Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wymiękła w jakim sensie? gwinty, łożyska, oś? bo jeśli gwinty ok to jestem w stanie zaryzykować.

atrxevu

nie płacz. Zawsze mam beke jak ludzie Twojego pokroju zamiast dołączyc sie do dyskusji robią problemy

Problemy? Jakie problemy? Po co mam dołączać do tej dyskusji skoro temat został wyczerpany milion razy? Rozumiem, że forum jest po to żeby pytać i się dowiadywać ale jak widzę 3 osobę w jednym tygodniu pytającą o to samo i tak tydzień w tydzień to odpowiedz mi ale szczerze - nie uważasz że to bez sensu? Ani jakość joytechów ani innych novateców nie zmieni się tak szybko więc po co powielać temat?

Chcesz tanio kup se joytecha. Może akurat Ci przypasuje i nie będziesz miał z nim problemów. Masz więcej kasy kup Novateca czy Sturmeya albo Miche. A jak chcesz jakości to ogarnij se Duracze i gitara

Do admina- można skasować moje nic nie wnoszące do tematu wypowiedzi. Jeśli kolega dalej nie zrozumiał o co mi chodzi to i tak wymiękam i nie ma cierpliwości dalej drążyć. Ch^% z tym

Napisano

Joytech torowy to piasta na kulkach.

Jeżeli masz co kolwiek pojęcia o serwisowaniu łożysk kulkowych , nic jej sie nie powinno stać. fakt po kilku sezonach mogą sie zuzyc konusy bo hugh end to to nie jest.

A Jeżeli padł gwint , to zadaj sobie pytanie , czy dobrze miałes skontrowany cog.

oś?!

Napisano

Myślę, że smarowanie raz na jakiś czas kulek i ewentualna wymiana konusów to nie problem. Robiłem to nie jednokrotnie pracując w serwisie. Po prostu martwiłem się czy gwinty na korpusie się nie psują.

Napisano

Ostatnio kupiłem kółko na Miche i szczerze powiem, że spodziewałem się czegoś innego. Co prawda piasta nie jest lipna, bo wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie i generalnie wygląda porządnie ale mam wrażenie, że Sturmeye są jakby bardziej pancerne. Miche to raczej do lekkiego, zadbanego ostrego do jazdy po równej nawierzchni. Taka bardziej szosowa wersja fixa. Sturmeye bardziej do katowania IMO. A budżetowo to już w ogóle Novatec rlz.

Napisano

witam, witam stoje przed wyborem, jako że xbox to nuda. pozbywam się go na rzecz ok

teraz mam trzy opcje do wyboru

1. http://i1283.photobucket.com/albums/a552/Jacek54/MK040661_zps31102bc2.jpg 

tutaj więcej fotek http://s1283.photobucket.com/user/Jacek54/library/?page=5

tylko nie wiem czy prześwity nie są aby za duże. nie siedzę w temacie na tyle długo, żeby móc to stwiedzić, imo są w porządku.

kupuję ten rowerek za 590 zł + wysyłka, może coś się utarguje i mam (chyba) w miarę spoko koła, w symie ramę, czyli baze i kilka innych bebechów.

potem zmieniłbym tylnią piaste na jakąś pod ok i pozbył się tych wszystkich linek itp.

na końcu może jakieś malowanie.

2.http://img687.imageshack.us/img687/3382/zdjcie0074uy.jpg

kupuję od kuzyna tego sporta. do tego koła, bo nie podobają mi się niskie obręcze i dalej jak przy 1 opcji

3.http://1.bp.blogspot.com/-wrGXUks_K0A/UCDhvJ8p6II/AAAAAAAABvM/pF5U8fe6mJs/s500/RometUniversal24-19.jpg

fotka poglądowa, ale mam taki w piwnicy, ale rozklekotany dość. tutaj podobnie jak w 2, koła i reszta

jak żyć forumie ?

Napisano

był nie raz poruszany temat pedałów zatrzaskowych i butów.
Od siebie mogę polecić Look Quartz. Nie są najtańsze, ale w podstawowej wersji (ja zapłaciłem 190zł) ważą realnie 271g. System jest o tyle ciekawy, że nie mają żadnej sprężyny, więc nie bardzo ma co się zapchać lub zepsuć. Luz w zależności od bloków, w zestawie mamy do wyboru 15 lub 20*. Trzymają mocno, raczej nie ma możliwości przypadkowego wypięcia (a w ostrym to ma znaczenie), jednak samo wypinanie raczej nie sprawia problemu, pięta w bok i tyle. Bardzo jestem ciekaw ich następców, modelu S-track, wyglądają całkiem ciekawie, działają ponoć równie dobrze.
Co do butów, sam teraz kupiłem w Decathlonie B'twin MTB 3, wyglądają moim zdaniem zdecydowanie lepiej niż wszystkie typowo górskie buty spd. Wiadomo, to nie chrome, czy DZR, ale jest ok, zwłaszcza za 200zł ;) Są wygodne, podeszwa na tyle miękka, że da się chodzić, ale nie przeszkadza przy pedałowaniu. Ja mam ustawione bloki tak, że idąc po płaskiej nawierzchni nic nie stuka, więc może się tak szybko nie zniszczą.
Jakby kogoś interesowało, mogę zdać relację po większym dystansie.

