qwert1 Napisano 31 Października 2012 Autor Napisano 31 Października 2012 Nie ma deore 8-rzędowych? Do tej pory takową miałem - deore i kaseta 8 rzędów.
Mlodziutki Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Deore od zawsze i na zawsze jest 9rzędowe ja też miałem 8rzędów na Deore myślę że deore podpasuje i do 7rzędów, kwestia wyregulowania jej i manetki
Fenthin Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Ile razy trzeba jeszcze powtórzyć, że grupa Deore powstała już jako 9-rzędowa (seria 510). I ile razy trzeba powtórzyć, że 9-rzędowa przerzutka z roweru górskiego zadziała z każdym wolnobiegiem czy kasetą 6-9 rzędową? A nawet i 10, przy użyciu szosowych manetek (tak, są takie na kierownice inne niż baranki).
MMMAAACCC7 Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 tak jak i 6 rzędowy sis zadziała z 9 rzędową kasetą... tylko trzeba umieć regulować, mieć porządną manetkę i wiedzieć do czego służą śrubki H i L... ale co niektórzy na tym forum dętki zmienic nie umieją a my się tu dziwimy że są problemy z regulacją przerzutek, bo na pewno to wina przerzutki ze jest pod 9 a nie chce obsłużyć 8, lub rzuca łańcuchem na 7..
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Napisano 1 Listopada 2012 Albo czasem użyć pilnika
MokryxD Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Mam 2 pytania. 1. Lepiej wziąć całe Deore 3x10 + kaseta i łańcuch SLX DynaSys czy Korbę Deore, a resztę SLX 3x9? 2. Biorąc korbę M590 (9s) 44t to przerzutkę przednią lepiej M590 czy M590-10 i manetkę zwykłą czy dynasys?
MokryxD Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Właśnie nie jestem pewien. 3x10 jest bardziej rozwojowe i będzie tańsze w upgrade. Ale najbardziej interesuje mnie czy różnica między SLX, a Deore jest zauważalna. SLX ma dosyć lipne opinie.
Sagitt77 Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Widzisz, SLX ma kiepskie opinie wśród osób, które nie używają tej grupy ale "coś tam słyszały". Użytkownicy ( w tym ja) są zadowoleni. Mam z tej grupy przerzutkę tylną, piasty, manetki, hamulce, a niedługo kupię też korbę.
Sagitt77 Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Skoro już kupujesz nowy osprzęt to weź nowocześniejszy system. Chyba, że zależy Ci na wadze to SLX.
Fenthin Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Z SLX słabe były 9rzędowe manetki (10 nie miałem okazji sprawdzać), tylna przerzutka jest w 100% identyczna z Deore, no i kaseta jest droga w porównaniu do Deore, a nic tak naprawdę nie wnosi. Za to mocnym punktem jest korba, której bliżej wagowo do XT niż do Deore, a jest tańsza, więc wielu jej używa. I w takim razie proponuję mix grup. A czy 3x9 czy 3x10, musisz już sam wybrać.
MokryxD Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Bo mam możliwość wzięcia pełnego Deore 3x10 + kaseta i łańcuch SLX za 850zł. Lub korby Deore + SLX 3x9 za 860zł. Chyba jednak zdecyduję się na Deore.
99tomcat Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Może nieco cierpliwości ? Ja poskładałem zestaw przerzutki i manetki xt, korba m552, kaseta slx i łańcuch deore za ok 700zł. Wszystko upolowane na allegro na aukcjach z ;icytacjami. Poza korbą i kasetą lekko używanymi reszta to pachnące nowością części z demontażu. Manetki miałem o tego z dobrymi nierdzewnymi linkami i pancerzami + uszczelnianymi końcówkami jagwire. Moim zdaniem dyna sys tak, ale chyba lepiej cierpliwie sobie uciułać zestaw podobny do mojego niż iść w deore.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.