Tomash Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Możesz sobie poczytać, jaki to Trek jest świetny i wspaniały, a te wszystkie Ibisy, Santy i inne wynalazki słabiutkie przy nim http://trekmountain.typepad.com/king/2007/08/full-floater-ex.html Yeti jak najbardziej, bardzo fajna, u nas rzadka amerykańska marka tylko ja nie mogłem znaleźć dystrybutora w Polsce. Poza tym to cena może być ździebko zaporowa - widziałem ok. 1800 $ za samą (aluminiową) ramę z damperem.
Groniu Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 No yeti-ego to raczej ze stanów trzeba ściągać a co do marki to nic nie wiem na jej temat.
Groniu Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Ciekawa propozycja chociaż nie wiem jaka to zawiecha tzn co to za cudo ogólnie http://www.yeticycles.com/#/bikes/sb95
Rulez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Zawieszenie virtual (tylko nietypowy, zamiast na łącznikach wahacz porusza się na mimośródzie), chyba kupili patent od Decathlona (Rockrider 9.2) konstrukcja w zasadzie taka sama Jakiś teścik jest tutaj : http://www.bikemag.c...ions-yeti-sb95/ No i opinie na MTBR, raczej pozytywne : http://www.mtbr.com/cat/bikes/29er-fullsuspension/yeti-cycles/sb-95/prd_486895_7787crx.aspx
Groniu Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Wygląda ciekawie oczywiście warto zadać standardowe pytanie jak to sie ma do braina w stumpjumperze a tak na serio to czytam od 2 dni o rodzajach zawieszeń o +/- i glowa mnie już boli ciężko mi się ogarnąć z tym tematem jakie i do czego.
Rulez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 No wiesz, Brain już nie jest wyjątkowym damperem : http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a15/10038/Inteligentny+damper+w+praktyce/ Niedługo każdy rower będzie można tak wyposażyć ...
Groniu Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Ciekawa propozycja tylko że będzie to drogie tzn będzie wiązało się z kupnem dampera i widelca i tej elektroniki. Co do braina to miałem na myśli porównanie tej zawiechy do konkurencyjnych firm bo nie ogarniam tych rozwiązań wad i zalet w moim przypadku jeśli chodzi o wybór jak np w tym Yetim, santa, ninerze itp. Mam tu na myśli te rodzaje zawieszeń.
Rulez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 No widzisz nadmiar wiezy szkodzi, przeczytasz te wszystkie testy, porównania, opinie i nadal nie będziesz wiedział który będzie spełniał Twoje oczekiwania, ponieważ charakter roweru to zawieszenie + geometria jako całość, a jak powszechnie wiadomo ludzie mają rożne upodobania i preferencje (na szczęcie) więc to co pasuje jednemu wcale nie musi pasować innemu.Proponuję najpierw przejachać się na jednym (np. tym Specu znajomego) a następnie na innych i porównać swoje odczucia, tylko metodą prób można dokonać wyboru
Groniu Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Oczywiście masz rację ja miałem na myśli tylko żeby nie kupić ramy za kilka "k" z jakimś rozwiązaniem z czasów 1 wojny . Jak dobrze pójdzie to w sobote może będzie teścik stumpa co do reszty to mam dostęp do 26" a tam gdzie coś można to gdybanie bo nic nie mają na stanie więc te testy to tak idą że hohohoh ale jestem wytrwały liczę że będzie dobrze. Co sądzisz o zakupie roweru z zagranicy np z USA? Jak to się ma do cen, gwarancji itp czy to warto gdyby ktoś ściągnął i cena byłaby lepsza. Bo biorę też takie marki jak Yeti a z dystrybucją to jest jak jest więc biorę różne wersje pod uwagę. A ten Yeti to jakima rodzaj zawiechy? Tzn jaka to konstrukcja względem FSR-a.
