malheureux Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Witam. Chcę wymienić w swoim rowerku cały napęd wraz z tylnym kołem i hamulcem. Części szukałam na allegro i oto co znalazłam. Liczę na waszą pomoc w wyborze poszczególnym części. Koło. Jestem w stanie przeznaczyć na nie 100, ewentualnie 100 z małym hakiem. Ma to być koło pod v-brake, 26", piasta pod kasetę 8/9 rzędową. Mam zamiar założyć z tyłu 7 rzędów i zastosować podkładkę abym mogła w przyszłości zmienić na 8. Teraz niestety nie zrobię tego bo nie wybulę jeszcze więcej kasy na manetki. Oto kilka moich propozycji, które znalazłam: KOŁO TYŁ 26 POD KASETĘ/SHIMANO O/KANDS 2 KOLORY (2894775671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Kands KOŁO TYŁ 26 KASETA/TARCZA/JOYTECH/MACH 1 CZARNE (2894775662) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piasta Joytech KOŁO TYŁ 26 MASZYNOWE KASETA (NAK.MA. SZPR. CZAR.) (2894766051) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piasta novatec - najbardziej mnie interesuje kolo tył KASETA! 8/9sp WYSOKI STOZEK 32mm! (2829109913) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piasta Shimano tył STOŻKOWA obręcz 24/26/28' NA KASETĘ NAKŁADANĄ! (2839189215) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piasta Access - nie wiem czy jest warta uwagi KOŁO tył 26cali CZARNE! na kasetę 7 lub 8/9sp!!! (2862466497) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piasta Joytech Nie znam się dobrze na piastach. Słyszałam, że Novatec robi dobre piasty, ale nie wiem jaki to model i czy jest warte uwagi to koło. Może macie jeszcze jakieś inne propozycje np. ze sklepu? Korba. 3 blaty, na suport 113 mm, największa zębatka powinna mieć 42 lub 44 zęby. Do tej pory miałam 42. Nie wiem czy większa ilość zębów wpłynie jakoś na pracę przedniej przerzutki, gdyż tej nie będę wymieniać. Długość korby to 170 ewentualnie 175 też może być. Na kwadrat. Firma bez znaczenia, ale Shimano chyba w tej cenie będzie najlepsze. Cena 100 parę zł. Oto moje propozycje: KORBA SUNTOUR XCR RASOWA SZTUKA ,DOSKONAŁA ,TANIO (2874348664) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. KORBA TRUVATIV FIVE D 44-32-22 MTB/XC !SUPER CENA! (2889143111) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Korby SHIMANO ALIVIO FC-M410 42x32x22 - CZARNE 175 (2885568702) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - ta wydaje się być najlepszą ofertą. Dalej, potrzebuję kasety 7 rzędowej i tutaj wielkiej filozofii nie będzie. Jak kupię firmy Shimano to powinno wszystko działać? Łańcuch też kupię przerzutkę Shimano Alivio albo Deore w zależności od finansów. No i hamulec szczękowy, ale to już sobie poradzę. Najważniejsze to korba i koło. Jeżdżę tylko po asfalcie i najbardziej zależy mi w kole na piaście, a mniej na obręczy bo wydaje mi się, że nie musi być super sztywna jak na teren. Pozdrawiam.
dziobolek Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Jeśli masz zamiar kupować teraz nową kasetę, to kup od razu 8-rzędów. Szkoda kasy na 7-rzędów i podkładkę IMHO jeśli myślisz o przejściu na 8-kę. Manetki 7-biegowe bez problemu ją obsłużą oprócz jednej zębatki, tzn. będzie dostępne 7 z 8-miu biegów. Jedna skrajna zębatka pozostanie nieobsłużona - od Ciebie zależy która Korba - Alivio lub Deore. Przerzutka - jeśli Alivio, to nowa 9 speed (kompatybilna wstecznie z 7-8 speed) lub Deore.
Silver400 Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Wypunktuje moje uwagi: 1. Z moich wiadomosci wynika ze 7/8rz to inny rozmiar łancucha niz 9rz 2. Obręcz nie musi byc super sztywna, wazne zeby była wmiarę lekka, chyba ze ważysz 100kg. 3. Łancuch bym polecał Sram np. PC-951 ale to na 9 rz 4. Korba Alivio dobry wybór w swojej klasie 5. Jeśli nie masz teraz możliwosci finansowych żeby przeskoczyć odrazu na 9rz to zaczekaj miesiac albo dwa i na zakupy (wiem ze sie to najlepiej mowi przez internet), różnica w jeździe miedzy 8 a 9 rz jest (przynajmniej dla mnie) zaskakująco duża. 6. Hamulec to w koncu v-brake czy szczękowy ? jak v-brake to jakiś shimano alivio albo avid sd-3/sd-5
dziobolek Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 @Silver400 - po co ma się pchać w 9-rzędów???
malheureux Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 No pewnie, że inny jest rozmiar 8 a 9 rzędów, ale o 9 nic nie pisałam. Pytałam tu na forum czy przerzutka Alivio i Deore dadzą radę na napędzie 7 rzędów i mówiono mi, że da radę. Dziobolek dobrze prawi, myślałam o tym, ale nie wiem czy jest sens. Bo jakbym kupiła koło na Allegro od bike-system to w opisie piszą, że dają podkładkę gratis w razie potrzeby więc byłaby za free, a kaseta 7 jest tańsza niż 8. A ze zmianą na napęd 8 rzędów bym się przestawiła, ale na następny sezon a nie na najbliższy, więc kaseta i tak już się nieco zużyje i nie wiem czy nowa nie będzie potrzebna. Wszak to nie koszt jak przy XTR. Nie waże 100 kg Hamulec napisałam "szczękowy" bo teraz mam tarczowe mechaniczne, które w górach na zjazdach niestety mnie zawodziły Oczywiście kupię v-brake. Napiszcie co z kołem. Powiedzcie coś odnośnie tych piast, czy dobre, pojeżdżą sporo i jak jest z serwisowaniem u nich itp. Nie da rady coś takiego "poczekaj miesiąc i dołóż kasy to kupisz lepsze", bo właśnie zbieram kasę i na wiosnę chcę mieć rower gotowy bo nie pracuję i odkładam oszczędności.
