Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakiwanie podczas jazdy

logistic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od około tygodnia mam problem. Raz po raz przy większych prędkościach przeskakuje mi łańcuch na wysokich przełożeniach. Nasmarowałem go dobrym smarem (finish line na trudne warunki atmosferyczne). Myślełem, że za dużo smaru, ale dzisiaj łańcuch powoli piszczy (jazda w zimie wymywa smar), a łańcuch nadal przeskakuje. Zobaczyłem ogniwo po ogniwie. Wszystkie całe, nie pogięte.

Co to może być? Przerzutki też całe.

Napisano
Co to może być?

A masz śnieg u siebie? Czy właśnie od tego tygodnia jeździsz w śniegu? Zanim wymienisz pół roweru to odpowiedz na to pytanie. Poza tym może masz za długi łańcuch, albo źle napiętą, wyregulowaną przerzutkę tylną? Zrób zdjęcia zębatek i podaj tutaj, albo w odpowiednim do tego temacie.

A kiedy go nasmarowałeś i ile przejechałeś i w jakich warunkach? Nawet najlepszy smar się kiedyś kończy.

Napisano

A kiedy wymienialeś ten łancuch i jaki on wraz z kaseta ma przebieg? Jazda w sniegu nie ma nic do rzeczy jezeli nie jest zuzyty naped , bynajmniej w moich dwoch rowereach takowy problem sie nie pojawił

Za 80 zł powinienes kupic łancuch wraz z kaseta oczywiscie nowy. Moze okazac sie ze po wymianie dalej bedzie skakac wtedy wymiana zebatek na korbie , lub jezeli nie sa wymienne to cala korba.

Najlepiej zakupic lancuch+ kaseta i zobaczyc do dalej

Napisano
A kiedy wymienialeś ten łancuch i jaki on wraz z kaseta ma przebieg? Jazda w sniegu nie ma nic do rzeczy jezeli nie jest zuzyty naped , bynajmniej w moich dwoch rowereach takowy problem sie nie pojawił

Napęd na małych zębatkach na kasecie się potrafi zapchać śniegiem i wtedy na nich przeskakuje. Jestem tego pewien, że to może być przyczyna, bo miałem nowy napęd. Miał chyba tydzień i pojechałem w śniegu i przeskakiwało na małych zębatkach z tyłu. Czyli tak jak autor mówi, przy dużych prędkościach.

Napisano

Więc odpowiadam... :icon_cool: Łańcuch za długi... raczej nie możliwe ponieważ kłopoty zaczęły około tygodnia temu. Kaseta nie była jeszcze nigdy wymieniana, łańcuch raz. Mniej więcej w kwietniu serwis i poproszę o wymianę kasety i łańcucha oraz w miarę potrzeby przednich zębatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...