Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Witam chciałem przerobić swój napęd, mam teraz 7 zębatek z tyłu i 3 z przodu. chciałbym usunąć przednia i tylną przerzutkę i dobrać takie 3 zębatki do tyłu by pasowały do korby. Chciałbym zmieniać manualnie łańcuch by zmienić przekładnie. czyli np mając 1 z przodu mam 3 z tyłu, mając 2 z przodu mam 2 z tyłu, i mając 3 z przodu mam 1 z tyłu. Nie znam się bardzo dobrze na rowerach więc pytam czy jest to w ogóle fizycznie możliwe
Druid Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Można wiedzieć jaki masz w tym cel? Dlaczego tak? Zmienia się ilość zębów na zębatce więc trzeba by było zmienić długość łańcucha...
Mod Team michuuu Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 Skąd takie rewolucyjne podejście? Długość łańcucha może być kłopotliwa - może napinacz.
krism4a1 Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 no właśnie, za każdym razem trzeba by rozpinać łańcuch, dokładać/odejmować ogniwa i skuwać z powrotem Rozumiem, że niektórzy na zimę ściągają przerzutkę, ale jeżdżą na jednym przełożeniu.
Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 no właśnie nie wiem czy to możliwe, liczyłem tak dobrać zębatki by ich suma była zawsze taka sama ( tak jak już wcześniej pisałem 1 z 3, 2 z 2 i 3 z 1) by długość łańcucha była stała
Mod Team michuuu Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 Ale i tak bez napinacza konieczne rozpinanie łańcucha albo zdejmowanie koła do zmiany przełożenia. Skąd ten pomysł?
Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 myślałem że uda się to na zasadzie starych rowerów gdzie łańcuchy spadały i dało sie je założyć bez rozpinania łańcucha i zdejmowania koła
kraszak Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Racja ale te stare rowery miały ramę przystosowaną do napinania łańcucha, która pozwalała na regulacje odległości osi koła. Przesuwając w przód lub w tył oś, odpowiednio napinaliśmy łańcuch. Tak jak to ma miejsce w ostrym kole lub single-speed. Natomiast w twoim rowerze tę funkcje pełniła przerzutka która była jednocześnie napinaczem.
Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 obawiam sie że mój składak nie maił nawet takiej funkcji zwyczajnie sie zakładało łańcuch który spadał co jakiś czas
marky5 Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Witam chciałem przerobić swój napęd, mam teraz 7 zębatek z tyłu i 3 z przodu. chciałbym usunąć przednia i tylną przerzutkę i dobrać takie 3 zębatki do tyłu by pasowały do korby. Chciałbym zmieniać manualnie łańcuch by zmienić przekładnie. czyli np mając 1 z przodu mam 3 z tyłu, mając 2 z przodu mam 2 z tyłu, i mając 3 z przodu mam 1 z tyłu. Nie znam się bardzo dobrze na rowerach więc pytam czy jest to w ogóle fizycznie możliwe ...are you kidding......a mydło i ręcznik w plecaku? a poważniej,to raczej jest to niemożliwe,gdyż w grę wchodzi różna długość łańcucha i nawet zwykły napinacz nie pomoże,bo oprócz pracy w pionie musiałby mieć możliwy ruch do i od koła dokładnie jak tylna przerzutka!
Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 no racja o przesunięciu na boki nie pomyślałem
Mod Team Puklus Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 Tylko poco takie kombinacje jak masz do dyspozycji mechanizmy które sie tym zajmują - przerzutki ? Jak chcesz tak jak mówisz to piasta 3 biegowa, napinacz i z przodu 2 lub 3 blaty.
Vengab0y Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 miałem zostawić tylko jedną przekładnie ale pomyślałem że jeśli była by możliwa taka modyfikacja to bym z niej skorzystał
Mod Team Puklus Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 Możliwa to to ona jest ale nie kupisz części w sklepie będziesz musiał kombinować, to mocno nie opłacalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.