luke33 Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy do piasty nexus 7 lub 8 przełożeń można zastosować korbę od singla lub od mtb z jedną koronką np 42z. Jeżeli tak to jaki wkład suportu itp. Czy można zastować tą piastę do koła 26 i standardowej ramy mtb? Z góry dziekuję za pomoc. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 9 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2013 Możesz, możesz nawet korbę mtb przerzutkę i napinacz jak tylko chcesz a jaki suport to zależy jaka korba.
zekker Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Korba może być dowolna, byle zgrała się z łańcuchem (przeważnie używa się 1rz ewentualnie 5-7rz, 8-10rz mogą być za wąskie i nie będą pasować do tylnej koronki). Można w dowolne koło, byle znaleźć odpowiednio długie/krótkie szprychy Do zwykłej ramy na 99% będzie konieczny napinacz i wtedy bez problemu działa. suport trzeba dobrać pod korbę, żeby łańcuch równiutko szedł. Jak ktoś się zna, to może powie z głowy, ale chyba lepiej dobierać podczas składania, żeby widzieć jak idzie łańcuch. Żmudne, ale powinno być skuteczne. Oczywiście najlepiej robić w serwisie, bo mają pod ręką różne długości i mogą dobrać.
Mod Team Puklus Napisano 10 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2013 ewentualnie 5-7rz, 8-10rz mogą Tylko ze od 5 do 8 różnice sa w dziesiątych częściach mm najlepiej zastosować łańcuch do singla bo jest najmocniejszy po prostu, korba może być dowolna.
luke33 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Dzięki za porady. Jeszcze jednak nurtuje mnie kilka rzeczy, mianowicie. Czy Nexusy są bardzo awaryjne oraz ile waży cała piasta 7 lub 8 przełożeń (tzn. z manetką, linką i olejem)? Jaki napinacz w przypadku ramy mtb? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2013 Piasta do lekkich nie należy ale jak sie z nią odpowiednio obchodzić i dbać, czyli wymieniać olej wg zaleceń i robić przeglądy będzie służyć wiele lat. oczywiście tez musi być dobrze wyregulowana. Do ramy MTB można założyć zwykłą przerzutkę i ją zablokować lub kupić któryś z napinaczy. Jak to zależy sa montowane do Haka i pod suport. Zależy do czego chcesz stosować ten rower, jak co spokojnej jazdy asfaltowej to spokojnie mocowany do haka sie nada. Jeżeli nie będzie problemu z linia łańcucha nie będziesz miał problemów z łańcuchem.
zekker Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Same piasty: Inter8 katalogowo 2kg z hakiem (wer. 31) lub 1,6kg z hakiem dla wydajniejszej wersji (36). Z tego co wiem to chyba tylko Alfine11 ma olej, być może też Alfine8. Dla 7 jeden sklep podaje około 1,6kg, w katalogu brak opisu. Po 3kkm 8 działa bez problemu. No, był jeden incydent, gdzie coś nie łapało na 4 biegu, ale to chyba był problem regulacji linki lub jej złego ułożenia. Jak na razie tylko tylna zębatka się zjechała i musiałem wymienić (koszt nowej to około 20zł). Jak w środku wygląda będę wiedział więcej na wiosnę jak dam do serwisu na przegląd. Napinacz poleciłbym jakiś z dosyć mocną sprężyną. Jak masz starą przerzutkę, to można spróbować czy się zgra, ale piasta (przynajmniej moja) ma spore opory i przerzutka może być za słaba (łańcuch będzie się zawijał i będzie luz u góry, w efekcie może spadać z przedniej zębatki). Ja mam napinacz z jednym kółkiem montowany normalnie jak przerzutka. Przy odpowiedniej długości łańcucha, żeby był dobrze naciągnięty całość chodzi ok. Tak to wyglądało za nowości: https://picasaweb.go...063409402149426 Teraz nieco usyfione
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.