Skocz do zawartości

[Przerzutka-Tył i manetka] Nie można wyregulować, co do wymiany?

Pablo27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

[/no i się wyjaśniło

drogi kolego , wolnobieg do wymiany

ten nie pracuje z sis

pozdro

Zakładałem 2 wolnobiegi Shimano SIS 6-rzędowe i jeden Shimano SIS 5-rzędowy i nie mogę ustawić, manetka Shimano SIS.

Napisano

może masz szeroki łańcuch? 5-tka, nie HG?

tez może być przyczyną

Te wolnobiegi to są już stare ale zakładałem je po to aby zobaczyć czy będzie chodzić.

Zobacze jakie łańcuch ma oznaczenia bo teraz nie jestem w stanie napisać.

Napisano

Ignorant jesteś,na dodatek nie czytasz wcześniejszych postów.

To że ktoś grzecznie (bajecznie :icon_wink: ) zwrócił Ci uwagę że mijasz się z prawdą, nie musisz wyzywać go od ignoranta, to tylko świadczy o Twojej kulturze osobistej, a raczej o jej braku, ja Tobie nie pisze (a mógł bym) ze jesteś taki czy owaki. Jak z czym się pomylę zwróć mi uwagę, a na pewno nie będę fochów strzelał, człowiek zawsze ma prawo się pomylić i uczy się aż do śmierci.

Dłuższy pancerz który idzie od manetki wymieniłem na inny, a pancerz który jest krótszy i jest przy przerzutce jest ten sam co był i ten ma końcówki...

Wymień drugi pancerz skontroluj ten co już wymieniłeś, inne przyczyny w Twoim przypadku raczej wykluczam. no może jeszcze poza krzywym hakiem przerzutki.

Napisano

Dla pewności przedtem wymieniłem ten krótszy pancerz który idzie do przerzutki na tą samą długość.

Linka w pancerzach chodzi luźno, na linkę dałem dodatkowo smar a w środek pancerza psiknąłem WD40.

Skrzywiony hak przerzutki byłoby widać gołym okiem czy nie? Jak zobaczyć czy jest prosty?

Nie wykluczam że to może być wina pancerzy tak jak piszesz, piszę to aby było wiadomo co zrobiłem i jak zrobiłem...

Szczerze już sam nie wiem co jest nie tak:(

Na łańcuchu nie ma żadnych oznaczeń.

Wklejam zdjęcia wolnobiegów które dawałem dla sprawdzenia:

Wolnobiegi były ustawiane na przerzutce SHIMANO 200 GS (zdjęcie wyżej).

Dwa wolnobiegi 6-rzędowe które założyłem na próbę, oznaczenia lewego i prawego:

-Po stronie lewej- UL SHIMANO SINGAPORE MF-HG 22 SIS Y-Z-23T WH

-Po stronie prawej- RL SHIMANO SIS MF-HG 20 SINGAPORE

3cb53bf33c40c8cdmed.jpg

Wolnobieg 5-rzędowy który założyłem na próbę z manetką 5-biegową na pewno SIS ale modelu nie znam:

Oznaczenia wolnobiegu:

RG SHIMANO SIS MF-Z015 SINGAPORE

1fca8fd4e1baa90emed.jpg

Wolnobieg który był założony od nowości brak oznaczeń tylko nazwa NATTY:

609ef8b0e36c0058med.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano

Panowie dalej ta sama sytuacja:(

Z innego roweru przełożyłem wolnobieg i przerzutkę obydwie Shimano manetka ta co była czyli SIS SL-TY18 (na tamtym chodziło idealnie tylko manetka była typu grip shift), a na tym za cholerę nie chce sie ustawić,

Schodzi dobrze ale z wejściem ma problem.

Np. Jak na manetce daje 4 bieg to musze lekko podciągnąć albo nawet dać na 3 biegu aby wskoczyło na 4 a potem manetką powrócić na 4 bieg.

