Skocz do zawartości

[Pedały] Platformy do xc/lekkiego enduro

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako że niedługo święta, wypadałoby sprawić sobie jakiś prezent :P

Jako że standardowe klatki, jakie mam w moim rowerze zaczynają mnie doprowadzać do szału, padła decyzja o ich wymianie.

Budżet jakim dysponuje to 150zł (200zł MAX).

Niestety, w temacie platform, jestem naprawdę zielony, nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze :(

Póki co, słyszałęm trochę dobrego o NS Pancake, oraz Dartmoorach Dirty Harry i takim czymś: http://allegro.pl/pedaly-xlc-pd-m09-super-tylko-380g-czerwone-i2822353895.html

Jednak nie wiem czy nie znajdzie się czegoś lepszego

Proszę o pomoc ;)

Napisano

JA kupując swoje platformy zwracałem uwagę na powierzchnię i kolor.

Wybrałem streamy dartmoora - białe - ponieważ mają dużo pinów i wymiary, na których mogę pewnie stać.

Nie miałem wczesniej doswiadczenia z platformami, ale jestem zadowolony z tego wyboru. One występują w dwóch wersjach - zwyczajne oraz PRO. Pro są na maszynach, ale ja wybrałem nie-pro bo i w nadchodzącym sezonie przesiadam się na jakies przypinane, więc dartmoory będą awaryjne.

Ważą też więcej niż te, które pokazałes i wyglądają na solidniejsze, ale chyba ciężko jest połamać takie pedały... Jeżeli chodzi o jakies tam zarysowania albo inne oznaki zużycia, to trzymają się bardzo przyzwoicie mimo, że ich nie oszczędzam.

Napisano

@Up

A te twoje pedały miały konakt 17. stopnia z kamieniem lub czymś takim? Wydają się ciekawe, ale jak z wytrzymałością na zahaczenia?

Napisano

ok, zastanowię się co do tych platform, bo te echo urbany wyglądają super :D

I jeszcze proszę o odpowiedź na moje pytanie nt łożysk ;)

Jednak, czy warto dopłacać do łożysk maszynowych, czy zostać przy kulkowych?
Napisano

Ja bym chyba brał Echo (ze względu na wygląd, wagę i opinie zadowolonego kolegi wyżej).

Nic tylko brać i mieć nadzieje, że faktycznie są wytrzymałe :).

Napisano

O dartach sie nie wypowiem, ale o echo jak najbardziej :)

To tak, mają bardzo wytrzymałą anodę, po prawie 2 latach jest tak jak widać na zdjęciu.

S%25C4%2585decki%2520i%2520Ma%25C5%2582e%2520Pieniny%2520105.jpg

Trzymanie zapewniają b. dobre, w błocie śniegu itd. też. Przez 2 lata endurowania zaliczyły niezliczone ilości strzałów i nic im nie jest. Do tego ważą realne 330g. Niestety mają jedną wadę - lipne uszczelnienie, raz na pół roku pasuje je rozebrać i prze serwisować. Co nie zmienia faktu że warto je kupić.

Napisano

ok, więc kupuję echo ^^

Wielkie dzięki za pomoc wszystkim wypowiadającym się w tym temacie :P

I teraz druga kwestia:

Jakie buty do nich dobrać? :D Chyba ze jazda na zwykłych halówkach będzie ok, ale w to szczerze wątpie ;P

Buty tak do 150zł maks

Napisano

Do 150zł widzę dwie opcje. Albo niskie buty trekkingowe albo coś na deskę. I o ile w przypadku pierwszych wiadomo, o co biega, o tyle w drugim to muszą być rzeczywiście buty na deskę. Nie żadne lifestylowe gnioty z cieniutką i twardą podeszwą ścierającą się w mgnieniu oka i niedającą stopie trzymania, zamszowym pokryciem, które po dwóch błotnych wypadach wygląda jakby miało 10 lat czy tekstylnym, które przemoknie w mgnieniu oka, tylko porządne kapcie, które wytrzymają tyranie na rowerze.

Osobiście jeżdżę w Etnies Kingpin. Mają ponad dwa lata, więc swoje już przeżyły, musiałem naprawiać obie podeszwy, ale noga się w nich nie gotuje, nie przemakają, ładnie kleją się do pedałów, czego chcieć więcej? I polecam właśnie coś w ten deseń.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam.

Też szukam platform i myślalem o tych echo ale czy wytrzymają 89kg. ?? żeby nie skończyło się tak : http://www.pinkbike.com/photo/6733112 (rowerem nie skacze ale czasem się zdarzy tyci hopka - bardziej xc)

W sklepie napisane ze niby do 80kg

Jak te echo wypadają na tle VP-59 ?

Czy poprostu kupić Stream Pro - ale waga wysoka.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

O dartach sie nie wypowiem, ale o echo jak najbardziej :)

To tak, mają bardzo wytrzymałą anodę, po prawie 2 latach jest tak jak widać na zdjęciu.

S%25C4%2585decki%2520i%2520Ma%25C5%2582e

Trzymanie zapewniają b. dobre, w błocie śniegu itd. też. Przez 2 lata endurowania zaliczyły niezliczone ilości strzałów i nic im nie jest. Do tego ważą realne 330g. Niestety mają jedną wadę - lipne uszczelnienie, raz na pół roku pasuje je rozebrać i prze serwisować. Co nie zmienia faktu że warto je kupić.

Wiem że nie na temat i sorki za to ale co to jest ta szyjka z buteli trzymająca łańcuch za korbą??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...