dziobolek Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Korbe możesz spokojnie kupić 44z jeśli masz taką potrzebę. Przerzutkę tylko trzeba będzie deczko do góry podnieść.
beskid Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Dwie kwestie odnośnie kół. Pierwsza to wybór czy na maszynach czy na kulkach. Jeśli te pierwsze to bierz od Novateca. Jeśli te drugie to min Deore takie jest moje zdanie. Co do serwisowania to w tych na maszynach nic nie robisz tylko jak powstaną luzy wymieniasz łożyska. Kulki im tańsze to wymagają częstszego serwisowania ale są za to o wiele trwalsze. W kwestii kasety to w przypadku 8-ki wystarczy wymienić jedną manetkę więc koszt przejścia na nią jest raczej żaden.
malheureux Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 A z tych co podałam to co byś wybrał? Nie wiem na jakich łożyskach chcę, bo się nie znam na tym w sumie. Skoro mówisz że jak kulkowe to minimum Deore to będzie to przewyższać mój budżet. Czy w przypadku tej piasty Novatec to łożyska jest łatwo dostać czy trudno i ile kosztują? Trudne jest takie serwisowanie?
beskid Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Novateca na maszynach. Dostać nowe łożyska jest łatwo. Wymiana polega na wybiciu starych i założeniu nowych. Czy jest łatwo to niech inni się wypowiedzą bo ja od zawsze mam kulki. Piasty na kulkach nawet te tańsze złe nie są ale wymagają częstszego zaglądania do środka. Wiąże się to ze smarami, brudem i co najważniejsze umiejętnym skontrowaniem konusów. Dlatego napisałem, że im droższe tym lepsze bo wymagają mniej roboty. Kto tego nie lubi czy nie umie robić to wybiera maszyny.
malheureux Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedź W takim razie na razie decyduje się na to koło z piastą Novatec. Chyba, że ktoś ma lepszą ofertę. I korbę Alivio. Co do 8 biegów, to jeszcze się zastanowię. Zobaczę ile kasy uda mi się uskładać do wiosny i jak starczy to kupię klamkomanetkę/i bo jak już coś kupować to coś lepszego i trzeba będzie dwie wymienić.
dziobolek Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Nie wiem, czy klamkomanetki to dobry pomysł No bo jak się posypie coś w klamce (mało prawdopodobne) lub w manetce (bardziej możliwe), to trzeba wymieniać komplet. Jak jest osobno, to mniejszy kłopot IMHO. Jeśli coś lepszego, to tutaj są świetne manetki 8-biegowe za dobrą cenę SRAM Attack twist shifters Shorty at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com tylko że nie każdemu pasują "twisty". Ja osobiście nie widzę lepszego rozwiązania, a zaznaczyć muszę, że wszelkie opcje przerabiałem w praktyce. Osobiście polecam.
malheureux Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 Szczerze powiem, że nie pasują mi tego typu manetki. A teraz mam klamkomanetki więc dochodzi jeszcze koszt klamek. Nie wiem, zobaczymy później, na razie nie myślę o tym. Dzięki wszystkim za pomoc Zapytałam sprzedawcę na allegro jaki model jest tej piasty Novatec. Napisal, ze to NT-802SB, ale mi to nie wygląda na tą. W sklepach sama piasta kosztuje tyle co całe koło na aukcji. Co o tym sądzicie? http://www.ckbikeshop.pl/product-pol-568-Piasta-Novatec-tyl-NT-802SB-czarna.html http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,piasty,956 http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/95/Novatec.NT-802SB/ http://www.bikekatalog.pl/2009/komponenty/303/foto:2/ - a tu za 50 zł a tu koło z allegro, ponoć z tą samą piastą: http://allegro.pl/show_item.php?item=2894766051
Mod Team Puklus Napisano 28 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 28 Grudnia 2012 Faktycznie szprychy sapima ... piata novateca nowe i za 98zł ... coś za tanio chyba. Chyba ze to takie jak kiedyś na bazarku adidasy "spadnięte z tira" Nie mniej jednak brał bym za taką kasę bo taniej sie chyba już nowego koła nie da kupić, na dobrych komponentach. Szprychy nawet jak nie sapim tylko jakiś budżet to spokojnie wytrzymają. Obręcz jest ok raczej przeznaczona do normalnej jazdy z racji kształtu nawet bardziej szosowo
malheureux Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 No właśnie chciałam Was jeszcze zapytać o te szprychy bo na tych końcówkach co są od strony piasty to jest litera S. To to jest ta firma sapim? W sumie to nigdy nie słyszałam o niej. I to są dobre szprychy? Koło mam już w domu i wygląda na bardzo dobre, żadnych skrzywień nie zauważyłam, obraca się ładnie, cicho i lekko.
Mod Team Puklus Napisano 8 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 8 Stycznia 2013 Nic tylko się cieszyć na pewno koło będzie ci służyło długo no chyba lubisz ostrą zabawe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.