mam np juz fajne rekawiczki.
Nastar Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Jest teoria, że klamra lepiej trzyma stopę a poza tym daje możliwość płynnej regulacji docisku. Z drugiej strony nie każdy tego będzie potrzebował... A skoro są jeszcze rękawiczki do kupienia... ;-)
KamilGT Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Miałem okazję jeździć i w butach na rzepy, osobiście mam na klamre. Jeśli dużo jeździsz po lesie małe, większe górki, korzenie i tego typu bierz klamre dużo sztywniej trzyma, a jeśli więcej po szosie spokojnie wystarczy rzep.
qrczakzul Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Tylko jak się kupi takie idealnie na stopę, to nie założy się grubszej skarpety w chłodniejsze dni. Ja bym jednak sugerował lekki luz, w razie czego zawsze można słabiej lub mocniej wiązać. założy założy, mi spokojnie weszło, poza tym podczas zimna noga się kurczy. no i na zimne dni się ochraniacze zakłada, a rowerem przecież się latem jeździ, więc komfort na te dni ma być głównie zapewniony Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Na razie wstrzymam sie z zakupem gdyz znowu zasypalo i wszedzie znowu pojawil sie lod. A mam wraznie ze nie sa to najlepsze warunki na nauke jazdy na SPD. Wroce najwyzej do tego tematu jak sie troche ociepli, a na razie bede smigal na zwyklych platformach. właśnie najlepsze warunki masz. lepiej zeliczyć gleby na śniegu niż na błocie czy afsalcie. oczywiście zalecam jazdę drogami niepublicznymi
kris86b Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Ja mogę jedynie podpowiedzieć że nie ma co się napalać na jakiś konkretny model, bo może się okazać po przymiarce że jednak będzie w nich nie wygodnie. Tak jak niektórzy koledzy mówią, też nie ma co brać butków idealnych bo będą Cię piły. Zawsze lekki luz. Na koniec przymierzaj 6razy żeby kupić te jedne jedyne. Ja szukałem w tamtym roku butków do max 300zł, a kupiłem za 400. Bo moja stopa po prostu źle się czułą w shimano itp. Ale teraz bez problemu zchodzę z roweru i mogę sobie coś zwiedzać, są po prostu wygodne. A klamra daje lepsze wyczucie roweru wg mnie.
blazek7 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 A co myslicie o tych butach? http://www.scott.pl/product.php?id_cat=743&id_prod=4879 za 300 zl.
kenzo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Jak Gdańsk to odwiedź Wysepkę albo MK Bike na Morenie. Sam się niedługo wybieram w dokładnie takim samym celu (po głowie chodzą mi buty Speca)
blazek7 Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 Bylem na wysepce ale tylko po to by przymierzyc buty, ktore mnie interesowaly bo ceny sa tam duzo wieksze niz w necie. tobie tez polecam przymierzyc dany model i zamowic w internecie, bo wybralem shimano sh-m088 i na wysepce 360 zl a zamowielm za 280. dolozylem troche i mam w cenie samych butow praktycznie caly zestaw juz.
kenzo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Zdrowe podejście... mam takie samo. Mierze w realu, zamawiam z internetu
Nastar Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Takie podejście ostro skrytykował w mojej obecności pewien Pan ze sklepu rowerowego i stwierdził, że właśnie dlatego nie ma w ofercie Shimano. Miał tylko Garneau i chyba Bontragera.
kadargo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Zdrowe podejście... mam takie samo. Mierze w realu, zamawiam z internetu A potem Panowie marudzicie, że sklepy znikają albo nic na półkach nie mają i ceny z kosmosu. Żal.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.