Wodzu95 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Witam Odebrałem dzisiaj rower z serwisu ( założyli mi nową zębatkę z tyłu - single speed, nowy łancuch Dartmoor Core oraz napinacz tylni ). Po pierwszym ruszeniu odrazu strzelił ale dobra pojechałem do domu, strzelał jak głupi. Sprawdziłem z kolegą że to na przedniej zębatce strzela. Zębatka nie jest nowa, ma już troche na liczniku, a z tego co wiem to jak się wymienia coś w napędzie to powinno się wszystko wymienić bo potem tego typu rzeczy się dzieją. Czy wymiana pomoże ? Czy należy skrócić łańcuch ? Pozdrawiam
piotreeek Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 wyrobiony blat, raczej nie skracaj łańcucha, masz napinacz.
lyndowss Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Zdjęcia! Może zębatka zużyta, a może coś źle zamontowane. Jeżeli zauważyli, że zużyta zębatka przednia to powinni Ci zasugerować, żeby ją też wymienić.
stefan2810 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Jest też opcja że za bardzo nasmarowany łańcuch. Ja tak miałem. Po myciu napędu, zalałem łańcuch finish linem, nie żałowałem. Wyjechałem, łańcuch strzelał jak nie wiem co. Wystarczyło chusteczką zebrać nadmiar olejku i po sprawie.
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Napisano 6 Marca 2013 Coś kiepski serwis jak ci ali nie sprawny rower
Wodzu95 Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 myśle że nie próbowali się nim przejechać i dlatego bo jak go podniosę i kręcę w miejscu to wszystko cacy ;/ Spróbuję przetrzeć łańcuch chusteczką Przetarłem chusteczką i nie pomogło, to nasmarowałem porządnie smarem i również nie pomogło ;/ Edit: Doszedłem do tego że łańcuch strzela w miejscu gdzie ma spinkę... Co robić ?
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Napisano 6 Marca 2013 a jak to spinka ? niektóre wymagają poprawnego montażu bo inaczej może skakać.
venom2000 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Miałem dziś ten sam problem że łańcuch strzelał w miejscu połączenia spinką,jedyna rada to taka że musisz troszkę pośmigać bajkiem i sama ułoży się na kasecie i blacie,żadnego kombinowania oprócz usunięcia smaru serwisowo-konserwującego z łańcucha i zalanie go dobrym olejkiem,każdy ma swój ulubiony więc nie wymieniam jakim konkretnie a i nadmiar oczywiście należy usunąć bezwzględnie bo syfu nazbierasz na nim i kasecie
Wodzu95 Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 A skucie łańcucha bez spinki załatwi problem ?
venom2000 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Łańcuch musi się ułożyć na kasecie jeżeli jest nowy a kaseta stara i podobnie na nowej kasecie i nowym łańcuchu
PLSapper Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 też tak miałem w moim krossie signie ds. Dobrze nasmarowałem DOBRZE, i duzo jezdziłem to łancuch sie wpasował do zebatek.
seebcioo Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 @up z tym dobrze nasmarowanym dobrze to nie przesadzajmy... ma być nasmarowany, nie tak żeby olej z niego ciekł
Wodzu95 Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Ściągnąłem spinkę i przy tym łańcuch się troche skrócił, już się tak nie rusza i jest dużo lepiej, teraz tylko to wyjeździć Mam nadzieje że nie będzie to trwało pół roku
PLSapper Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 oczywiście nie tak zeby ciekł. Jak ja smaruje to Brunoksem Top-ket to 5 razy cały łańcuch co jakeis 2-3 tygodnie zalezy od warunków (ciepło, śnieg błoto woda) i po nasmarowaniu odrazu wyjezdzam zeby wszędzie doszeł tam gdzie ma.
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Napisano 7 Marca 2013 ale brunox do łańcucha sie raczej nie nadaje, to tak ja kby smarować WD 40 ... tylko zapach inny.
Minor Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Ale przeczytałbyś dokładnie, to byś nie pisał głupot. Ew. musisz poszerzyć swoją wiedzę. Brunox to nie tylko konserwacja amortyzatora, a firma produkująca różne środki. W tym oliwkę do smarowania łańcucha Brunox top-kett. A o takiej właśnie pisał kolega.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.