Skocz do zawartości

[500-600 zł] rama xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy temat więc mam nadzieję że nie naruszyłem żadnego z punktów regulaminu.

Chcę złożyć na nowy sezon rower który posłuży mi do xc ( turystycznie, w planach również maratony ). Mam 183 wzrostu, ważę 103 kg, długość nogi ok 83 cm. Ramy które brałem pod uwagę:

Accent tormenta 19" - na allegro jest za 420 pln, rozmiar mi 19" wydaje mi się że będzie dla mnie idealny, nie wiem jak z pozostałą geometrią bo nigdzie nie ma gotowych rowerów w sklepach które możnabyłoby obejrzeć. Przychylam się do tej opcji ze względu na to że będzie mi pasowała sztyca, stery są gratis, czytałem dużo pozytywnych opinii na jej temat no i jest tania i mógłbym sobie od razu coś jeszcze kupić. No i całkiem przyzwoita waga. Niepokoi mnie jedynie tyle negatywnych rzeczy których się naczytałem o zintegrowanych sterach ( co prawda żadnych konkretów, ale fakt że w razie uszkodzenia cała rama do śmietnika trochę wprawia w zakłopotanie ).

Leader Fox Maxx 18" lub 20" - na allegro 550, rozmiar 18 lub 20, niestety nigdzie nie mogę znaleźć sklepu w którym móglbym dosiąść tej ramy i sprawdzic czy byłaby wystarczajaco długa. Rama 20" wydaje mi się ze będzie wygladała jak kolos. Poza tym cena + stery + sztyca wyniosłaby ok 750 pln.

Cube Reaction 18" - na allegro można znaleźć używane w moim przedziale cenowym, cube niby to cube i nie powinenem mieć wątpliwości, ale kupno używki zawsze wiąże się z ryzykiem, poza tym tańsze cube chyba też ważą swoje. Plusem jest, jak to w używanych ramach, zazwyczaj stery i inne gratisy.

Znalazłem też scott'a scale 40 xl, ale licytacja trwa jeszcze 3 dni i cena na pewno przekroczy moje mozliwości. Ramy Kross raczej nie brałem pod uwagę, kolą mnie w oczy. Choć moze nie mam racji. Stawiałbym na nową ramę, której średnica sztycy byłaby 27mm ( mam już sztycę ritchey'a którą mógłbym wtedy zachować ).

Z góry dzieki za pomoc,

pozdrawiam

Staniasław

Napisano

Leader Fox teoretycznie powinien być w którymś ze sklepów dystrybutora (18" będzie wg. mnie za krótki) :

Amigo Bike, dystrybutor marek Zanier, Kama, North Finder, Leaderfox

Accent to same ramy (w opisie geometrii na stronie jest na 99% błąd, podana długość jest po osi rury a nie horyzontalnie) więc trzeba by szukać jakiegoś właściciela składaka ...

Cube 18" moim zdaniem będzie za krotki ...

Scott Scale XL ...chyba żartujesz ...

Napisano

Co do rozmiaru Cube`a ... 18 rzeczywiście może być za małe.

Mam 180 wzrostu i nogę 83 cm śmigam na Reactionie z 2008 r (suport na gwint) w rozmiarze 20` z mostkiem 100 mm, sztyca 350 ma 10 mm zapasu dla mnie jest ok ...

Ciekawią mnie te Reactiony w przedziale 500 - 600 zł ... osobiście dawno nie widziałem ramy która by się sprzedał poniżej 700 zeta.

Pozdro

Napisano

No w scott'a to wątpię, chociaż mój kolega kiedyś wyrwał za 600 z hakiem powystawowego scale'a.

Ten cube reaction teraz jest kup teraz za 740 PLN.

A coś na temat sterów zintegrowanych w tych accentach ? Ktoś może posiada ?

Jutro będę się kontaktował ze sklepami w Warszawie w sprawie leader foxa, nie wiem jak szukałem ze nie mogłem znaleźć listy dystrybutorów, dzięki !

Napisano

Stery zintegrowane to nie ma sie co bać ... Łożyska wymieniasz i po sprawie. Tylko z tego co kiedyś czytalem jak interesowalem się tą ramą to tam sa jednak stery półzintegrowane.

Pozdro

Tapatalknięte z Andka ...

Napisano

<p>

A coś na temat sterów zintegrowanych w tych accentach ? Ktoś może posiada ?

Nie wiem czy to kolejny błąd w opisie - pisze stery zintegrowane, a następnie - (50/44 mm) - czyli pólzintegrowane, w każdym bądź razie jedne i drugie są jak najbardziej typowymi sterami.Choć ostatnio ktoś na Forum kupił tą ramę i faktycznie miała stery zintegrowane (może sprzedali mu stary model) ...

Napisano

z tego wszystkiego zdecydowałem się na Accent'a Peak w rozmiarze L ( 19 cali ). Wiosna pokaże czy to był dobry zakup ;). Dzięki Wam za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...