said Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Witam, jestem rowerowym amatorem. Mój problem to przeskakujący łańcuch z ząbka na ząbek, przy mocniejszym nacisku na pedał - to bardzo uciążliwe. Wcześniejszy łańcuch wytrzymał 500km, następnie wymieniłem go w okolicach października, i tak przez zime stał. Tylne zębatki zmieniałem na nowe pół roku temu. I teraz co, kupić nowy łańcuch, czy coś innego zrobić.. ?
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 a powiedz jakie to sa komponenty model łańcucha i kasety ewentualnie wolnobiegu ? skoro skacze musisz wymienić komplet czyli kaseta + łańcuch albo załozyć stary łańcuch.
said Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Jedyne szczegóły które pamiętam to, że Shimano.. Jazde traktuje jako sposób na wolną chwilę, stąd ta ogólna niewiedza. Starego łańcucha brak.
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 no to podejrzewam ze bez wymiany kasety wolnobiegu sie nie obejdzie.
dovectra Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 pojedź do serwisu niech sprawdżą ci łańcuch - to nie kosztuje. Jeśli jest ok to do wymiany wielotryb
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 oj pół roku ... ale ile km temu ? ja np jeden łańcuch zajechałem w 2 miesiące inny mam 2 lata ... wszystko zależy jak sie użytkuje i jakiej jakości dana cześć jest.
said Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Tak, wiem, wiem, jeszcze wcześniejszy wytrzymał 1,5 miesiąca, ale wtedy zrobiłem ponad 500km (ćwiczyłem), na tym niecałe 100km + cała zima w garażu. Choć mało istotne - załączam foto. Dodatkowo łańcuch wydaje mi się luźny... [/img]
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 Był mym bardziej zadowolony oglądając zebatki a nie podłogę no ale poza tym jeżeli to jet przełożenie na którym jeździć otrzymujesz słowną naganę nie jeździ sie na tak skrajnych przełożeniach Troszkę poważniej - zrób ładne ostre zdjęcie.
siimon Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Na wszystkich przełożeniach skacze? Może do wymiany korba?
kendi76 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Witam... U mnie podobny problem ale tylko na pierwszym biegu przeskakuje... Dodam,że niedawno wymieniłem łańcuch tylną kasetę i tylną przerzutkę... Czy może to problem z bębnem.... Pozdrawiam
said Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Dziś z elementami trawy. [/img] Skacze na wszystkich niestety. Korba wydaj się być w dobrym stanie, choć już troche przejechała,
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Napisano 6 Marca 2013 Zęby wydają sie być ok ... a co to za łańcuch ? bo śmierdzi mi strasznym no namem ? Łańcuch jest dożo ważniejszy niż sama kaseta.
said Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Co proponujesz i z jakiego przedziału cenowego?
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Napisano 6 Marca 2013 ja zawsze i każdemu polecam connexa, 800 idzie za 50zł kupić, a taniej to zależy. w każdym bądź razie ten lancuch dorównuje innym za 100zł pytanie zy warto kupować łańcuch w obecnej sytuacji i ile masz kasy do wydania.
alkor Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 A ja mam takie pytanie, z innego punktu widzenia, czy przerzutka jest dobrze wyregulowana? Bo jak zaciąga w którąś stronę to wtedy łańcuchy też sobie skaczą
said Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 I właśnie tym zajmę się w pierwszej kolejności, bo to całkiem możliwe.
Nastar Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 ja zawsze i każdemu polecam connexa... Podłącze się lekko. Czy do mojego DynaSys-u SLX poleciłbyś ten egz. Connexa ? http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-10s0-10speed-megaokazja-i3060987029.html
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Napisano 7 Marca 2013 Na 10 rzędowcach póki co sie nie znam ale nie widzę powodów by nie działał i był gorszy od innych poprzednich wersji. Ogniwa są takie samej konstrukcji wiec powinien być równie pancerny jaki inne modele.
dovectra Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 A ja mam takie pytanie, z innego punktu widzenia, czy przerzutka jest dobrze wyregulowana? Bo jak zaciąga w którąś stronę to wtedy łańcuchy też sobie skaczą ciepło , gorąco.... he he ty masz źle przerzutkę załóżoną nic nie wymieniaj, popraw przerzutkę potrzebna ci profilowana nakrętka do niej co w hak wchodzi
said Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Profilowana nakrętka, o czym dokładnie mowa, i gdzie dostać?
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Napisano 7 Marca 2013 http://allegro.pl/hak-przerzutki-do-ram-bez-haka-hn-3314-i3020140651.html chodzi o to co widać na zdjęciu ze śruba. Twoje zamontowanie nie jest takie złe jednak przerzutka jest za bardzo cofnięta przez co łańcuch trochę mniej opasa zębatkę i może skakać przypadkiem
Nastar Napisano 7 Marca 2013 Napisano 7 Marca 2013 Na 10 rzędowcach póki co sie nie znam ale nie widzę powodów by nie działał i był gorszy od innych poprzednich wersji. Ogniwa są takie samej konstrukcji wiec powinien być równie pancerny jaki inne modele. A czy Connex będzie lepszy/wytrzymalszy od dotychczasowego Shimano CN-HG74 ?
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Napisano 7 Marca 2013 Ogólnie connexy sa lepsze od shimano ( lepsze - wytrzymalsze na rozciąganie i łapanie luzu na sworzniach) wiec myślę ze tak. No ale nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. No i connexy mają dobra spinkę w zestawie.
said Napisano 7 Marca 2013 Autor Napisano 7 Marca 2013 Ok, czyli zakupić tą część, zamontować dobrze i cieszyć się jazdą bez wymiany innych części..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.