Skocz do zawartości

[rama, widelec] identyfikacja starej szosy

bartolinii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, dostałem od kolegi taką ramkę https://picasaweb.google.com/112917211818073211566/Retro#5807755787771978626 (i dalej w prawo :))

Powiedzcie co to za model, czy to jakiś wytwór rometa/ZZR czy coś jeszcze innego. Mam zamiar ją odrestaurować do stanu pierwotnego no ale właśnie...jaki on był? Mam nadzieję że ktoś z Was rozpozna w nim coś znajomego :).

Dodam jeszcze, że pierwotnie miał on baranka, korba przypomina tę z jaguara (kolega ją ma i jeszcze kilka części, wszystko z epoki). Na sterówce widelca widnieje napis akisu, co zresztą dobrze widać.

Napisano

chopie - a kolega zrzucal na nia kowadlo czy tylko z 4go pietra? sam sobie to wyprostujesz? (bo ten schauff jak to mowia szlauf - nie mial prawa miec takich widelek (to jest rama turystyczna)

Napisano

chopie - a kolega zrzucal na nia kowadlo czy tylko z 4go pietra? sam sobie to wyprostujesz? (bo ten schauff jak to mowia szlauf - nie mial prawa miec takich widelek (to jest rama turystyczna)

No właśnie, odnawiał będę dopiero jak wyprostuje widełki (ojciec kolegi miał na nim jakiś wypadek, stąd to wygięcie). Myślę że da się to zrobić na ciepło (tzn. po podgrzaniu rurek palnikiem)

Napisano

tylko z wyczuciem, zeby nie przepalic;) a druga sprawa - uwazaj tez zeby nie rozeszly sie spawy blaszanych lacznikow - tego w ksztalcie "S" oraz tego od spodu widelek;

powowdzenia:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wszystko się da zrobić,podobno tylko parasola w du... nie da sie otworzyć :) a wgniecenie w widełkach(bo może takie zostać,choć niekoniecznie) możesz wyrównać szpachlą z włóknem szklanym. Co do modelu niestety Ci nie pomogę :confused:

Napisano

Ja jednak uważam że szkoda na ten rower lub to co zniego zostało pięniędzy i roboty.Teraz można nawet za browca wyrwać jakiegoś rometa w dobrym stanie wystarczy poszukać.

Napisano

Ja jednak uważam że szkoda na ten rower lub to co zniego zostało pięniędzy i roboty.Teraz można nawet za browca wyrwać jakiegoś rometa w dobrym stanie wystarczy poszukać.

Też do tego doszedłem,projekt już jakiś czas temu zaniechany. Jak mi się będzie nudziło to ja pomaluję jakimś sprayem i powieszę na ścianie ;)

Tymczasem kupiłem sobie kompletną kolarkę Favorit do remontu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...