Gość damianx3@poczta.onet.pl Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam! Chciałem sobie sprawić hydrauliczne tarczówki (moje pierwsze). Zastanawiam się które z nich są lepsze: Hayes el camino, Avid jucy 7, shimano xt (dual control),i jako tańsza alternatywa Hayes HFX 9. Interesuje mnie Wasza opinia o tych hamulcach, jeźeli ktoś takie mam to jak się na takich śmiga, jak stoi sprawa z serwisowaniem, modulacja, siła hamowania, i w ogóle wszystkiego na ich temat. Jeźeli macie jakieś linki z ich testami będe wdzięczny. Śmigam gównie po lesie ale czasami korci mnie na trochę cięźszy teren. No i jakiej średnicy wybrać tarcze. A moźe nie warto kupyawć hydrauliki i róźnicę cenową między hamulcami V a dyskami przeznaczyć np. na nowe koła? pomóźcie, piszcie co wiecie na temat w.w. hamulców. Pozdrawiam!
BART_osz Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Srednie pytanie - bo jednoznacznie nikt nie powie ktore najlepsze - zazwyczaj dzieje sie tak ze kazdy chwali swoje :lol: . I ja tak moge powiedziec o swoich juicy - duza sila , serwisowanie proste ( moze dlatego ze mam zestawik do odpowietrzania ) , wymiana klockow banalna. Daja rade na zwyklej sciezce i na duuuzych zjazdach. Mysle ze przy ich sile bylo by juz ok z tarcza 160mm - coprawda mam 185mm ale roznica cenowa mniedzy 160 a 180mm byla tylko okolo 15 zl wiec kupilem 185mm - z mysla o przyszlym ciezszym zastosowaniu niz xc. Spokojnie mozna zainwestowac w juicy ale 5 - zacisk ten sam - roznica tylko jest taka ze przy klamce nie masz pokretla regulujacego jej skok - taki zbedny bajer ktory mozna sobie odpuscic i zaoszczedzic troche kasy. Znajomy ma elcamino i hmm pewnie mogl by powiedziec o nich to samo bo jeszcze nie slyszalem zeby na nie narzekal. Ja strzelil bym ze sa tr oszeczke slabsze niz juicy. Shimano tu masz duzo userow to cos pewnie dopowiedza. Do hfx9 mial bym srednie zaufanie bo slysze raz ze sa super a raz ze slabo sie nadaja do czegos ciezszego niz xc. Pocztaj na forum o 535 od shimano - kompromis miedzy przystepna cena i solidnoscia - sporo ludzi tu na forum ma i sobie chwali.
BART_osz Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Giant MPH i co w tym temacie ?? jak tak kazdy teraz bedzie wpisywal jaki hamulec ma to za duzo mu nie pomozemy :glare:
Gość damianx3@poczta.onet.pl Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 jeszcze jedno czym się różni JUICY 7 z 2005r. od JUICY 7 z 2006 r. oprócz uchwytu na kierownice? bo jest jeden na allegro z 2005 i nawet fajna cena...
BART_osz Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Ta roznica mocowania - zeby zamocowac (wsunac ) rocznik 05 musisz zdjac raczke z kierownicy a w 06 juz nie - to jedyna mi znana roznica. Zapodaj link do aukcji
bajuwookierun Napisano 19 Kwietnia 2006 Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja z kolei jeżdżę na HFX HD 9. No i przyznam że od niedawna mam mieszane uczucia. O ile wcześniej mi się podobało to ostatnio odpowietrzyłem hamulec i niechcący polałem płynem wszystko inne i teraz jest z tym cholerny problem. W ogóle prawie nie hamuje a jak hamuje to wydaje dźwięk mniej więcej jak hamujący pociąg. Niby rozkręciłem wszystko i powycierałem rozpuszczalnikiem i przytarłem i wszystko wraca do normy jednak chwila nieuwagi i kłopotu było sporo...to apropo serwisowania. A co do pracy to fajnie pracuje klamka a hamuje toto normalnie. Moim zdaniem dobre vki wystarczyłyby w zupełności pod warunkiem że się jeździ przy ładnej pogodzie. W modulacji rzeczywiście coś jest fajnego bo czuję się bardzo pewnie nawet jak staję dęba na przednim kole przy dość dużej prędkości a przy vkach się tego bałem. No i odchodzi problem centrowania kół...dochodzi problem prostowania tarcz (już raz musiałem:(). Dobre koło ciężej skrzywić niż najlepszą nawet tarczę....jedna gleba porządna i tarcza do wymiany...Waga też nie specjalnie zachwycająca...ogólnie wtedy kiedy kupowałem piałem peany...teraz bym się zastanowił. Nawet może nad zmianą gdyby nie te cholerne double tracki które nie bardzo poradzą sobie z Vkami...Pozdrawiam!
