Skocz do zawartości

[Napęd] Manetka piasty sasch,sram,torpedo 3 nie trzyma połozenia

Dominikk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam złożyłem dzisiaj rower który posiada piastę sasch,torpedo 3-biegową.Wszystko mam kompletnie złożone nasmarowane itp. ale problem jest w tym że gdy z trójki włączam na 2 lub 1 to na tych położeniach cyngielek nie zostaje jak powinien lecz wraca na trójkę.I teraz prośba do was co jest nie tak.Manetka jest połączona razem z hamulcem przednim.Może opisze manetkę nie wiem czy jej czegoś brakuje w środku czy nie więc ja mam obudowę , od dołu kierownicy odkręcaną część obudowy na jedną srubeczkę , cyngielek , blaszke która przylega do cyngielka , i druga grubsza blaszka która trzyma linkę

Biegi ładnie się przesuwają jak przytrzymam cyngielek to czuć że działają podczas jazdy no ale jak puszcze to wraca na trójke niestety

gdzie jest problem???

Napisano

Pokaż kolego jakieś zdjęcia, bo ten opis jak dla mnie niezrozumiały. Problemem może być to, że manetka "przepuszcza" linkę. A może linka nie jest dokładnie trzymana przez ten wkręcany w piastę. Bez zdjęć, dokładnego opisu nie wywnioskuję.

Specjalistą może nie jestem, ale jako takie pojęcie mam. Kilka egzemplarzy już serwisowałem. W jedynym rowerze w rodzinie kilka lat temu połączyłem piastę sachsa 3 z nieindeksowaną lewą manetką shimano (konieczne były modyfikacje ramy ale się udało).

Jeżeli piasta jest sprawna to wadę powinno się udać szybko zdiagnozować. Tak więc proszę o więcej informacji.

Napisano

no niestety dzisiaj ci nie podeśle zdjęć bo nie dam rady ale spróbuje to jeszcze raz wytłumaczyć mam połączone wszystko i gdy przełącze linke na bieg drugi i pierwszy za pomocą manetki (manetka jest na cyngiel, trzy biegi) to linka z cynglem wraca do trzeciego biegu bo sprężynki w piaście ciągną line z powrotem( to jest normalne i tak to działa i tak powinno być) porostu coś jest nie tak w manetce i pewnie brakuje mi jakiejś części bo gdy wrzucę np. na dwójke to powinno pstryknąć i zablokować coś tam ten cyngielek w tej manetce żeby nie wróciła linka na trójke a tak się nie dzieje

Napisano

No to wychodzi na to, że problemem jest uszkodzona manetka. Być może jest możliwość skręcenia osi manetki, sprawienia, że linka będzie blokowana na biegach.

Może się również okazać, że coś wewnątrz jest uszkodzone i konieczna będzie wymiana na inny sprawny egzemplarz.

Napisano

A czy ta manetka jest od tej piasty, czy to zwykła od przedniej przerzutki?

oryginalna razem zespolona z przednim hamulcem podeśle zdjęcia za jakieś pięć godzin

jeżeli posiadacie taką manetkę to wstawcie mi foto jeśli możecie wtedy zobacze czego mi brakuje i czy ewentualne sam sobię to dorobie czy będe musiał zamuwic i wydać 50 zł na nową

oryginalna razem zespolona z przednim hamulcem

jeżeli posiadacie taką manetkę to wstawcie mi foto jeśli możecie wtedy zobacze czego mi brakuje i czy ewentualne sam sobię to dorobie czy będe musiał zamuwic i wydać 50 zł na nową

post-160894-0-21768800-1358243836_thumb.jpg

post-160894-0-94770200-1358243937_thumb.jpg

post-160894-0-92969800-1358244018_thumb.jpg

Napisano · Ukryte przez safian, 15 Stycznia 2013 - Naprawione
Ukryte przez safian, 15 Stycznia 2013 - Naprawione

Klikam link do fotki i...

"

Nie masz uprawnień do tego!

[#10171]

Nie masz uprawnień do pobrania tego załącznika.

Potrzebujesz pomocy?

Jeżeli nie otrzymałeś maila aktywacyjnego, kliknij w odnośnik w prawym górnym rogu ekranu lub sprawdź, czy wiadomość nie wylądowała w SPAMIE. Zerknij również na filtry wiadomości, ustawienia skrzynki i kosz.

Tematy pomocy

Kontakt z administratorem forum"

Czy tylko ja tak mam???

Napisano

Takie zdjęcia znalazłem: https://plus.google.com/photos/110055669501444994025/albums/5642294007008861393?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/110055669501444994025/albums/5642294007008861393?sqi=&sqsi=

Wygląda bardzo podobnie do tego co masz, więc można spróbować na tej podstawie sprawdzić, czy wszystko w manetce siedzi jak trzeba. Po prawej to zdjęcia nowej manetki, budowa trochę inna, ale powinna pasować do tej piasty (koszt około 30zł, ewentualnie dodatkowo wymiana klamki żeby nie było bałaganu na kierownicy).

Znalezione w tym temacie: http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-759602.html

Tak jak porównuję te zdjęcia, to masz źle założone te blaszki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...