Skocz do zawartości

[Tarcze] Mała zagwożdżka co do rozmiaru

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

prawdopodobnie kupię hamulce deore m596 do mojego levela a2, z tym, że mam mały problem, a mianowicie rozmiar przedniej tarczy. Nie wiem czy brać 160 mm czy 180mm. Na tył na 100% bym wziął 160tke, tylko co z tym przodem. Z opinii na necie wyczytałem, że lepiej mieć zapas tych 20mm z przodu. Jednak teraz mam amortyzator Suntour XCM i nie wiem czy wytrzyma z tą tarczą 180mm, lepszego amora (np Epicona, Recona) planuję dopiero kupić za parę miesięcy i wtedy sprzedać tego XCMa, tylko pasowałoby żeby jeszcze w tym dniu sprzedaży jako tako chodził, więc żeby się nie okazało że po kilku miesiącach jazdy na 180tce xcm nadaje się do wyrzucenia. Planuję dosyć częste starty w maratonach xc także doszedłem do wniosku że tarcze obowiązkowe. Moglibyście coś poradzić z tym rozmiarem tarczy? XCM sobie poradzi z 180tką, nie będzie miała na niego negatywnego wpływu?

Tarcze jakie planuję kupić to Shimano rt54.

Pozdrawiam

Edit@

Ech, teraz widzę że kliknąłem nie w ten dział co trzeba :D Myślałem o jednym a robiłem co inne. Prosze moderatora o przeniesienie ;]

Napisano

Ważę 65kg. Maratony to głównie Cyklokarpaty. Jakby ktoś nie kojarzył to tak mniej więcej wyglądają:

http://www.youtube.com/watch?v=mRymOWsXTv0

chociaż maraton maratonowi nierówny nawet w cyklokarpatach, zdarzy się że deszcz popada i wtedy jest rzeźnia. A i bez deszczu niektóre traski mają porządne, dość szybkie zjazdy.

Napisano

Siema!

Tarcze bym brał 160mm, ja tak mam 160mmx160mm i są brzytwy, zależy też jakie klocki będziesz miał. Ja teraz mam spiekane żywiczne i masakra są w pozytywnym znaczeniu oczywiście.

Napisano

Tarcze 160x160 powinny Ci wystarczyć. Posiadając mniejszą tarczę masz lepszą modulację, większa daje Ci siłę. Ja używam z przodu 160 (z tym, że mam Avid Elixir5) i nie narzekam ani na siłę ani na modulację a ważę 65kg.. Jedno jest pewne, jakiego byś hydraulika nie wziął i wielkości tarczy, to możesz odkładać na nowy widelec. SR Suntour XCR z hydraulicznym hamulcem niemiłosiernie szybko łapie luz... Przynajmniej u mnie.

Napisano

Hmm to dziwne, to po co wkładają hydrauliki do np. krossów leveli a3? Przecież tam też jest XCM. A ludzie jeżdżą i raczej problemów z luzami nie mają. Tylko że tam są tarcze 160 mm.

Napisano

Nie no aż tak daleko w przyszłość nie wybiegam żeby o zmianie klocków myśleć. A w ogóle to w tych deorkach są jakieś kiepskiej jakości że już o wymianie mówisz? :P I ogólnie jak oceniacie mój wybór, m596 do levela a2 będzie w sam raz? Koła już kupiłem, shimano mt15'stki.

Napisano

XCM łapie luzy na v`kach nie pytam co robi z tym amorkiem tarcza ... :)

Ja tam sobie śmigam na 160/160 nie wiem jak sprawa będzie wyglądać w górach ... ale w dotychczasowej przygodzie rowerowej siły mi nigdy nie zabrakło.

Moja waga oscyluje w granicach 72 - 75 kg.

Pozdro

Napisano

160 mm ci wystarczy w zupełności.

Klocki są żywiczne. Na początek wystarczające.

Po dwóch sezonach (chyba, że coś się dzieje to szybciej) warto wymienić płyn, odpowietrzyć i wymienić klocki na metaliczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...