Skocz do zawartości

[sztyca] upadek z ok. 0.6m

Bezio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

może jestem przewrażliwiony - ale wole się poradzić. Spadła mi z ok 63 cm sztyca na płytki (twarde). Sztyca to Amoeba Vitra. Jest możliwość, że coś pękło? Głupio by było jakby się złamała podczas jazdy.

Pozdrawiam

Napisano

niemożliwe żeby coś się zniszczyło

Przyjmując że ważysz 70 kg, a na siodle spoczywa 40%( zależy od ustawień, przyjmę to za średnią) masy ciała to działasz na sztycę siłą m*g*0,4, czyli 70*9,81*0,4 = 274 N,

jest to w momencie gdy spokojnie siedzisz, a nie np mocno pacniesz tyłkiem na siodło

Siła jest to dp/dt, czy stosunek różnicy pędu do czasu, przyjmując że sztyca spadłą z wysokości 0,63m i zaniedbując opór powietrza, który jeszcze złagodzi upadek :D, można wyliczyć :

przyjmujemy masę sztycy 270g

prędkość przy podłożu będzie wynosiła o ile nie rzuciłeś jej w dół z przyspieszeniem : 3,53 m/s

czyli siła z jaką uderzy (reakcja podłoża) to 2,65N

czyli nie ma się co bać :whistling: Trochę to wszystko uprościłem

czyli nawet 1/100 a nie 1/10

Napisano

okej kolego ale nie uwzględniłeś kierunku siły, gdy siadasz na sztycę to działa na nią inny typ siły, między zaciskiem a sztycą która jest pod kątem 73 stopni do podłoża (no chyba że masz inny kąt podsiodłówki), sztyca spadając najprawdopodobniej upada kantem co w przypadku struktur niektórych materiałów potrafi zrobić na nim pęknięcie ;) mam tutaj na myśli m.in. szkło. Co OCZYWIŚCIE nie zmienia faktu że liczby mówią same za siebie i taki upadek to jest nic dla aluminium :).

Napisano

wiadomo wiadomo, dlatego napisałem że wszystko w uproszczeniu, sztyca ze swoją mała masą a stosunkowo dużą, wymaganą wytrzymałością powinna i wytrzymać upadek z 10 piętra, chociaż w obliczeniach trzeba brać pod uwagę siły skupione, a wtedy to trochę inna bajka....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...