Skocz do zawartości

[V brakee] Regulacja hamulców

Pankiew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam dzisiaj do was pytanie o to, jak wyregulować ten rodzaj hamulców. Mój ojciec męczy się z tym już ponad rok. A jak zobaczył, że dzisiaj przeglądam forum to kazał mi napisać ten post;p. W internecie znalazłem jakieś instrukcje jak to wykonać ale jakby tato nie robił, zawsze wychodzi źle. Hamulce w ogóle nie chcą hamować.

Najgorsze jest to, że te klamry z zamontowanym klockiem nie chca wykonywać za dużych ruchów. Nie można klocka ustawić na równy wymiar od obręczy po obydwu stronach. Ustawić może je tak, by jedna strona wykonywała ruch 1-2mm, a druga trochę więcej albo tak, że od razu ściska obręcz i hamuje w czasie jazdy.

Tatko wymieniał już pancerze, klamki, linki, regulował chyba wszystko co mu do głowy przyszło itp. Rower niestety marketowy.

PS: I pytanie takie odemnie. Jak poznać jakie klocki mam zamontowane w rowerze? Muszę wymienić, bo stare mam starte, a nie pamiętam jakie miałem przy zakupie, zdaje sie, że Shimano Daore ale pewności nie mam. Ja mam Meride nie z marketu;p

Napisano

Na ramionach powinny być małe śrubki imbusowe (2,5 chyba) jak wkręcasz ją to ramię odchodzi od koła. I musisz to wyregulować z obu stron. Co do klocków odkręć jeden i idź do rowerowego tam dadzą ci odpowiednie. Do wyboru jest dużo, od 10 zł w góre :D

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

A teraz zacytuje odpowiedź: "Ale ja to wszystko wiem, tam jak kręci się śrubką to ta sprężynka przeskakuje przez śrubke i juz nie ma żdnaje regulacji. Po za tym nie chodzi dokładnie o regulację, a o to, że szczęki za mało się rozchylają;p"

Uff... żeby ojciec umiał lepiej używać neta....

• Mod Team
Napisano

W w/w FAQ wszystko jest - do regulacji odległości klocków od obręczy masz śrubę baryłkową w klamce (ew odkręcić śrubę mocującą linkę przy szczękach i popuścić/naciągnąć).

Jeżeli jedna szczęka odbija mniej/bardziej niż druga no to wtedy bawisz się tymi małymi śrubkami.

Napisano

Widzicie, takie ładne odpowiedzi a ojciec dalej swoje. Mówi, że ma za mały ruch ramion (dałem mu w/w Faq). Jeżeli ustawi za lekko to tylko klocki ocierają obręcz i rower nie hamuje tylko zwalnia, a jak ciut mocniej, to znowu w czasie jazdy klocki obcierają obręcz. Dalej mówi, że ramiona nie wykonują prawie w ogóle żadnego ruchu - jest za mały.

Ja typowałem nawet obręcz wytartą ale jak ma się to do ruchu ramion. Inaczej nie wytłumacze, wybaczcie;p Ojciec to aż kipi ze złości jak o tym mówi;p

Napisano

Z oburzeniem do mnie Ojciec powiedział, że czyści je i smaruje za każdym razem, bo inaczej sobie nie wyobraża. Powiedział też, że przed założeniem linki wszystko chodzi jak trzeba, a jak tylko linke założy to lipa. Jak na moje to chyba już się nie da ich regulować.

Napisano

Wrzuć zdjęcia tych hamulców. Bardzo prawdopodobne, że tego nie da się wyregulować i koniec. Niech Twój tato pomyśli nad kupnem prawdziwego roweru, a nie pseudo z marketu. Jesteś pewien, że to v-brake'i a nie np. cantilever'y? Poza tym do gadania mają też dużo klamki hamulcowe. Jak są z plastiku, albo z g*wnianego stopu czegoś tam to hamują beznadziejnie. Przerabiałem już parę rowerów marketowych. Wiem, że czasami są tak złej jakości (wszystkie są, ale niektóre to zgon gdy dopiero się rodzą w fabryce) i piwoty korodują strasznie i uniemożliwiają ruch hamulców.

Napisano

Dobra, wrzuce wam zdjęcia ale pewnie jutro, bo dzisiaj nie będę miał dostępu, zresztą jutro też nie wiem o której prace skończe ale zrobie ;) Do rowerowego nie opłaca sie dawać 4-letniego roweru z marketu, po za tym swój dawałem i mieli problem z zlokalizowaniem uszkodzonych bębenków, uszkadzając przy tym co nie co w rowerze. O sprężynki zapytam i edytuje posta. Klamki faktycznie plastikowe najtańsze jakie były - chyba.

Co do nowego roweru. Chciałem mu kupić ale on nie chce wydawać ponad 1000zł na rower, dodatkowo bez błotników i koszyka. Chcę kupić mu miejski, tylko nie bardzo wiem jaki i myślę, że dobry używany to nie zapłacę dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...