Skocz do zawartości

[przerzutki] sram x5 problem z naciagiem

HukSoN

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Czy po odpięciu linki przerzutka ustawia się prawidłowo?

Czy linka jest podpięta do przerzutki prawidłowo

Czy śrubki H i L są prawidłowo ustawione?

Czy przykręcając linkę manetka byłą prawidłowo ustawiona ( najniższy bieg )?

Czy pancerze są prawidłowo ułożone a linka pracuje płynnie?

Widoczny na zdjęciu odcinek pancerza jest stanowczo za długi.

A głównym powodem jest brak powietrza w oponie... Miałem nie pisać ,ale niech tam

Napisano

Też mialem taki za dlugi pancerz , zostawilem go po zmianie z przerzutki XT , wszystko sie oczywiscie udalo ustawic po naciagnieciu linki . Postanowilem go skrócić żeby nie stanowił zagrozenia zaczepu itp. Po skróceniu wszystko chodzi jeszcze lepiej i bardzo precyzyjnie 1:1 ;)))))

Napisano

Zastanawiam się jak u mnie wszysto działało w takim rowerku jak SPRINT ,to tylko metoda prób i błędów,tudzież trochę znajomości mechaniki i szkoła.Teraz to wszystko można zrobić za pomocą forum,pytania jak wkręcic śrubkę są na porządku dziennym.Ależ ten czas zapieprza do przodu.

• Mod Team
Napisano

Ja na zdjęciu nie widzę większych nieprawidłowości poza brakiem powietrza tam gdzie być powinno i tym ze masz fatalnie ustawione przełożenie. Długość pancerza ( zwłaszcza końcowego odcinka) nie ma wpływu na naciąg w żaden sposób ... no chyba ze pancerz biegnie przez sąsiednie wsie to wtedy tak.

Pytanie czy jak puścisz wózek łańcuch zaczyna zwisać ? Jest on dobrej długości?

Napisano

Ja na zdjęciu nie widzę większych nieprawidłowości poza brakiem powietrza tam gdzie być powinno i tym ze masz fatalnie ustawione przełożenie. Długość pancerza ( zwłaszcza końcowego odcinka) nie ma wpływu na naciąg w żaden sposób ... no chyba ze pancerz biegnie przez sąsiednie wsie to wtedy tak.

Pytanie czy jak puścisz wózek łańcuch zaczyna zwisać ? Jest on dobrej długości?

Sory właśnie zobaczyłem, że wprowadziłem was w błąd ze zdjęciem. Chodzi właśnie o to ze jak puszcze wózek to on wisi tak samo łancuch.

Spróbuje wymienić linkę i pancerze na nowe, zobacze co to da, ale rower wcześniej działał bez problemu

• Mod Team
Napisano

Jeszcze raz powtórzę ze linka nie ma nic wspólnego z naciągiem łańcucha. Najpierw wrzuć dajmy na to 2x5 i zrób zdjęcie, jak wtedy nie napina przerzutce padła sprężyna w wózku. Jak nie napina tylko w syt. z fotyki to masz za długi łańcuch. A pancerz tez możesz trochę skrócić.

• Mod Team
Napisano

Nie, można mienić samą sprężynę ale znalezienie zamiennika i sama wymiana do prostych nie będą należały wiec najłatwiej będzie wymienić całość. Nie wiem czy są dostępne takie części do srama ale można szukać zmielonych i połamanych przerzutek po sieci.

Napisano

Nie, można mienić samą sprężynę ale znalezienie zamiennika i sama wymiana do prostych nie będą należały wiec najłatwiej będzie wymienić całość. Nie wiem czy są dostępne takie części do srama ale można szukać zmielonych i połamanych przerzutek po sieci.

Akurat mam starą przerzutkę, która zmieliła hak i stwierdziłem że to będzie wina tej sprężyny.

http://www.iv.pl/images/97723051331361549742.jpg Jak ją wydostać bez niszczenia. Chodzi mi o oddzielenie wózka od przerzutki

Napisano · Ukryte przez Puklus, 15 Grudnia 2012 - na prośbe
Ukryte przez Puklus, 15 Grudnia 2012 - na prośbe
Czy po odpięciu linki przerzutka ustawia się prawidłowo? Czy linka jest podpięta do przerzutki prawidłowo Czy śrubki H i L są prawidłowo ustawione? Czy przykręcając linkę manetka byłą prawidłowo ustawiona ( najniższy bieg )? Czy pancerze są prawidłowo ułożone a linka pracuje płynnie? Widoczny na zdjęciu odcinek pancerza jest stanowczo za długi.

To wszystko co napisał durnykot, a dodatkowo widzę, że masz chyba z przodu najmniejszą zębatkę i z tyłu też najmniejsza zębatkę. Załóż z przodu na największa zębatkę i powinno być normalnie. Jeżeli będzie dobrze tzn., że w tym był problem. Poza tym takie coś nawet na tak skrajnych przełożeniach nie powinno występować. Masz prawdopodobnie za długi łańcuch. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...