Rulez Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Nie robił bym testów na 26", jeżdżą inaczej niż 29" więc nie będzie porównania. Yeti to bardzo uznana marka, jedna do niedawna produkowali proste jednozawiasy, zawieszenie virtualne to u nich nowość, jednak nie jest to virtual jakich wiele, zawieszenie na mimośrodzie ma wspomniany Rockrider oraz jest testowane (w nieco innej formie) w omawianym tu Ibisie Ripleyu, sądząc po opiniah jest udane.
Groniu Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Nie robił bym testów na 26", jeżdżą inaczej niż 29" więc nie będzie porównania. Nie, nie mam zamiaru porównywać 26" do 29" więc to było tylko nawiązanie że testy idą średnio. na razie mam na tapecie Stumpa patrzęc też na Yeti oraz Ripleya. Nie mam nikogo i raczej nie będę miał z Rockim a co do Santy to do zakopca nie dotarłem i pewnie mi sięcnie uda. Staram się okroić tę listę. Dawno nie interesowałem się marką GT co tam u nich słychać? Jeden z przykładowych modeli z podobnego przedziału cenowego- tylko spory skok. http://www.gtbicycles.com/2013/bikes/mountain/all-mountain/force-1-0
cup Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Nie robił bym testów na 26", jeżdżą inaczej niż 29" więc nie będzie porównania. Yeti to bardzo uznana marka, jedna do niedawna produkowali proste jednozawiasy, zawieszenie virtualne to u nich nowość, jednak nie jest to virtual jakich wiele, zawieszenie na mimośrodzie ma wspomniany Rockrider oraz jest testowane (w nieco innej formie) w omawianym tu Ibisie Ripleyu, sądząc po opiniah jest udane. Coś mi się zdaje że jednozawias trochę Ci wadzi, a chwilę wcześniej polecasz Treka na lekko udziwnionym jednozawiasie, więc coś mi tu nie gra, ale to może tylko moje odczucie I ciekaw jestem co byś powiedział gdyby Groniu wybrał takiego Orange'a Strange 29er A co do Yeti to niby dystrybutorem jest Gregorio z Ustronia, zapytaj się ich o szansę na ściągnięcie roweru
Groniu Napisano 13 Listopada 2012 Autor Napisano 13 Listopada 2012 A co do Yeti to niby dystrybutorem jest Gregorio z Ustronia Niestety oferty rowerów Yeti nie mają od 2 lat, pytałem
Groniu Napisano 14 Listopada 2012 Autor Napisano 14 Listopada 2012 Mam nadzieję ż sprawa małymi krokami zacznie się wyjaśniać, czas rozpocząć testy w sobotę na pierwszy ogień pójdzie stumpjumper 29er w rozmiarze L, zobaczymy czy L będzie dobry czy niestety będzie musiał być XL z uwagi na długie nogi. Co do reszty marek to zobaczymy co uda się załatwić, końcowa lista wybranych modeli w przygotowaniu Liczę że będzie co wspólnie podsumować .
cup Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Ciekaw jestem wrażeń z jazdy i listy No i myślałem że jednak z Yeti jest jednak jakaś szansa w Polsce :/ A tak z ciekawości Speca znalazłeś na testy w jakimś sklepie czy u jakiegoś użytkownika?
Groniu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 No ja też jestem ciekaw testu, zobaczymy czy do nie go dojdzie Yetiego jeśli coś to będzie trzeba przytargać zza granicy, trzeba poszukać gdzie, może w Czechach. Rower speca na testy załatwiłem od prywatnej osoby jeśli Miałeś na myśli czy jest w jakimś sklepie na stanie magazynowym jako testowy to niestety nie . Dla mnie tylko ważne jest to że to jest rozmiar L i nawet jak będzie zbyt mały to będę wiedział to na 100%.
kadargo Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Na stronie Śnieżnego Człowieka jest lista dystrybutorów. Z PL najbliżej do Czech o ile się nie mylę.
