Skocz do zawartości

[katowice] wypady w góry. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja atakuje jutro Ostre Hotel Zimnik -Skrzyczne i dalej szlak im Stanisława Huli

Pociągnijcie dalej, granicą. Do Ustronia nie ma nic ciekawego, tzn jest, ale nie ma flow z jazdy :thumbsup:

czerwony Ale trzeba mieć mocne heble ;)
Napisano

W tej części z racji dużo mniejszej liczby turystów nie ma strażników. A gdyby nawet to na dzień dobry usłyszeli by ode mnie co sądzę o "polityce poprawiania szlaków" i niszczenia terenu parku przez zrywkę drewna. Poza tym jak wspomniał Marcin od słowackiej strony nie ma żadnego zakazu a szlak graniczny niebieski to szlak słowacki więc tak na dobrą sprawę nie ma żadnych podstaw do czepiania się przez kogokolwiek. Pewne miłe małżeństwo podchodziło z dwoma psiakami a to dopiero jest "przestępstwo" i podejrzewam, że latają im te wszystkie nakazy i zakazy. Góry są dla nas a nie dla bandy urzędasów ;)

Tak analizując teraz trasę to jak by miał ktoś ochotę to zdecydowanie lepiej "wtargać" sprzęt na Małą Babią tak jak myśmy zjeżdzali a zjechać słowackim czerwonym bo raz nie jest "ucywilizowany" a dwa praktycznie w 80-90% do zjechania na HT przy bardzo dobrej technice. Szlak graniczy od szczytu do Skałek Świstowych to w mojej ocenie najwyższy stopień trudności coś jak "ambony" ze Szczebla czy część Perci Borkowskiego na Luboniu. Generalnie warto dla samych widoków i "klimatu" wysokich gór. 

Napisano

Ja w tym roku jeszcze ani razu nie byłem w Śląskim :(

Swietny wypad , mieliscie szczescie ze nie trafiliscie na straznikow :laugh:

Wjeżdżając do Parku od słowackiej strony nie ma żadnych oznaczeń, jedyne jakie było to jak zjechaliśmy na dół do Zawoi, wtedy już była musztarda po obiedzie ;) Po za tym człowiek nie musi wiedzieć, że po PN nie można jeździć na rowerze, regulamin nie jest ogólnie dostępny, a i umiejętność czytania nie jest obowiązkowa, mandatu bym nie przyjął, a w sądzie wygrał ;)

A wypad rzeczywiście superowy, jednak jak się jest już na tych 1500 m npm. to widoki robią swoje, sam widok na Zawoję, gdzie różnica wysokości to ok. 1000 m robi wrażenie :)

Napisano

My dzisiaj wykonaliśmy plan z Czantorii na Kubalonke lecz z dodatkową przygodą. Przy zjeździe z Stożka zapomnieliśmy zjechać w lewo i zjechalismy na czeska stronę na szlak do Jabłonkowa. Zoriętowalismy się po 2km i była jazda z powrotem czeskim szlakiem radegast. Trasa szutrowa i dotarła do szlaku granicznego. Z tamtad już tylko lekki wjazd i sru na dół w stronę Kubalonki.

Więc mamy dodatkowe przewyzszenie. :)

Napisano

Myślę że przez ogromną przyjemność z zjozdow.

Ale było fajnie i 43km zaliczone.

A trasa na czantorię przez poniwiec fajna. Tylko jakieś 500m wpychu z dolnej stacji potem fajny trawers aż do szlaku i do górnej stacji. Następnie jakieś 100m wpychu i można było jechać aż na szczyt gdzie odbywał się jakiś maraton mtb. Kumpel ścigał się z czeszką pod górę :) :) :) dał radę utrzymac tempo z czeskiego schroniska az do wierzy widokowej ale tylko dzięki dobremu widokowi przed nim ;)

Napisano

dał radę utrzymac tempo z czeskiego schroniska az do wierzy widokowej ale tylko dzięki dobremu widokowi przed nim

Dobra, jakieś zdjęcia są? Tej Czeszki oczywiście ;) 

Napisano

Muszę zobaczyć czy mam na kamerze. Ja się nawet do niej nie zblizylem. ;) i spokojnie z tyłu brnąłem do celu :)

Napisano

Panowie i Panie, ale jaja. Należę na FB do grupy Beskidomaniacy, wydawało mi się, że grupy, która kocha Beskidy. I kilka godzin temu usunięto moje foty z wczoraj bo jeżdżenie po parku na rowerze jest nielegalne, ja rozumien gdyby tworzyły to władze parku, ale są to ludzie tacy jak my, a widać co poniektórzy sysyny. rower więcej szkodzi niż zwózka drewna...

Napisano

Tak, ale im też ktoś może sprawdzać stronę i zarzucić propagowanie łamania przepisów. 

Moim zdaniem z nielegalami lepiej uważać i w miarę możliwości nie publikować zdjęć lub nie ujawniać jednoznacznie gdzie się było. 

Napisano

Paweł, żadnego zakazu nie było, gdybym nie przyjął mandatu i sprawa trafiłaby do sądu to wygrywam z palcem w dupie i nawet adwokata nie potrzebuję, wszystkie argumenty są po mojej stronie ;)

Napisano

Wieżę, pewnie tak było. 

Niestety wiele osób jest przeciwko nam.

Ostatnio na szlaku żona usłyszała jak to niszczymy szlaki i łamiemy przepisy ( na Baraniej ). Na szczęście dojechałem do żony i przedstawiłem swoje argumenty. Trochę pomogło  :teehee:

Tak czy inaczej, staram się nie wybierać "konfliktowych" szlaków w weekend. 

A podali przyczynę usunięcia zdjęć ? 

Napisano

Ogólnie mam to gdzieś, przed chwilą zaciekawiło mnie zniknięcie postu więc zapytałem o co chodzi. Na szlaku spotkaliśmy trochę ludzi, ale nikt nie miał pretensji, każdy miły, dzień dobry, nawet pogadać się dało, po prosu urzędasy robią swoje. Zakaz z psami to w ogóle jest paranoja ;)

Napisano

Ja też dzisiaj coś tam przekulalem start w centrum Szczyrku kierunek Ostre ,Hotel Zimnik i fajny wjazd na Skrzyczne ;) później kierunek Salmopol-Karkoszczonka i zjazd do Szczyrku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...