Skocz do zawartości

[kaseta]jaką nową wybrać?

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Założyłem nowy łańcuch, no ale niestety, ślizga się po kasecie. Nie jest to wina przerzutki bo jest wyregulowana tak jak powinna. Łańcuch skróciłem na 108 ogniw chyba, tak mi wyszło wg kalkulatora z Wikipedii :D Łańcuch nie ślizga się na największych koronkach z tyły, czyli te najrzadziej używane. To jednoznaczne z wymianą kasety mam rozumieć? Jaką kasetę kupić? Chciałem to zrobić jak najtańszym sposobem, bo uznałem, że kaseta przyjmie nowy łańcuch, była w dobrym stanie. HG30 ok czy dokładać 10zł nawet nie całe do HG50? Łańcuch mam HG53. HG30 mi pasuje, bo jest czarna. Nie zależy mi na 50g tylko trwałości tego i na jak najniższej cenie. Ważę ok 70kg więc chyba nie jakoś dużo. Napęd 3x9

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Myślę, że trwałość kaset będzie podobna, a skoro za mniej niż 10 zł możesz mieć 50 gr, to wybrałbym HG-50.

Napisano

Przypomniałem sobie o zalegającej w piwnicy HG30 8 biegowej :) Założyłem i wsio działa. Na razie sobie odpuszczę, a pewnie i przejeżdżę dopóki nie zajadę całego napędu. 1 bieg dużej różnicy mi nie zrobi :)

Napisano

No nie wiem, u mnie tam działa :) Tak samo jak wcześniej kaseta ta działała z 7 biegową przerzutką i dawniej miałem tą właśnie 7 biegową na kasecie 9 rzędowej :)

Napisano

A skoro nie zostanie zamknięty to zapytam o ostatnią rzecz. Czy łańcuch nie jest narażony na większy zużycie w takim zestawieniu niż był by na normalnej kasecie 9 biegowej?

Napisano

1. Nie wpływa.

2. Przerzutka do 7 biegów obsługuje kasety od 7 do 9 biegów bez problemu.

3. Manetka 9sp nie obsłuży prawidłowo kasety 8sp, gdyż "dzieli" ten sam zakres szerokości kasety na mniejsze przedziały odległości przesuwania się w stosunku do kasety 8sp. Zależnie od regulacji albo dobrze wchodzą biegi dolne albo górne. Oczywiście można się zadowolić "jakąś" precyzją, ale tak czy inaczej proporcji się nie oszuka.

• Mod Team
Napisano

to zależy od łańcucha, np campa C9 to jeden z najlepszych łańcuchów, podobnie connexy a inne wynalazki sa mniej trwałe.

Napisano

Temat zostawie skoro już ktoś coś skrobną ale jest od tego specialny temat gdzie są podane od najtanszej do niemal najdroższej kasety i łańcuchy jakie warto kupić. http://www.forumrowe...esach-cenowych/

Skoro kolega Puklus rozdaje użytkownikom ostrzeżenia za podobną pierdołę, podpierając się regulaminem, to niech kolega Puklus sam przestrzega reguł ortografii. Powinno być bowiem SKROBNĄŁ zamiast skrobną. On skrobnął - w przeszłości. Oni skrobną - w przyszłości.

Kaseta HG 30 różni się kolorem od HG 50 i chyba wagą...

• Mod Team
Napisano

No faktycznie umknęło mi "Ł" ale chyba sie zgodzisz ze to nie to samo co "puki" (nie w sensie stukać), "pomorzesz", "hamulce" i można mnożyć ... ale jak chcecie być tak bardzo skrupulatni i dokładni to ja to wam zagwarantuje :devil: :devil: :devil: .

Napisano
Łańcuch nie ślizga się na największych koronkach z tyły, czyli te najrzadziej używane. To jednoznaczne z wymianą kasety mam rozumieć?

Ja myślę że skoro masz kasetę, po prostu wymień wyrobione już zębatki zamiast kupywać całą nową kasetę:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...