Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] prowadnik nie rusza się podczas regulacji

grzech139v

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, dlatego zwracam się z pomocą do was.

Mam problem z regulacją przedniej przerzutki. Czytałem już wiele poradników i wiem jak to się robi, ale podczas kręcenia śrubkami L i H prowadnik nie rusza się w żadną stronę, Nie mogę przez to wyregulować odległości łańcucha, aby nie obcierał o prowadnik.

Dzięki niemożliwosci ruszania prowadnikiem bieg 3 znajduje się na środkowej zębatce. Próbowałem to zmienić wyjmując linkę i na sucho przełączając na bieg 2, ale z powrotem wracało do tego samego położenia. Proszę o pomoc. Dzięki za przeczytanie.

Napisano

Regulacja Przerzutki Przedniej - Rowerowe FAQ - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Albo Cię nie zrozumiałem albo robisz to źle jednak po lekturze.

Nie mocujesz linki do przerzutki dopóki nie ustawisz prowadnika przerzutki tak aby nie obcierał o nią łańcuch w pierwszym skrajnym położeniu (śruba L - jest śrubą OGRANICZAJĄCĄ nie regulującą). Dopiero teraz mocujesz linkę i możesz regulować dalej wg. drugiego skrajnego położenia łańcucha, a potem stroić śrubą baryłkową na manetce.

Napisano

Skoro robiłeś to na sucho to albo śruby są za mało wkręcone, albo przerzutka jest tak uszkodzona, że nic z tego nie będzie. Spróbuj psiknąć WD-40 na ruchome miejsca. Czasem w ten sposób reanimowaliśmy przerzutki z pozoru kompletnie zastane. Inna rzecz, to taka, że bez linki efekt zobaczysz tylko kręcąś śrubką L.

Napisano

Bez linki po wkręceniu śrubki L do oporu prowadnik przerzutki powinien wylądować gdzieś nad środkowym blatem, jeśli się tak nie dzieje to przerzutka jest uszkodzona.

Jeśli jest używana to zdjąć i dokładnie posprawdzać poza rowerem, a jeśli nowa to na gwarancję.

Taka filozofija..

Napisano

Mam nadzieję, że nie za przerzutkę tyle dałeś?:D

Nawet jeśli będziesz zmuszony kupić nową przerzutkę to uznaj to za pierwsze udoskonalenie. Przednie zmieniarki drogie nie są...

Napisano

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem problem, ale jeżeli masz na manetce 3ci bieg, a na korbie 2gi, to odkręć linkę przerzutki, rękoma ustaw przerzutkę na 3ci bieg i w tym położeniu przykręć linkę, ciężko jest to zrobić w pojedynkę, dlatego dobrze, jak ktoś przytrzyma przerzutkę.

Ponadto nie zmienisz położenia przerzutki o cały bieg ingerując jedynie w śrubeczki

• Mod Team
Napisano
Już próbowałem kręcić srubkami bez założonej linki jednak nic nie pomogło

Domniemam ze to przerzutka typu Ty20 czy coś w ten deseń. Zajrzyj do "wnętrza" widać tak takie wystający "cycki" to są właśnie ograniczniki o które uderzają śruby H i L zobacz czy śruby dochodzą do końca czy ewentualnie śruby sie nie kręcą w miejscu.

Bez linki na cokolwiek reagować będzie tylko śruba L, przy wkręcaniu prowadnica sie będzie odsuwać i odwrotnie. poczynania śruby H można zaważyć jedynie kręcąc manetką, ewentualnie śruba baryłkową.

Napisano

Wyjąlem śrubki z innej przerzutki przełożyłem. Zaczęła reagować. Trzeba było jeszcze trochę powyginać w rózne strony bo podejzewam, że była skrzywiona. Jako tako chodzi,nic w miare nie obciera. Sprawdzimy jak nasmaruje łańcuch czy napęd głośno chodzi. :laugh:

Dzięki wszystkim za pomoc. Dozobaczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...