AdamF Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Dzień dobry wszystkim! Proszę o pomoc, bo już przegrzebałem pół Internetu a dalej nie jestem pewny, czy wszystko dobrze rozumiem... Chciałbym wymienić na lepszą starą tylną przerzutkę Alivio. Oryginalnie rower miał kasetę 11-34, teraz jeżdżę na szosowej 13-26. Korba - 28/38/48T. Czytałem, że przerzutki z krótszym wózkiem pracują precyzyjniej, więc pomyślałem o kupieniu np. Tiagry. I tu się gubię... 1. Czy Tiagra - przeznaczona do 10 biegów - będzie współpracować z 8-biegową kasetą i manetką Alivio oraz łańcuchem? 2. Czy wózek SS będzie dobry, czy powinienem wziąć GS? Link do aukcji z Tiagrą GS http://allegro.pl/sh...2988937193.html A tutaj Tiagra SS http://allegro.pl/sh...2988937216.html Z góry dziękuję za pomoc! Adam
Synergy Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Jak pamiętam sh*tmano szosowe działa w systemie sis więc powinno działać
Jakubas Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Jeżeli weźmiesz SS to przy złym doborze biegów będziesz mógł zrobić kuku przerzutce. Masz za dużą różnice między największym a najmniejszym blatem na korbie. Przy tej korbie pozostaje tylko GS
karfil29 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Ale czy jest sens zmieniać alivio? Sam mam alivio a krzywym wózkiem i zmienia bardzo precyzyjnie biegi, jeżeli wymieniać to już cały napęd na 10 lub 9rz.
AdamF Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 Ale czy jest sens zmieniać alivio? Sam mam alivio a krzywym wózkiem i zmienia bardzo precyzyjnie biegi, jeżeli wymieniać to już cały napęd na 10 lub 9rz. Wszystko się kiedyś zużywa i wymaga wymiany, więc przy tej okazji chciałbym coś z krótszym wózkiem jeśli się da - jak pisałem, jeżdżę na kasecie o sporo mniejszej rozpiętości niż ta oryginalna. A moja Alivio do tego jest jakaś chyba walnięta - regulowałem ją już wiele razy, a i tak muszę "przeciągać" manetkę przy zmianie z mniejszej zębatki na większą - najrozsądniejszy kompromis jaki udało nam się wypracować Z kolei przesiadka na 9 czy 10 rzędów to kolejne dodatkowe koszty, a korzyści - moim zdaniem - niewielkie... Ciągle jeszcze nie dokonałem zamiany, bo rower syna wymagał nakładów finansowych w pierwszej kolejności...
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2013 Mod Team Napisano 27 Marca 2013 Przy takiej kasecie można zastosować SS jezeli nie będziesz mocno kosił łańcucha bo różnica pojemności jest niewielka ss ma 29t a tobie wychodzi 33t. Nawet dało by sie to ogarnąć delikatnie dłuższym łańcuchem. Łańcuch wtedy by mogłwisieć znowu na skrajnych przełożeniach ale w druga stronę typu 1x9. Ale tak jeździć raczej nie będziesz I teraz tak ile chcesz wydać, jakie masz manetki i czego ogólnie oczekujesz ?
topik12 Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Jeśli Tiagra to ta z dłuższym wózkiem. Wózek krótki nie zgra się z całym napędem. Tylko po co do kasety 8 zakładać przerzutkę 10rz dość drogą. Zalecał był tańszą: ponownie alivio 8rz lub acera 8rz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.