HukSoN Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Po ponownym załozeniu łancucha, przerzutka nie naciąga łańcucha. Co trzeba zrobic, żeby przerzutka "sie cofneła" i łańcuch się napiął. Macie zdjęcie, aby zrozumieć moja prośbę! http://imageshack.us/photo/my-images/856/201212142242.jpg/
Mod Team durnykot Napisano 14 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 14 Grudnia 2012 Czy po odpięciu linki przerzutka ustawia się prawidłowo? Czy linka jest podpięta do przerzutki prawidłowo Czy śrubki H i L są prawidłowo ustawione? Czy przykręcając linkę manetka byłą prawidłowo ustawiona ( najniższy bieg )? Czy pancerze są prawidłowo ułożone a linka pracuje płynnie? Widoczny na zdjęciu odcinek pancerza jest stanowczo za długi. A głównym powodem jest brak powietrza w oponie... Miałem nie pisać ,ale niech tam
arki80 Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Musisz skrócić pancerz i dobrze naciągnąć linkę.
GhOsTwrc Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Też mialem taki za dlugi pancerz , zostawilem go po zmianie z przerzutki XT , wszystko sie oczywiscie udalo ustawic po naciagnieciu linki . Postanowilem go skrócić żeby nie stanowił zagrozenia zaczepu itp. Po skróceniu wszystko chodzi jeszcze lepiej i bardzo precyzyjnie 1:1 ))))
Artwro Napisano 14 Grudnia 2012 Napisano 14 Grudnia 2012 Zastanawiam się jak u mnie wszysto działało w takim rowerku jak SPRINT ,to tylko metoda prób i błędów,tudzież trochę znajomości mechaniki i szkoła.Teraz to wszystko można zrobić za pomocą forum,pytania jak wkręcic śrubkę są na porządku dziennym.Ależ ten czas zapieprza do przodu.
Mod Team Puklus Napisano 14 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 14 Grudnia 2012 Ja na zdjęciu nie widzę większych nieprawidłowości poza brakiem powietrza tam gdzie być powinno i tym ze masz fatalnie ustawione przełożenie. Długość pancerza ( zwłaszcza końcowego odcinka) nie ma wpływu na naciąg w żaden sposób ... no chyba ze pancerz biegnie przez sąsiednie wsie to wtedy tak. Pytanie czy jak puścisz wózek łańcuch zaczyna zwisać ? Jest on dobrej długości?
HukSoN Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Napisano 15 Grudnia 2012 Ja na zdjęciu nie widzę większych nieprawidłowości poza brakiem powietrza tam gdzie być powinno i tym ze masz fatalnie ustawione przełożenie. Długość pancerza ( zwłaszcza końcowego odcinka) nie ma wpływu na naciąg w żaden sposób ... no chyba ze pancerz biegnie przez sąsiednie wsie to wtedy tak. Pytanie czy jak puścisz wózek łańcuch zaczyna zwisać ? Jest on dobrej długości? Sory właśnie zobaczyłem, że wprowadziłem was w błąd ze zdjęciem. Chodzi właśnie o to ze jak puszcze wózek to on wisi tak samo łancuch. Spróbuje wymienić linkę i pancerze na nowe, zobacze co to da, ale rower wcześniej działał bez problemu
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2012 Jeszcze raz powtórzę ze linka nie ma nic wspólnego z naciągiem łańcucha. Najpierw wrzuć dajmy na to 2x5 i zrób zdjęcie, jak wtedy nie napina przerzutce padła sprężyna w wózku. Jak nie napina tylko w syt. z fotyki to masz za długi łańcuch. A pancerz tez możesz trochę skrócić.
HukSoN Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Napisano 15 Grudnia 2012 przerzutka wisi na każdym biegu, więc prawdopodobnie padła ta spręzyna... Czy to oznacza wymianę przerzutki?
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2012 Nie, można mienić samą sprężynę ale znalezienie zamiennika i sama wymiana do prostych nie będą należały wiec najłatwiej będzie wymienić całość. Nie wiem czy są dostępne takie części do srama ale można szukać zmielonych i połamanych przerzutek po sieci.
HukSoN Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Napisano 15 Grudnia 2012 Nie, można mienić samą sprężynę ale znalezienie zamiennika i sama wymiana do prostych nie będą należały wiec najłatwiej będzie wymienić całość. Nie wiem czy są dostępne takie części do srama ale można szukać zmielonych i połamanych przerzutek po sieci. Akurat mam starą przerzutkę, która zmieliła hak i stwierdziłem że to będzie wina tej sprężyny. http://www.iv.pl/images/97723051331361549742.jpg Jak ją wydostać bez niszczenia. Chodzi mi o oddzielenie wózka od przerzutki
lyndowss Napisano 15 Grudnia 2012 Napisano 15 Grudnia 2012 · Ukryte przez Puklus, 15 Grudnia 2012 - na prośbe Ukryte przez Puklus, 15 Grudnia 2012 - na prośbe Czy po odpięciu linki przerzutka ustawia się prawidłowo? Czy linka jest podpięta do przerzutki prawidłowo Czy śrubki H i L są prawidłowo ustawione? Czy przykręcając linkę manetka byłą prawidłowo ustawiona ( najniższy bieg )? Czy pancerze są prawidłowo ułożone a linka pracuje płynnie? Widoczny na zdjęciu odcinek pancerza jest stanowczo za długi. To wszystko co napisał durnykot, a dodatkowo widzę, że masz chyba z przodu najmniejszą zębatkę i z tyłu też najmniejsza zębatkę. Załóż z przodu na największa zębatkę i powinno być normalnie. Jeżeli będzie dobrze tzn., że w tym był problem. Poza tym takie coś nawet na tak skrajnych przełożeniach nie powinno występować. Masz prawdopodobnie za długi łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.