Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Kółka w XT Shadow, łożyska.

vwothyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozebrałem pantograf tylnej przerzutki XT Shadow żeby wyczyścić łożyska z piachu i błota, bo jedno z nich zaczęło mi się zacinać w trasie i napęd zasysał łańcuch. Jedno z kółek posiada łożysko ceramiczne ślizgowe, a drugie uszczelnione łożysko kulkowe. Problem w tym, że po tym jak je rozebrałem i wyczyściłem, to zapomniałem które kółko było w którym miejscu i teraz nie wiem jak je założyć i czy to w ogóle ma jakieś większe znaczenie.

Zatem pytanie brzmi, które kółko - z łożyskiem kulkowym czy ślizgowym powinno iść do góry (od strony sprężyny), a które na dół (na końcówkę pantografu)?

Dlaczego w ogóle są dwa różne łożyska, skoro same kółka są identyczne i osadzone na identycznych osiach?

Napisano

Dziękuję. A powiesz dlaczego takie udziwnienie? Zgaduję że dolne kółko przenosi większe obciążenia, a górne jest tańsze?

Napisano

Gdzie wy macie tam łożyska kulkowe?

Oba są na "łożyskach" ślizgowych, a górne ma tylko ceramiczną tulejkę.

Nie wiem jak się to fachowo nazywa. Ja tam widzę kulki w gniazdach, zewnętrzna bieżnia ma półokrągłe wgłębienie. Zatem kulki są.

kulki.th.jpg

Napisano

Jaka to dokładnie przerzutka?W m772 czegoś takiego nie było.

To jaka jest dobra Acera??

XTR, deore, starsze XT, LX, starsze alivio.Generalnie przerzutki non shadow.

Miałem xt m772, fatalna przerzutka za chorą kasę, więcej shadowa nie chcę.

Napisano

A to już zależy. Alivio ma luzy, SLX ciężka w regulacji, XT do d...y. To jaka jest dobra Acera??

Jest chyba 4-5 modeli przerzutek z serii m77x i m772 jest najgorsza.

Napisano

No to nie wiem :P

Ja w m772 nie miałem żadnych kulek, a kółeczka na 100% były oryginalne.

Ja też nie podmieniałem elementów napędu. Rower kupowany w Norwegii, może to jakaś inna seria przerzutek.

• Mod Team
Napisano
Swoją RD-M772 kupowałem w Cykloturze i też ma jedno kółeczko na łożysku ceramicznym, a drugie na maszynowym

Tak tylko zwróć uwagę że każde łożysko szitmano jest ładnie podpisane, czasami na biało a zazwyczaj bez koloru, pisze na nim co to za kółeczko i gdzie ma być a kolegi jest gładkie jak pupcia niemowlęcia czyli to jakiś machnium :P

Myśli mi sie tak, kółeczka z XT tanie nie są, można wsadzić jedno ( jedno bo drugie jest ceramiczne i był by problem z podmianą) maszynowe dużo tańsze jakieś a oryginał pogonić na sklepie.

• Mod Team
Napisano

wielkość kółeczek nie jest jakimś wyznacznikiem, prędzej kształt zębów i zachowanie się kółeczka podczas pracy.

Napisano

Nie ma co się spinać wystarczy poszpakać w dokumentacje shimano i dokumentacja sugeruje że @@Piksel zwyczajnie ma racje ;) ...

Oba kółka powinny mieć po 11z ... koło prowadzące łańcuch po kasecie powinno mieć napis G-Pulley a koło napinające powinno mieć wskazany kierunek obrotu.

Pozdro

Napisano

Tak tylko zwróć uwagę że każde łożysko szitmano jest ładnie podpisane, czasami na biało a zazwyczaj bez koloru, pisze na nim co to za kółeczko i gdzie ma być a kolegi jest gładkie jak pupcia niemowlęcia czyli to jakiś machnium :P

Przecież pokazałem kólko ze zdemontowanymi uszczelnieniami, inaczej jak miałbym pokazać kulki? po zmontowaniu wygląda tak:

kulki001.th.jpg

Napis jest (trochę przytarty), na pierwszym zdjęciu kółko widać od drugiej strony, gdzie napisu nie ma.

Myśli mi sie tak, kółeczka z XT tanie nie są, można wsadzić jedno ( jedno bo drugie jest ceramiczne i był by problem z podmianą) maszynowe dużo tańsze jakieś a oryginał pogonić na sklepie.

Rower kupowałem nowy w sklepie sieci G-Sport w Norwegii. Szczerze wątpię czy komuś tam chciałoby się bawić w takie kombinacje.

Oba kółka powinny mieć po 11z ... koło prowadzące łańcuch po kasecie powinno mieć napis G-Pulley a koło napinające powinno mieć wskazany kierunek obrotu.

Wszystko się zgadza, faktycznie na kółku z łożyskiem ceramiczny jest napis G-Pulley a na tym z łożyskiem metalowym (maszynowym/kulkowym?) jest strzałka.

Powiedzcie mi jeszcze w takim razie jakiego smaru najlepiej użyć do uszczelnienia tych łożysk? Zwykły towot się nada?

Napisano
Powiedzcie mi jeszcze w takim razie jakiego smaru najlepiej użyć do uszczelnienia tych łożysk? Zwykły towot się nada?

Zwykły smar do łożysk tocznych się nada ... i smar smaruje a nie uszczelnia ... od szczelności są uszczelnienia.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...