Napisano

Ostatnio kupiłem kółko na Miche i szczerze powiem, że spodziewałem się czegoś innego. Co prawda piasta nie jest lipna, bo wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie i generalnie wygląda porządnie ale mam wrażenie, że Sturmeye są jakby bardziej pancerne. Miche to raczej do lekkiego, zadbanego ostrego do jazdy po równej nawierzchni. Taka bardziej szosowa wersja fixa. Sturmeye bardziej do katowania IMO. A budżetowo to już w ogóle Novatec rlz.

...pozory mylą ;-)

Mam te same Miche od prawie trzech lat. Nie robię wielkiej ilości km w przeliczeniu na dzień, ale piasty te były używane w różnych warunkach (śnieg, błoto, temp. -15st) , dodam jeszcze że nie należę do najlżejszych ;-) ...no i jak do tej pory kompletnie nic przy nich nie robiłem, niczego nie wymieniałem. Może i wyglądają "delikatnie", ale wg mnie to tylko wygląd :)

Napisano

Mam takie pytanie. Jak chcę zachować poobijaną i trochę pordzewiałą ramę w aktualnym stanie i zabezpieczyć przed dalszym rdzewieniem to co mam zrobić? Z tego co ja wymyśliłem to smaruję to odrdzewiaczem, potem pryskam lakierem bezbarwnym i tyle. Może mnie ktoś wyprowadzić z ewentualnego błędu? 

Napisano

Witam,

Moglby ktos sie rozejrzec po asortymencie http://bikepark.com.pl/sklep/ i poradzic jakie czesci wybrac do budowy tylnego kolka? Glownie chodzi mi o obrecz + piaste oraz jaki zaplot najlepiej wybrac(co do piasty to raczej wezme Miche, tylko nie mam pojecia czym sie rozni Primato Pista od X PRESS, czy aby tylko tym, ze X PRESS jest flipflop?). Przeznaczenie to ~100 km dziennie po miescie, moja waga to 90 kilo, chcialbym zeby kolko bylo juz takie lepsze i na dluzej, wydac moge do 550 zlotych z zaplotem(kosztuje u nich 40zl) pomijajac opone oraz detke, ktore sam posiadam.

Napisano

Cześć, potrzebuje złożyć jakiegoś budżetowego fixa.

Czy któraś z tych ram nada się do budowy fixa dla początkującego ?

http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDEwMjQ=/$T2eC16RHJIQE9qUHsiqsBRY+iHN0HQ~~48_20.JPG

http://www.gumtree.pl/cp-rowery/wroclaw/greif-kolarsko-turystyczny-osprzet-sachs-kola-28-stan-bdb-474434359

z góry dzięki za pomoc

Ta będzie w sam raz  :thumbsup:

http://www.gumtree.pl/cp-rowery/targowek/b-ladny-rower-24-dla-dziewczynki-474158581?featuredAd=true

Napisano

Witam wszystkich  :002: 

Przeznaczenie to ~100 km dziennie po miescie.

wtf? Eddy Merckx w szczycie formy na trasie na szosie tyle nie robil:D trenujesz do kurierki? A koniecznie bikepark musi być? Bo jak takie warunki to myślę, że styknie accent roadrunner i piasta novateca. Ale z tego co widzę jest swift arriv i raczej styknie, chociaż jest dość ciężki.

Tak wygląda klucz:

nie lepiej to przez jakąś gumę i odkręcić za pomocą klucza typu mors?

I od razu mam pytanie. Zębatka i blat w miarę nowe, blat shimano a zębatka jest novateca. W jednym położeniu korby jest straszny luz, w pozostałych łańuch napięty jak guma na... wiadomo :whistling:  Pytam bo w sumie wyskoczyło mi to nagle a aktualnie jestem w internacie, więc za bardzo nie mam opcji żeby to sprawdzić i kasy żeby to naprawić a w piątek muszę jeszcze tym zrobić ~65 km do domu i nie wiem czy wytrwam. Ma ktoś jakiś pomysł albo podobną sytuację? Aha, Łańcuch jakiś KMC, zrobił może z 300 km.

Napisano

Marian600, już gdzieś był chyba poruszany ten temat: poluzuj łańcuch, odkręć blat i przykręć mocno jeszcze raz, tylko idealnie równo na korbie. Może pod wpływem nacisku się poluzowały śruby i się trochę przesunął na korbie. Zobacz też, czy jest idealnie prosty, zobacz sobie czy korba równo się kręci, bo może z suportem coś nie halo.

Napisano

Ok, dzięki za rady, z suportem raczej wszystko gra bo jest nowy, jakieś niecałe 100 km (truvativ iso flow czy jakoś tak i nie wiem czy to dobrze czy źle, bo jak korby kosztują 20 zł nówki to nie wiem na ile to jest trwałe - kupiłem jako eksperyment). Blat to stary aluminiak shimano więc też może to jego wina. W każdym bądź razie sprawdzę wszystko, bo raczej nie jest to wina łańcucha? Dla mnie była by to najlepsza opcja bo wymienić go to najmniejsze koszty a od początku sprawiał mi problemy. Zresztą jak każdy KMC.

Sprawa nr 2. Był kiedyś na subforum ostrego użytkownik, który oferował projektowanie naklejek na rower ze starych zdjęć, jakieś stare romety itp. Czy ktoś pamięta kto to był? Za chiny nie mogę sobie przypomnieć ani go znaleźć, bo trochę mnie tu nie było. Szukajka też mi nie pomaga a mam drugi projekt na boku. Gdyby ktoś coś wiedział byłbym wdzięczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...