Skocz do zawartości

[gripy] Chwyty do MTB/XC

mariom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Kellysa Scarpe, coraz mniej z niego już zostaje, niedługo w sumie nic nie będzie - sprzęt dostał tarczówki, amortyzator Rock Shoksa, w planach rama Dartmoor Hornet. Wszystko jest super, tylko właśnie gripy. Te z zestawu już się rozpadają. I tutaj pytanie - co polecicie, warto dać trochę więcej czy lecieć po kosztach?

Zastanawiam się czy nie lepiej będzie wybrać skręcanych.

Szerokość - 130mm.

W oko wpadły mi tylko SARS MTB Lockon - co o nich powiecie i czy nie lepiej dopłacić do czegoś?

Napisano

A ja polecam zwykłe gąbkowe. Chwyty się niszczą niemalże każde, więc i tak trebza wymieniać. A gąbki są wygodne i tanie, ja jeżdże zazwyczaj na gąbkach Authora

Napisano

A ja polecam zwykłe gąbkowe. Chwyty się niszczą niemalże każde, więc i tak trebza wymieniać. A gąbki są wygodne i tanie, ja jeżdże zazwyczaj na gąbkach Authora

Jakoś gąbki mnie nie przekonują.

Mam i polecam nie ma lepszych http://avebmx.pl/cze...I-Rogue-Lock-On można po drodze kupić parę tańszych, a i tak w końcu będzie się szukać lepszych.

Nie da się trochę taniej?

Ja mam na imbusa clarks-y i są super :)

Gdzie można je dorwać? Widzę na allegro tylko jedna sztukę i kolor trochę mi nie pasuje :P

Napisano

W moim rowerowym :D Proszę:

Starczyłby jeden link / nazwa sklepu i bym trafił :P Ale dzięki wielkie. Kusząca propozycja. Barendy nie spadają za łatwo?

Napisano

Witam, ja tez rozgladam sie za nowymi chwytami do swoich gripshiftów i wpadły mi w oko chwyty ESI chunky. a moze polecicie cos innego ale rownie dobrego i wygodnego dla rak?

Napisano

Witam, ja tez rozgladam sie za nowymi chwytami do swoich gripshiftów i wpadły mi w oko chwyty ESI chunky. a moze polecicie cos innego ale rownie dobrego i wygodnego dla rak?

Mój link wyżej :D naprawdę polecam

Napisano

Słyszałem w temacie ESI Grips :) Aktualnie posiadam je od około środka ubiegłego sezonu i muszę powiedzieć, spisują się niesamowicie! Nawet bez rękawiczek, na spoconej ręce trzymają wzorowo. Ręka nigdy nie została poobcierana, bo najzwyczajniej w świecie, nie ma od czego :P Tam jest sama pianka. Swoją drogą, świetnie amortyzuje! Mam je w wersji białej, co może nie było najrozsądniejszym wyborem, bo jak ręka jest mokra i lekko brudna, to chwyt przyjmuje brud. Są to świetne gripy, godne polecenia KAŻDEMU - zarówno zawodowcowi, jak i amatorowi. Jedyna wada, to cena i może to, że trzeba je często myć (możliwe, że tylko kłopot w wersji białej). Jak ktoś ma jakieś pytania, chętnie jeszcze coś opowiem :D

Napisano

Te chwyty Sars mam zakupiłem je na poprzedni sezon :) ścierają się dość wolno ale tez może dlatego że są dość twarde moje poprzednie z kellysa były bardziej miękkie :D ale za to posiadają lock on bardzo przydatne nie przekręcają się w ogóle :) za taka kaskę to od siebie polecam :P

Napisano

Mam Esi Racer's Edge i potwierdzam, że są to bardzo dobre chwyty. Najlepsze jakie używałem. Jedynym ich minusem jest cena, bo w przypadku czarnych nie trzeba ich specjalnie czyścić. Warto przeszukiwać allegro co jakiś czas, trafiają się w niższej cenie.

Najlepsze w tych chwytach jest to, że nie mają żadnych pierścieni (nie obracają się), profilowania i są długie. Dzięki temu kierownice można chwycić wąsko (np. na prostej), jak i szeroko (np. na zjazdach), a przy okazji wygodnie i bezpiecznie.

Napisano

teraz na allegro sa Esi po ok 80 zl i nie wiem czy to dobra cena czy normalna i nie ma sie co podniecac. generalnie mam kolory zolty i czarny i myslalem nad zoltymi esi chunky. rama jest zolta a kiera czarna i dorwalem zolte gripy .

Napisano

A jesli do wyboru mamy jeszcze chwyty Ergon GA1 EVO to co bardziej polecacie, bo na temat Ergon tez czytałem same pozytywy.

Cene podobna więc na co sie decydowac?

Napisano

Ergon to też solidna firma. Robi naprawdę dobre chwyty, zarówno jakościowo, jak i pod względem komfortu jazdy. Rower mojej mamy jest wyposażony w GP1 i jej opinia na ich temat jest nienaganna :) Moim zdaniem również są bardzo wygodne, ale nie do jazdy typowo XC. Te gripy są takie bardziej dla ludzi ceniących komfort i jeżdżących po trasach nie zbyt wyboistych. Muszę też powiedzieć, że trzeba lubić tak profilowane chwyty. Dla mnie są wygodne, ale w sowim rowerze bym ich nie zainstalował.

EDIT: Odpowiadając na pytanie: jak jeździsz spokojnie i "gładko" - Ergon, jak po kamieniach, wybojach, lasach itp itd i tak trochę bardziej "agresywnie" - ESI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...