Skocz do zawartości

[Łańcuch] Ile ogniw łańcucha jest potrzebne?

radzik71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam napęd, znalazłem stary fajny łańcuch srama, ledwie prawie nieużywany, więc zamierzam go wykorzystać do tego celu.

Pierwotnie założeniem był jeden blat z przodu i 8-ka z tyłu, ale zacząłem się zastanawiać czy nie zrobić sobie 3x8 (mam 3 blaty, mam manetkę, wystarczyłoby dokupić tylko jakąś przerzutkę) - problem jest taki, że łańcuch był już skracany kiedyś i pozostało mu 108 ogniw - wystarczy ?

Z góry dzięki za rady

•  

Napisano

Jak masz kasetę i korbę założone to przeciągnij przez największe zębatki i dodaj 2 ogniwa.

Jeśli nie masz założonych, to skorzystaj z kalkulatora.

Napisano

podczepie się pod temat a jeśli z metody z najwiekszymi zebatkami wychodzi mi 108 ogniw a z kalkulatora 110 to w co wierzyc:)? iiii 108 lub 110 i do tego spinka czy 107 lub 109 i spinka:)? mam nadzieję,że wiecie o co mi chodzi

Napisano

Wybierz metodę blatową, zaleca ją wielkie S i sram bodajże też. Kalkulator to taki suplement:) A co do wypowiedzi powyżej, że zawsze można skrócić, owszem można tylko po co? Idąc tym tropem daj 114 ogniw, zawsze można skrócić:P

Jak wychodzi 108 to dawaj 108.

Napisano
ok dzięki a powiedz jeszcze która opcje wybrać kalkulatorową czy "blatową"??

U mnie każda metoda daje ten sam wynik, jak masz różnice to znaczy że którąś metodę źle stosujesz ...

Jak już napisano spinkę traktujesz jak normalne ogniwo.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

• Mod Team
Napisano

wynik wynikiem ale na lat zakładasz, obwijasz i wywalisz tyle ile zostało. Ogniwa a jest ich najczesciej ok 114 musisz liczyć ręcznie, jedno po drugim ... komu sie chce :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...