DENI Napisano 20 Kwietnia 2006 Napisano 20 Kwietnia 2006 z tych co wymieniles decydowalbym sie na avid juicy 7 jeszcze zalezy co jezdzisz i ile wazysz ale jesli cos ciezszego niz xc to tarcza ze 180 przynajmniej sam mam teraz hayes mag 203mm we freeride'owce i magury louise 160mm w xc ktore zamienilem ostatnio z mph 3.0 jesli chodzi o mph 3.0 to niezle hamulce dla poczatkujacych hydraulikow w xc, nie odczuwalem przegrzewania sie bo jezdzilem glownie xc/mtb i waze niecale 60kg, tarcze strasznie dzwonia, sa 2 tloczki i sila scisku jest bardzo dobra,na mokrym piszcza niesamowicie magura louise- jezdze od paru dni, jeden tloczek tylko,tarcze tez 160mm i sila hamowania .....lepsza niz mph ,ale wyczuwa sie(albo to tylko moja psycha) ze jest jeden tloczek ,rower staje deba hamujac 2 palcami i co najwazniejsze hamulce nie dzwonia hayes mag tarcza 203mm - hmm ciezarowke potrafia wyhamowac, zero problemow ,w sumie nie wiem co im moge zarzucic, spisuja sie swietnie
Gość damianx3@poczta.pl Napisano 20 Kwietnia 2006 Napisano 20 Kwietnia 2006 Jest tu może ktoś kto jeździł na el camio albo tarczach XT (DC)? hfx9-już dla mnie odpadły jeszcze tylko chciałbym usłyszeć opinę o xt i el camino ale jak na razie skłaniam się na avida7. A co sądzicie o tej całej monolitycznej konstrukcji zacisków (zacisk składa się z jednego elementu a nie z dwuch skręcanych połówek) ? Jest jakaś różnica czy to tylko "chwyt marketingowy" utrudniający serwis?
jo_jacek Napisano 20 Kwietnia 2006 Napisano 20 Kwietnia 2006 Ja jeździłem u kolegi na XT DC wiec o serwisowani i innych sprawach nic nie moge powiedziec. Jedyne co mnie porazio to siła hamowania - jeden palec i mozna stawac na przednim kole siedząc na siodelku (tarcze 160)
BART_osz Napisano 20 Kwietnia 2006 Napisano 20 Kwietnia 2006 Jest tu może ktoś kto jeździł na el camio Jezdzilem i jak napisalem wedlug mnie sa slabsze niz juicy , plus klamka sprawia wrazenie delikatniejszej konstrukcji co przy glebach moze byc dla nich malo przyjemne
Jacke Napisano 23 Kwietnia 2006 Napisano 23 Kwietnia 2006 Ja jezdze na avid jucy 5 i moge je polecic. Sam myslalem poczatkowo o jucy 7 ale to pokretlo to wg mnie zbyteczny bajer (a im mniej do pokretel tym mniejsza sznsa na popsucie ) Hayes`ow nie ujezdzalem ale kosztują swoje. Osobiście radziłbym Ci avidy jucy 5 (2005 mozesz miec nowe w sklepie za 400zl jeden). Jesli juz myslisz o 7kach to lepsze bylyby jucy carbon chyba.
damianx3 Napisano 25 Kwietnia 2006 Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam! Teraz już jestem zarejestrowanym użytkownikiem forum!!! Pisze żeby się pochwalić: Poszedłem za Waszą radą i zamówiłem sobie AVID JUICY SEVEN na 180mm na tył i przód za 1000zł z komplet. Dzisiaj dostałem paczkę i jak zawsze w takiej chwili już nie mogłem się doczekać momentu gdy ją razpakuje, nawet nie wiecie jaki byłem zły gdy w środku zamiast tarcz 180mm znalazłem dwie 160mm już myślałem żeby to odesłać ale zajrzałem głębiej i okazało się że to nie był AVID JUICY SEVEN tylko AVID JUICY CARBON !!! postanowiłem odpuścić wymianę tarcz... tym bardziej że nigdy wcześniej nie jeździłem na hydraulicznych tarczach- zobaczymy jak będzie. Zakupy w internecie??? TAK!!! Co Wy na to? Ale w dalszym ciągu interesuje mnie Wasza opinia o wszelkiej maści hydraulicznych tarczówkach. Pozdrawiam!
BART_osz Napisano 25 Kwietnia 2006 Napisano 25 Kwietnia 2006 Teraz już jestem zarejestrowanym użytkownikiem forum na legalu - witaj Gratuluje zakupu - zwlaszcza za ta cene - komplet za 1000zl to niezla cena. Napisz gdzie tak udalo Ci sie kupic. Pamietam ze calkiem niedawno taki sam dobry deal byl na marty sl na performancebike.com - przez przypadek przez tydzien sprzedawali je o 100$ taniej niz normalnie - pare osob mialo szczescie
creative1989 Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 @DENI Czy Hayes Mag HD można zamontować tylko pod PostMount- tak wyczytałem ze strony hayesa Mógłbyś to potwierdzić, bo mam takie na oku, a mam IS
wastedqba Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 Przecież masz adaptery. Hayes standardowo robi mocowania na PM bo są lepsze. Mając mocowanie w zacisku IS i ramę/widelec na IS zaczyna się zabawa czy przypadkiem nie trzeba będzie frezować czegoś bo hamulca nie za się założyć (zdarzało się np w Foxach 100 RLT). Poza tym ustawienie hamulca w takim przypadku łączy się z kombinowaniem podkładek. Dlatego bierz PM i kup adaptery. Jedyną zaletą mocowania IS w zacisku jaka przychodzi mi do głowy jest możliwość stosowania tarczy 140mm z tyłu. Co obniża masę (mniejsza tarcza i brak adaptera). Znaczy do PM też można założyć z tyłu 140mm tarcze.
Jason Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 IS gorsze bo tak PM lepsze bo mam , wszystko ma swoje zalety i wady . A z tymi podkładkami frezowaniem przy IS to też niezłe bajki . Wszystko zależy jak się trafi , jak wykonany jest adapter mocowanie przy ramie \amorku tutaj nie ma reguły również w PM moga wystąpić problemy . Hamulce ustawia się w obu przypadkach tak samo banalnie prosto w PM mamy po prostu dwie śruby mniej i tyle co zwiększa sztywność .
wastedqba Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 Spotkałem się z 3 przypadkami szlifowania ramy lub amora ze względu na mocowanie IS. A standardem są podkładki. W PM coś takiego nie występuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.