Skocz do zawartości

[siodło]Skrzypi

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim nie mającym nawet miesiąca Hexagonie X5 (570km), od dnia wczorajszego zaczęło skrzypieć siodło. Jest to Selle Royal Mach RVS 8549. Skrzypi jedynie "skorupa" pod wpływem nacisku w środkowej jego części: jeżdżąc po dziurach to skrzypienie jest głośne. Co mogę z tym fantem zrobić? Ważę 87kg.

Napisano

Taśma izolacyjna na pręty, u mnie niegdyś pomogło. No ale do estetycznych to rozwiązanie nie należy ;)

Napisano

Wyczyść także podsiodłówkę. I z głównych typowych możliwości to tyle. Od siebie proponuję, sprawdź siodełko pod kątem pęknięć. Miałem kiedyś Macha. Aż w pewnym momencie przy każdym obrocie korbą coś zaczęło wydawać nieprzyjemne dźwięki. Sprawdziłem korbę, suport, sztycę, wymieniłem zacisk, wyczyściłem wszystko kilka razy, a winnym okazało się pęknięte siodełko.

Napisano

Mam ten sam problem ale to wiąże się z jazdą bez błotnika,woda z brudami dostaje się pod siodło,na pręty i jarzmo,kiedy wyschnie zaczyna się skrzypienie strasznie irytujący dźwięk :yucky: jedyna rada to zdjąć siodło wymyć od spodu,wyczyścić jarzmo łącznie ze śrubą mocowania i problem znika

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie pomoże wyczyszczenie to spróbuj dać czegoś tłustego na połączeniu pręty - skorupa. Miałem taki efekt przy poprzednim siodełku.

Napisano

Nie da się zdjąć skorupy z owego siodła? Zdemontowałem już sztyce, ale skrzypienie generuje nacisk palcami na skorupę (więc nie wydaje mi się, aby przesmarowanie prętów etc coś tutaj pomogło).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...