Skocz do zawartości

[przerzutka tył] - co zamiast alivio? Pogubiłem się :(

AdamF

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim!

Proszę o pomoc, bo już przegrzebałem pół Internetu a dalej nie jestem pewny, czy wszystko dobrze rozumiem...

Chciałbym wymienić na lepszą starą tylną przerzutkę Alivio.

Oryginalnie rower miał kasetę 11-34, teraz jeżdżę na szosowej 13-26.

Korba - 28/38/48T.

Czytałem, że przerzutki z krótszym wózkiem pracują precyzyjniej, więc pomyślałem o kupieniu np. Tiagry.

I tu się gubię...

1. Czy Tiagra - przeznaczona do 10 biegów - będzie współpracować z 8-biegową kasetą i manetką Alivio oraz łańcuchem?

2. Czy wózek SS będzie dobry, czy powinienem wziąć GS?

Link do aukcji z Tiagrą GS

http://allegro.pl/sh...2988937193.html

A tutaj Tiagra SS

http://allegro.pl/sh...2988937216.html

Z góry dziękuję za pomoc! :)

Adam

Napisano

Jeżeli weźmiesz SS to przy złym doborze biegów będziesz mógł zrobić kuku przerzutce. Masz za dużą różnice między największym a najmniejszym blatem na korbie.

Przy tej korbie pozostaje tylko GS

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ale czy jest sens zmieniać alivio? Sam mam alivio a krzywym wózkiem i zmienia bardzo precyzyjnie biegi, jeżeli wymieniać to już cały napęd na 10 lub 9rz.

Napisano

Ale czy jest sens zmieniać alivio? Sam mam alivio a krzywym wózkiem i zmienia bardzo precyzyjnie biegi, jeżeli wymieniać to już cały napęd na 10 lub 9rz.

Wszystko się kiedyś zużywa i wymaga wymiany, więc przy tej okazji chciałbym coś z krótszym wózkiem jeśli się da - jak pisałem, jeżdżę na kasecie o sporo mniejszej rozpiętości niż ta oryginalna.

A moja Alivio do tego jest jakaś chyba walnięta - regulowałem ją już wiele razy, a i tak muszę "przeciągać" manetkę przy zmianie z mniejszej zębatki na większą - najrozsądniejszy kompromis jaki udało nam się wypracować ;)

Z kolei przesiadka na 9 czy 10 rzędów to kolejne dodatkowe koszty, a korzyści - moim zdaniem - niewielkie...

Ciągle jeszcze nie dokonałem zamiany, bo rower syna wymagał nakładów finansowych w pierwszej kolejności... ;)

• Mod Team
Napisano

Przy takiej kasecie można zastosować SS jezeli nie będziesz mocno kosił łańcucha bo różnica pojemności jest niewielka ss ma 29t a tobie wychodzi 33t. Nawet dało by sie to ogarnąć delikatnie dłuższym łańcuchem. Łańcuch wtedy by mogłwisieć znowu na skrajnych przełożeniach ale w druga stronę typu 1x9. Ale tak jeździć raczej nie będziesz :P

I teraz tak ile chcesz wydać, jakie masz manetki i czego ogólnie oczekujesz ?

Napisano

Jeśli Tiagra to ta z dłuższym wózkiem. Wózek krótki nie zgra się z całym napędem. Tylko po co do kasety 8 zakładać przerzutkę 10rz dość drogą. Zalecał był tańszą: ponownie alivio 8rz lub acera 8rz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...