Mario3m Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Witam, chciałbym w swoim rowerku zamontować koła szosowe, obecnie mam kasetę HG62-10, 11-36 Z. łańcuch HG-54, korba Shimano Deore, 42/32/24 Z. ,równolegle do drugich kół chciałbym wstawić kasetę szosową Shimano 105 CS-5700 , 11-25. Czy aby na pewno takie coś pójdzie? Słyszałem są twardości kaset, czy to ma znaczenie? Czy nie kombinować z kasetą szosową i kupić taką samą jak obecnie? z góry dziękuję za pomoc
tobo Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 1. Kaseta szosowa jest ciaśniej zestopniowana - na początku co jeden a potem co dwa zęby. 2. Przerzutka z długim wózkiem mtb będzie dalej od kasety a co się z tym wiąże zmiana przełożeń może być wolniejsza - opasanie koronek kasety nie jest takie jak przy kasecie mtb. 3. Nie wiem jak łańcuch 10sp mtb będzie pracował z kasetą szosową - raczej nie powinno być problemu, ale trzeba o tym pamiętać. 4. Po odpaleniu kół na szosowych oponach korba z zębatką 42 może być za "miękka" - prędkości przelotowe mogą wzrosnąć. Mnie blat 42 wystarcza do zasuwania po szosie ale mało kto ma podobne preferencje.
adriansocho Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Do roweru mtb 26" zmieszczą się koła szosowe 28" z szosowymi oponami - ze względu na obwód koła jest to dużo lepsza opcja niż opony 1" na kołach 26". Jednakże oznacza to konieczność korzystania z hamulców tarczowych.... Przy slickach 26"x1" i blacie 42 z bardzo szybko skończy Ci się zakres przełożeń. Nie ma problemu, żeby założyć taką właśnie kasetę do drugich kół, wszystko będzie dobrze śmigać, tyle że musisz wziąć pod uwagę to, że po jakimś czasie jedna z kaset będzie więcej zużyta niż druga - spowoduje to skrócenie okresu eksploatacji tej kasety, która jest mniej zużyta. So Your Mileage May Vary, jak to mówią w Hameryce.
tobo Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Czy lepsza - zależy. Założyłem do mojego chinolka koła 28 na szosowych oponkach przy tym samym napędzie - i wróciłem do 26 cali. Nie mam nogi ani mocnej ani słabej - i tak nie wrzucam praktycznie 11tki w kasecie.
Schwefel Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Do roweru mtb 26" zmieszczą się koła szosowe 28" z szosowymi oponami - ze względu na obwód koła jest to dużo lepsza opcja niż opony 1" na kołach 26". Tyle, że Mario3M ma 29era. Pomysł jest ok. Składaj jak mówisz i najwyżej będziesz dalej kombinował zębatkami jak 42 nie starczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.