Skocz do zawartości

[koła] jakie nowe koła szosowe ?

cura1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

[koła] jakie nowe koła szosowe ? Może pomógł by mi ktoś i doradził jaki kupić nowe koła do szosówki. Mają służyć zarówno do treningów i do zawodów. Jeżdżę głównie po terenie górzystym. Ważę 80 kg. Ile szprych preferujecie i jaki wysoki stożek do takiej jazdy. Obecnie mam kellys 2.9 i chciał bym go nieco ulepszyć. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

nic nowego nie wymyślę :

mavic open pro + novatec + dobre szprychy i wyjdzie 1,5kg za trochę ponad tysiąc,chyba,że budżet pozwala.....szytki i Reynoldsy,niskie Zippy itd.

Napisano

Myslałem o czymś do 700 zł. Czy lepiej dołożyć ? Jestem całkiem nieobeznany w temacie.

Napisano

Jak trening to mocne,jak ściganie to lekkie,trudno to połączyć,wydaje mi się,że te 1,5kg to złoty środek.Na góry niepotrzebne jakieś super wysokie stożki.Mocnych firmowych kół w takiej wadze za 700 nie kupisz. ( nowych),poza tym gotowce w tej cenie nie nadają się do serwisowania (części albo absurdalnie drogie albo brak).

Najlepiej zlecić poskładanie.

Jest na forum człowiek o sprawdzonej marce od kół (dawid,allegro chyba daveo)

Albo na forum szosowym Spike.

Napisano

Zobacz na szersze obrecze 23mm. Jezdzi sie na nich zdecydowanie bardziej komfortowo, z mniejszymi oporami.

W dobrej cenie jest obrecz BHS C472w, do tego rowniez piasty z BHS. Do 700zl musialbys dolozyc jeszcze do szprych i nypli, plus zaplot.

Ale w rezultacie otrzymasz bardzo mocne, sztywne, trwale kola.

Obrecz

Piasta Przod

Piasta Tyl

Tansze, a caly czas dobre obrecze, to moze KinLin xr270 lub xr300. Z tym ze maja klasyczna szerokosc 19mm.

Napisano

Co do składania to raczej bym ih sam nie złożył, a nie mam nikogo zaufanego. Chyba że można kupić odrazu złożone ? a co myślicie o shimano wh-rs30, mivic aksium, mavic ksyrium ?

Napisano

Z trzech wymienionych Ksyrium Equipe,Aksium za ciężkie i podobno awaryjne,Shimano za ciężkie i 20 szprych z tyłu na treningi .......poza tym wszystkich trzech dotyczy rewelacyjna cena części zamiennych.

Napisano

Czyli nie ma ma nic godnego uwagi już gotowego ? Znacie jakiś godny polecenia sklep z tymi częściami do złożenia ?

Napisano

Mogę Ci zaproponować następujący zestaw:

Obręcze DT Swiss R450 na 28 otworów

Szprychy Pillar PSR TB2016

Piasty Novatec A291 i F482.

Cena 700zł, waga około 1500gramów.

Do piast Novateca części zamienne nie są drogie i piasty w stosunku cena/waga/jakość nie mają sobie równych.

Pozdro

Napisano

Z tym ze kolega z jakis przyczy boi sie skladania kol.

W tym budzecie gotowce beda bez porownania gorszej jakosci, duzo ciezsze niz to co mozna za te pieniadze poskladac.

Napisano

Jeśli do przebolenia jest wyższa masa gotowców niż składanych (tego się nie obejdzie w tym przypadku) to bardzo sensowne są tanie aksiumy. Moim zdaniem (ilość pojawiających się na serwisie) bardzo trwałe piasty, które bez serwisu przeżywają kilkuletnią eksploatację kół aż do zjechania obręczy. Takie wołki robocze jak koła mtb, crossride.

Napisano

Może uda mi się zdobyć jakieś ciekawe używane. A jak nie to dam komuś do złożenia. A co do ilości szprych to przód 20 tył 24 czy więcej ?

Napisano

Podobno (nie miałem do czynienia osobiście) w Aksiumach jest cyrk z nyplami (obracają się i luzują)

Podobno tzn. dokładnie gdzie ? Nie obraź się, ale jaki jest sens powtarzać niesprawdzone przez siebie rzeczy ?

Napisano

700 to taki w miarę elastyczny budżet jeżeli będzie trzeba to dołoże ale wszystko będzie chyb alepsze od tego co mam (podstawowe z kellys 2.9) ale z drógiej strony nie dam niewiadomo ile za koła jak cały rower jest słaby.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Z włąsnego doświadczenia - 14-15 kilo kaemów rocznie to tylko Mavic Open Pro, dobre szprychy i piasty 105 lub Ultegra. Dlaczego piasty na konusach? Bo dobrze doglądane wytrzymaja dyżo dłuzej niz maszynówki.

Szacunek...

I.

Napisano

Warte są swojej ceny ? co myślicie wogóle o tej firmie piast Chosen ? a co do szprych to wiem że ich tam nie ma poprostu pytam czy lepiej kupić jakieś ze szprychami aero, czy może tylko tak jak mówisz ładnie wyglądają ?

Napisano

Jak chcesz uzyskać "efekt aero" szprychy nie wystarczą,potrzeba odpowiedniej wysokiej obręczy.Np. WHR-500 mają szprychy "aero",a "niosą" ...tak jak kosztują,czyli marnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...