Mazx Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Witam, jeździłem do tej pory na amortyzatorze, ale z uwagi na to ze jeżdżę wyłącznie po asfalcie postanowiłem się przesiąść na sztywny widelec. Po krótkim researchu znalazłem coś co wydaje mi się, będzie pasowało. Ale mam trochę wątpliwości i postanowiłem się poradzić. Moj rower to crosstrail 2011, amortyzator SR SUNTOUR Cycling Ten który mam zamiar kupić to : Velo | Części i akcesoria | Accent | PEAK 29 tu pojawia się parę wątpliwości, Suntour ma w opisie średnicę 30(mm?) czy jest to tożsame z 1i1/8'? Sztywny Accent ma w opisie, że jest bez gwintu. Co to znaczy ? I jak się ma do fabrycznego Suntour'a ? Aha, no i najważniejsze. Czy zamontowanie widelca jet skomplikowane ? Jestem raczej średnio ogarnięty w takich rzeczach, ale jak coś nie jest za bardzo skomplikowane to powinienem sobie poradzić.Nie udało mi się znaleźć żadnych innych widelców pasujących do crossowych rowerów, źle szukałem czy naprawdę wybór jest tak ograniczony ?
rzezniol Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 30 mm to średnica goleni a nie rury sterowej ... Popraw linki bo masz zamiar kupić ... (ramę ?) a rozmawiamy o widelcu. Jak brak gwinty ma się do SR`a jak masz stery i mostek typu A-head to wszystko jet jak być powinno - tak to wygląda ... http://krzysp.w.interia.pl/rower/obr/mostek.jpg Średnica rury sterowej dla sterów 1 i 1/8 cala to około 28,6 mm. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Oboje się mylicie. Te 30mm nie jest TOŻSAME z 1 1/8", lecz dotyczy wewnętrznej średnicy dolnej bieżni. Co zgodnie z obowiązującymi standardami wiąże się ze sterówką 1 1/8". Zaś golenie w NVX mają bodajże 28mm. Inna sprawa, że strona Suntoura jest pełna błędów i lepiej opierać się o ich katalogi. Ale nawet tam nie znajduję wersji 1". I rzeczywiście, popraw link.
kinder85 Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Całkiem fajna rama A sztywne widelce mosso obczajałeś ? Co do montażu, nie jest to specjalnie trudne i jak jesteś wyposażony w mózg i internet powinieneś dać radę (ja dałem). Z nabiciem bieżni na rurę sterową możesz mieć problem i z nabiciem gwiazdki bo jak nie masz czym to trochę można się pomęczyć. Ale ogólnie powinieneś dać radę
Mazx Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Napisano 21 Stycznia 2013 Nie mogę zedytować posta. Chodziło oczywiście o ten link : Velo | Części i akcesoria | Accent | Widelec treking. 1-1/8" Nie wiem czemu się pomyliłem
kasperek Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Bardzo podobny do tego Accenta widelec KLS http://allegro.pl/wi...2947212802.html Tylko czy nie szkoda montować coś takiego do twojego Speca?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.