Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano nexus 8 - nie kręci kołem.

goralxp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ruszam rowerem na skrzyżowaniu i pach... pedał przeskakuje i nadal stoję w miejscu. Jeszcze raz i nic. Korba się kręci, pasek się nie urwał (nie mam łańcucha) i nadal stoję. Schodzę na bok, koniec jazdy na dzisiaj.

Problem polega na tym, że tylnie koło się nie kręci. Zembatka się kręci, biegi się przełączają ale koło stoi w miejscu. Jest to Nexus 8 z hamulcem rolkowym. Co robić?

Napisano

Na żadnym biegu nie działa?

Czuć jakikolwiek opór, chrobotanie?

Najprostsza sprawa, to sprawdzić czy faktycznie biegi się zmieniają (może linka poszła) i czy piasta jest dobrze wyregulowana (z tego co pamiętam na 4 powinny się zielone znaczniki pokrywać).

Raz mi się zdarzyło, że straciłem jeden bieg i na innych też problemy. Kręcę korbą i 0 efektu, było czuć "mielenie" przekładni. Prawdopodobnie coś z napięciem linki było nie tak, bo poprzedniego dnia zdejmowałem koło i mogłem trochę krzywo założyć linkę. Rano do pracy kłopoty, a powrót już był ok.

Napisano

2i regulaminu

Nie działa na żadnym biegu.

Żadnych dziwnych dźwięków. Jest lekki opór jak kręce korbą ale nic po za tym.

Linka ok. Biegi się zmieniają, dwie żółte kreski schodzą się idealnie na 4 biegu.

na razie nie mam czasu żeby ściągnąć koło ale z zewnątrz wszystko wygląda normalnie.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam.

Ruszam rowerem na skrzyżowaniu i pach... pedał przeskakuje i nadal stoję w miejscu. Jeszcze raz i nic. Korba się kręci, pasek się nie urwał (nie mam łańcucha) i nadal stoję. Schodzę na bok, koniec jazdy na dzisiaj.

Problem polega na tym, że tylnie koło się nie kręci. Zembatka się kręci, biegi się przełączają ale koło stoi w miejscu. Jest to Nexus 8 z hamulcem rolkowym. Co robić?

Podsumowując. Okazało się, że poszły zęby mocujące zębatkę na piaście - zębatka jest aluminowa. Niestety zębatka niedostępna w Polsce.  Można było ściągać z Niemiec lub USA ale koszt 200-300zł lub zmiana na klasyczny łańcuch - koszty dużo mniejsze ale łańcuch to nie pasek ;)

Trzecie wyjście. Udało się napawać zęby i puki co wszystko jest ok.

post-111489-0-59668700-1366099731_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Takie koło można by zamówić w jakiejś firmie z obróbką CNC, nie było by tanio ale chyba taniej niż kupno nowego. Dodatkowo jak by koło zrobił stalowe problemów by więcej nie było.

Możliwe ze jeździsz na zbyt twardych biegach i ameliniujm nie wytrzymało :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...