Skocz do zawartości

[napęd] Klopot z rowerem :(

rdawid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

OStatnio cos mi sie stalo z rowerem i nie mam pojecia co. Chodzi mi o to , ze cos strzelilo w rowerze i teraz jest taki problem, iz nie chce jechac , ale pedaluje , po prostu nie ma napedu , przerzutka tylna chodzi , wiec nie wiem co to moze byc. Jak myslicie?? prosze o szybka odpowiedz

Pozdrawiam

Napisano

Jesli chodzi o lancuch to jest ok. Chodzi mi o to , ze jak krece pedalami to nie jade. OPrzerzutka z tylu mi sie tylko kreci i tyle. Po prostu nie ma napedu , wiec co to moze byc?? jak myslicie??

Napisano

Tak , korba sie kreci wszystko jest ok tylko przerzutka tylnia sie obraca a nie ma napedu. Sam nie wiem co to moze byc.

Napisano

nie bardzo rozumiem określenie przerzutka tylna się kręci chyba mówisz o kasecie (taka piramidka z zębami :excl: ) ?? jeżeli ona się kręci to strzelił Ci wolnobieg.

Napisano

Tak takie piramidki :excl: W jakiej one moga byc cenie , mam taka , ze ta pierwsza (jedynka) jest podnieasiona o jakies 3 pozycja do gory jak dwojka. W jakiej one moga byc cenie?? Czyli mam qpic cala kasete?? razem z zebatkami??

Napisano

EeeE? 1 podniesiona o 3 do gory :excl: <rotfl> trafil ci sie jakis bubel widzialem cos takiego w 1 krossie ;). Zalezy czy masz wolnobieg czy kasete, na ile biegow itp. Tylko ze jest jeszcze taka mala moliwosc ze piasta sie w tylnym kole zwalila i dlatego tak jest... :]

Napisano

Sam nie wiem co to jest , mam 7 biegow ale bylem zadowolony z tej kasety czy tam z tego wolnobiegu. Już teraz nie jestem ;( a ile moze stac taki wolnobieg albo kaseta , jak odkrecic ta kasete i ile moze stac piasta??

Z gory serdeczne dzieki ze ze mna wytrzymujecie

Pozdro

Napisano

Najprosciej idz do rowerowego niech ci to zdiagnozuja, najprawdodpoboniej masz wolnobieg albo bedzie trzeba wymienic piaste albo wolnobieg i tyle. Powinno sie zamknac w 30-40zł, bo zapewne masz rower magnum z tych slabszych modeli.

Napisano

mam taka , ze ta pierwsza (jedynka) jest podnieasiona o jakies 3 pozycja do gory jak dwojka.

Moze chodzi o Shimano megarange ? Tam jedynka jest wyzej jak dwojka :excl:

A moze ci lancuch spadl a ty panikujesz ( joke ;) )

Napisano

Wolnobieg masz na pewno megarange i wydaje mi się ze coś jest z nim właśnie nie tak, na pewno nie jest to kwestia przerzutki łancucha i moze nawet piasty, wolnobiegi sa wkrecane na piaste i nie kreci sie razem bebenkiem tak jak kaseta tylko na swoim wlasnym mechchanizmie sie kreci (tak mi sie wydaje ale moge byc w błędzie) i coś w tym całym mechnizmie wolnobiegu ci sie spier....ło, także chyba tylko to należało by wymienić

Pozdrower

Napisano

Tez mi sie wydaje ze wolnobieg szlak trafil. Albo krecisz pedalami nie w te strone :)) Najlepiej bedzie jesli pojedziesz do slkepu rowerowego i im pokazeszz ten rower. A wolnobieg ( jakis godny w miare) kupisz od 50 zeta

Napisano

a w wersji oszczędnościowej - za podstawowy wolnobieg shimano 14-28 zapłacisz 20pln. POdejrzewam że sam go nie wymienisz, więc przed zakupem pojedź do serwisu (skoro i tak się będziesz musiał tam udać) i niech Ci powiedzą czy to na pewno wolnobieg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...