Dałem nawet już rower do serwisu aby wyregulowali ale powiedzieli że wolnobieg nie jest Shimano (jak dawałem to był założony ten co na zdjęciu NATTY czy taki jaki był od nowości) i że to jest przyczyną ale dałem wszystkie kom ponęty Shimano i dalej lipa, ktoś ma jakieś pomysły co to może być?

Napisano
Schodzi dobrze ale z wejściem ma problem.

Np. Jak na manetce daje 4 bieg to musze lekko podciągnąć albo nawet dać na 3 biegu aby wskoczyło na 4 a potem manetką powrócić na 4 bieg.

A co się dzieje jak mocniej naciągniesz linkę tak żeby wskakiwało bez problemu na większą zębatkę?

Domyślam się ale chce się upewnić.

Napisano

Niekoniecznie. Miałem taki problem z 9sp napędem. Winna była zużyta kaseta SLX. Więc wg mnie to może być wina wolnobiegu

Napisałęm że ściągnąłem wolnobieg i przerzutkę z roweru gdzie wszystko chodziło idealnie więc wolnobieg i przerzutka na 100% są sprawne.

A co się dzieje jak mocniej naciągniesz linkę tak żeby wskakiwało bez problemu na większą zębatkę?

Domyślam się ale chce się upewnić.

Na wiekszą zebatkę wskakuje tak jak jest usatwione bez problemu. Tylko nie ma takiego czegoś że jak dam 5 to wskauje na 5, 4 na 4 itd, zawsze muszę pomóc manteką aby wskoczyło na dany bieg.

Jeśli naciągnę linke mocniej a śrubę baryłkową mam wkręconą, naciągam na 6 zębatce daje na 5 to na 6 już nie zejdzie samo.

Jeśli zaś naciągnę śrubą baryłkową to ustawie tylko wchodzenie idealne a zejść już nie chce.

Mam nadzieję że w miarę dobrze i zrozumiale napisałem.

Napisano
Jeśli zaś naciągnę śrubą baryłkową to ustawie tylko wchodzenie idealne a zejść już nie chce.
I tu jest Twój problem.

Nie zastosowałeś się do mojej dobrej rady z pierwszego postu.

Smarowanie linki pomaga tyle co umarłemu kadzidło, wymień pancerze i linkę, tylko nie kupuj badziewia a na 99% zapomnisz o problemie jeżeli nie to w ostateczności wymiana przerzutki ale myślę ze nie będzie konieczne

Napisano

To jutro pójde i kupie pancerze i linek mam nadzieję że to będzie to, przerzutka jest na 100% dobra bo jest z innego roweru gdzie przed ściągnięciem jej patrzyłem się czy dobrze działają przerzutki i było idealnie...

A jakie mam kupić pancerze, jaka nazwa i jaki mniej więcej koszt?

Napisano

Jak już wszystko zmontujesz i nie będzie działać to jest bardzo duża szansa,że hak jest krzywy. Jak możesz to zrób fotkę roweru od tyłu - tak aby było widać pod jakim kątem jest wózek przerzutki w stosunku do wolnobiegu.

Napisano

To jest dosyć starszy rower i właściciel nie chce kupować wymyślnych rzeczy, jak byście mogli powiedzieć jakie te pancerze kupić żeby było dobrze i mniej więcej jak to wygląda cenowo...

Tutaj zdjęcia, mam nadzieję że o takie chodziło, tak jest zamontoane na dzień dzisiejszy:

0930c276e955ed36med.jpg

2e824f2022892e70med.jpg

0574de027db4e25cmed.jpg

3b0d11d332e38c0bmed.jpg

41839586b0c74093med.jpg

Napisano

Zrobione:)

Kupiłme nowy pancerz i linke.

Dałem przerzutkę SunRun 1500 (ta co była od nowości) ale musiałem dać wolnobieg Shimano SiS i manetka jest ta co była czyli Shimano SIS SL-TY18 i jest OK:)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...