Skocz do zawartości

[przesyłka]Przyjęcie od kuriera

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tym odbiorem osobistym paczek to bywa różnie - kiedyś jedna taka (opłacona z góry) trafiła do sąsiedniego bloku i ktoś ją pokwitował swoim nazwiskiem, kurier szukał jej ponad tydzień. :]

Ten gość co ją odbierał też był troszkę dziwny - bo przyjął paczkę adresowaną na inne nazwisko, na inny adres adres i pomimo mojego telefonu na naklejce siedział cichutko.

Napisano

ja zawsze większe rzeczy biorę za pobraniem. Po prostu raz że nie każdy jest tak solidny jak ja :)

Dwa że jeżeli nie zaznaczysz w umowie kupna sprzedaży kto odpowiada za przesyłkę, to w domyśle odpowiada sprzedawca :)

Napisano

Nie miałem problemów z pocztą polską ani kurierami.

Większość rzeczy które zamawiam wolę otrzymać pocztą polską ze względu na to że nie zawsze jestem w domu aby przesyłkę odebrać. Placówkę poczty mam na miejscu więc mogę tam odebrać przesyłki. Jeśli chodzi o czas doręczenia - bardzo rzadko trwa to dłużej niż 2 dni. Towar zamówiony w środę otrzymuję w piątek.

Jeśli chodzi o kurierów wybieram tą opcję jeśli wiem, że jest szansa otrzymania czegoś pilnie w przeciągu 24godzin, a ja będę w domu. Zazwyczaj ta opcja wychodzi ok. 4 PLN drożej od poczty polskiej.

Stan przesyłek - to naprawdę zależy od sposobu pakowania. Każdemu kiedyś coś tam z ręki wypadnie, wystarczy towar zabezpieczyć odpowiednim opakowaniem. Przez neta zamówiłem tyle rzeczy, że każdego kuriera jeżdżącego u mnie w mieście kojarzę. DHL ma u mnie pewien plus bo już kilka razy dzwonił przed doręczeniem co w razie czego umożliwia umówienie się na konkretną godzinę lub zmianę miejsca doręczenia.

Napisano

Z prawa otwarcia (jeśli jest) korzystać trzeba i nie jest dla mnie istotne czy komuś śpieszy czy nie. Nie może nam tego nikt odmówić.

Regulują to jakieś przepisy czy prawa konsumenckie na które można się w razie potrzeby powołać???

Pytam, ponieważ niejednokrotnie sprzedawcy zaznaczają, aby sprzwdzić przesyłkę w obecności kuriera,

a tenże podczas dostarczenia przesyłki najzwyczajniej się tego wypiera i odmawia.

Napisano

No właśnie... bo tu jest problem troszkę innego typu - generalnie sprawa wygląda tak, że jeśli zapłacisz za przesyłkę możesz ją otworzyć i kurier nie ma obowiązku przy tym uczestniczyć - ale jeśli stan paczki wg ciebie budzi jakieś zastrzeżenia to wtedy kurier łaski nie robi, a jako, że stan paczki jest pojęciem względnym zyskujesz prawo do jej otwarcia w obecności kuriera.

Natomiast w przypadku poczty jest to uregulowane przepisami (dla opcji sprawdzenia zawartości).

Napisano

Tak,kurier musi zaczekać. Ale protokołu w firmie,dla której pracuje od ręki się nie spisuje. Najwyżej robimy zdjęcia, a protokół spisujemy następnego dnia po zgłoszeniu klienta. Musimy mieć zlecenie na spisanie takiego protokołu.

Napisano

Odnośnie poczty... " mały przykład "....

Pewnego dnia przyjeżdza do mnie dostawa zamówionych liczników Sigmy.

Wystawiam 509tke, 1009, 1009STS , 1609 i 1609sts...

Do tamtej pory korzystaliśmy tylko z usług firm kurierskich... ale żeby sprzedać trzeba zrobić cenę , i licznika i wysyłki.

Wysyłka to ( tak na przysłość jeżeli ktoś wystawia negatywy za zawyżone koszty wysyłki ): czas pakowania, opakowanie, koszt transportu

Wysłałem w przeciągu miesiąca około 1000 paczek pocztą polską ( koło 40szt dziennie )... czyli skalę mamy:

- 3 liczniki zaginęły

- 17 zostało zniszczonych

- kilkanaście przypadków zostawienia awizo , kiedy adresat był w domu

Czyli około 3-4% problemów...

Napisano

Odnośnie awizo - ja za każdym razem jak zamawiam przesyłkę listem poleconym priorytetowym dostaję awizo - nawet za małe rzeczy w stylu śrubki do korby. Od 2 lat poczta nie przyniosła mi takiego listu poleconego. Dlatego jak tylko jest możliwość zamawiam zawsze przesyłkę jako paczkę pocztową bo te jeszcze przynoszą.

Napisano

a gdyby za 2-3zł ubezpieczyć każdą, to żadna by nie zginęła ani nie uległa uszkodzeniu ;p

Dokładając 3zł do kosztów transportu nie sprzedałbym 1000 tylko 10 liczników :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...