Skocz do zawartości

[FOX RP2] Ustawienia fabryczne,

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako, że z nową ramą dostałem tłumi Fox RP2 chciałbym poruszyć pewną kwestię która nie jest dla mnie do końca jasna.

RP 2 ma możliwość ustawienia tłumienia powrotu czerwonym pokrętłem, a niebieską wajchą włączamy ProPedal

FOX%20RP2.jpg

A co z ustawieniami firmowymi ???

Jak widać, na końcu obudowy znajduje się naklejka informująca o stopniu COMPRESSION TUNE i REBOUND TUNE za pomocą trzech słupków Low , Medium, High.

4edb00bd8226fbc2gen.jpg

54d2297e964b45cfgen.jpg

Jak widać w moim przypadku: Compression Tune jest u mnie na High (największa) a Rebound na Medium.

Są to wartości stałe na które bez patroszenia bebechów nie mamy wpływu.

Jak sie ma więc do tego regulacja Rebound czerwonym pokrętłem?

Dobrze rozumiem, że jeśli Kompresja jest na Maxa to odbija się to negatywnie na wybieraniu na małych nierówności ale zaobiegała to jego dobiciu przy dużym skoku?

Napisano

He, ciekawy wąteczek. U mnie niebieski"średeczek",czerwony minimum.Stawiam ,że to ustawienia pod specyfikę zawieszenia,każde inne.Mam maestro.

Napisano

Ja wiem :)

Regulacja tłumienia a "bebechowe" ustawienia to dwie niezależne od siebie rzeczy.

Przy ustawieniu "low" tłumik ma mniejszy zakres efektywnej regulacji w kierunku "wolniej" niż przy ustawieniu jako "medium".

Miałem foxy z oboma ustawieniami i przy tym który miał najniższy poziom tłumienia powrotu przy mojej wadze i ciśnieniu wyyczuwalne spowolnienie pracy było zauuważalne dopiero przy ostatnim kliku "najmocniej". Przy opcji medium tłumik można skręcić tak że rozprostowuje się bardzo wolno.

Wartości te, podobnie jak kompresję, dobiera się do typu zawieszenia, charakteru roweruu.

Napisano

"Wartości te, podobnie jak kompresję, dobiera się do typu zawieszenia"

To jaki tłumik byłby najodpowiedniejszy do mojego Propheta? Mam do wyboru RP2, RP23, RP3. Z jakimi wartościami kompresji i tłumienia odbicia powinienem szukać tłumik do tej ramy? Czy to powinna być wersja Boost Valve? Prophet ma charakterystykę degresywną, więc aby zachować liniowość powinien to być tłumik o charakterystyce progresywnej, tak? Znalazłem taki o to wykres:

deg-2.jpg

Tobo. Przeanalizowałem to co napisałeś. Czyli rozumiem to tak:

Powiedzmy, że regulacja powrotu w Foxie znajduje się w zakresie od 0 do 9. Tłumik może mieć fabrycznie ustawiony jeden z trzech przedziałów regulacji określanych na naklejce słupkami. Przerwszy słupek - tłumienie od 0 do 3 , drugi słupek to tłumik z przedziałem od 3 do 6 a trzeci od 6 do 9 .

A więc czerwonym pokrętłem regulujemy w pierwszym tłumiku tylko od 0 do 3 w drugim tylko od 3 do 6 a w trzecim tylko od 6 do 9. Zgadza się? To chyba logiczne wyjaśnienie? A co z tłumieniem kompresji? Jest tylko wajcha od Propedal On albo Off . Czy na Off kompresja jest wogóle wyłączona ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...