Groniu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 Z PL najbliżej do Czech o ile się nie mylę. No też tak mi się właśnie wydawało że Czechy Sprawdziłem Czechy-Praga Ale ceny tego Yetiego większę niż Speca stumpjumpera ELITE Sama rama alu do 29er, to koszt 9300zł a cały np SB95 29er to około 17500zł masakra
cup Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 No też tak mi się właśnie wydawało że Czechy Sprawdziłem Czechy-Praga Ale ceny tego Yetiego większę niż Speca stumpjumpera ELITE Sama rama alu do 29er, to koszt 9300zł a cały np SB95 29er to około 17500zł masakra Ceny Yeti nigdy do niskich nie należały Ale gdybyś kupił miałbyś maszynę bardzo wyróżniającą się z tłumu
Groniu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 Ale gdybyś kupił miałbyś maszynę bardzo wyróżniającą się z tłumu Ciężko powiedzieć czy to dobrze czy też źle hihihihiihihih
cup Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Ciężko powiedzieć czy to dobrze czy też źle hihihihiihihih Rzecz gustu jak sądzę Jak dla mnie to tylko plus, ale to łatwo zauważyć patrząc na mój czołg
Groniu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 Jak dla mnie to tylko plus No jak ukradnie ktoś bo złodziej będzie chociaż bardziej widoczny Rower jest super ale ta cena za aluminiaka na XT to wysoka. A jak się ma jego zawiecha do speca stumpjumpera? Jakie to rodzaje w porównaniu.
cup Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 No jak ukradnie ktoś bo złodziej będzie chociaż bardziej widoczny Rower jest super ale ta cena za aluminiaka na XT to wysoka. A jak się ma jego zawiecha do speca stumpjumpera? Jakie to rodzaje w porównaniu. No na bank bardziej widoczny byłby taki złodziej, szczególnie gdybyś wziął Yeti w kolorze turkusowym Zawieszenie to wariacja na temat wirtualnego punktu obrotu i z tego co spotykałem się z nowoczesnymi konstrukcjami tego typu, to jest to bardziej wydajne od FSRa i nie wymaga braina do korygowania niedociągnięć tego sytemu A co do geometrii to jeśli mowa o SB95 to bardzo mi się podoba, główka z bardzo agresywnym kątem, nisko suport i znośnie długi tył, czyli wszystko co lubię i dawał by na bank dużo frajdy z jazdy w terenie, powinien być zwrotny i doskonale jechać w dół, a niska główka pozwoli zachować dobre właściwości na podjazdach co sprawia że maszyna ta dużo bardziej podoba mi się niż Spec Myślę że porównanie do niego miałbyś po przejechaniu się tym co ja ujeżdżam, bo wydają się bardzo podobne geometrycznie
Groniu Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 No ja trochę nie ogarniam tych rodzajów ram-zawieszeń tak żeby wybrać coś na zasadzie konkretnej decyzji bo niestety moja wiedza i praktyka nie jest tak bogata ;(. Co do Yetiego ma fajny sportowy charakter ale taki zadzior gdzieś w nim siedzi. I ładny i fajnie ubrany w osprzęt, a cena no cóż ciekawe czy można z nimi negocjować chociaż trochę ale godna propozycja!! Tak na moje amatroskie oko. .
cup Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 No ja trochę nie ogarniam tych rodzajów ram-zawieszeń tak żeby wybrać coś na zasadzie konkretnej decyzji bo niestety moja wiedza i praktyka nie jest tak bogata ;(. Co do Yetiego ma fajny sportowy charakter ale taki zadzior gdzieś w nim siedzi. I ładny i fajnie ubrany w osprzęt, a cena no cóż ciekawe czy można z nimi negocjować chociaż trochę ale godna propozycja!! Tak na moje amatroskie oko. . No to nie zostaje nic innego jak testować, testować i zobaczyć co będzie pasować najbardziej A co do ceny to trzeba rozmawiać, może coś się uda z niej urwać u Czechów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.