Skocz do zawartości

[łańcuch] Strzela przy nacisku

Wodzu95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Odebrałem dzisiaj rower z serwisu ( założyli mi nową zębatkę z tyłu - single speed, nowy łancuch Dartmoor Core oraz napinacz tylni ). Po pierwszym ruszeniu odrazu strzelił ale dobra pojechałem do domu, strzelał jak głupi. Sprawdziłem z kolegą że to na przedniej zębatce strzela. Zębatka nie jest nowa, ma już troche na liczniku, a z tego co wiem to jak się wymienia coś w napędzie to powinno się wszystko wymienić bo potem tego typu rzeczy się dzieją. Czy wymiana pomoże ? Czy należy skrócić łańcuch ?

Pozdrawiam

Napisano

Zdjęcia! Może zębatka zużyta, a może coś źle zamontowane. Jeżeli zauważyli, że zużyta zębatka przednia to powinni Ci zasugerować, żeby ją też wymienić.

Napisano

Jest też opcja że za bardzo nasmarowany łańcuch. Ja tak miałem. Po myciu napędu, zalałem łańcuch finish linem, nie żałowałem. Wyjechałem, łańcuch strzelał jak nie wiem co. Wystarczyło chusteczką zebrać nadmiar olejku i po sprawie.

Napisano

myśle że nie próbowali się nim przejechać i dlatego bo jak go podniosę i kręcę w miejscu to wszystko cacy ;/ Spróbuję przetrzeć łańcuch chusteczką ;)

Przetarłem chusteczką i nie pomogło, to nasmarowałem porządnie smarem i również nie pomogło ;/

dsc02296y.th.jpg

Edit:

Doszedłem do tego że łańcuch strzela w miejscu gdzie ma spinkę... Co robić ?

Napisano

Miałem dziś ten sam problem że łańcuch strzelał w miejscu połączenia spinką,jedyna rada to taka że musisz troszkę pośmigać bajkiem i sama ułoży się na kasecie i blacie,żadnego kombinowania oprócz usunięcia smaru serwisowo-konserwującego z łańcucha i zalanie go dobrym olejkiem,każdy ma swój ulubiony więc nie wymieniam jakim konkretnie a i nadmiar oczywiście należy usunąć bezwzględnie bo syfu nazbierasz na nim i kasecie

Napisano

też tak miałem w moim krossie signie ds.

Dobrze nasmarowałem DOBRZE, i duzo jezdziłem to łancuch sie wpasował do zebatek.

Napisano

Ściągnąłem spinkę i przy tym łańcuch się troche skrócił, już się tak nie rusza i jest dużo lepiej, teraz tylko to wyjeździć ;) Mam nadzieje że nie będzie to trwało pół roku :D

Napisano

oczywiście nie tak zeby ciekł.

Jak ja smaruje to Brunoksem Top-ket to 5 razy cały łańcuch co jakeis 2-3 tygodnie zalezy od warunków (ciepło, śnieg błoto woda) i po nasmarowaniu odrazu wyjezdzam zeby wszędzie doszeł tam gdzie ma.

Napisano

Ale przeczytałbyś dokładnie, to byś nie pisał głupot. Ew. musisz poszerzyć swoją wiedzę. Brunox to nie tylko konserwacja amortyzatora, a firma produkująca różne środki. W tym oliwkę do smarowania łańcucha Brunox top-kett. A o takiej właśnie pisał kolega.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...