Pire Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Witam jakiś czas temu zepsuła mi się tylna piasta w rowerze a była pod wolnobieg co zdarzyło mi się już nie raz więc stwierdziłem że kupię już nowe koła. Zakupiłem je z piastą na 9 biegów jak wyczytałem kasety 8,9,10 rzędów mają tą samą szerokość więc nie powinno być problemu. Otóż nie mam pieniędzy a potrzebuję zrobić szybko rower i otóż moje pytanie brzmi czy mogę spokojnie bez problemu kupić kasetę 7rz. tymczasowo i zostawić cały osprzęt wraz z łańcuchem który był przy wolnobiegu no i jaki dystans muszę zrobić czy da się go kupić czy jak ? Czy może lepiej kupić kasetę 8rz. i pozostać chwilowo przy tym osprzęcie co mam a na wiosnę wymienić go. Nie zależy mi na większej ilości biegów, leczy tylko na wytrzymałości. Proszę o radę Tematu podobnego na forum nie znalazłem ;P
M333 Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Przy jeździe rekreacyjnej, turystycznej ósemki to bardzo dobre rozwiązanie. Szeroki zakres przełożeń, dobra wytrzymałość, duża tolerancja na rozlegulowywanie, stosunkowo niska cena podzespołów. Na minus dostępność dobrych manetek. Tyle tytułem wstępu. Jeżeli zęby korby w dobrym stanie to sugeruje kupić nową kasetę 8rz (hg50, hg51). Do tego obowiązkowo nowy łańcuch (nie pytaj jaki, samemu poszukaj w archiwum). A na wiosnę poszukać przyzwoitych manetek (sl-m410, sl-mc20, sl-m739 czy 740, sramowskie triggery albo gripy) bądź klamkomanetek. Co kto lubi. A tematów podobnych na tym forum jest wiele, trzeba tylko poszukać (słowo klucz "kompatybilność").
beskid Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 czy mogę spokojnie bez problemu kupić kasetę 7rz. tymczasowo i zostawić cały osprzęt wraz z łańcuchem który był przy wolnobiegu no i jaki dystans muszę zrobić czy da się go kupić czy jak ? Jasne, że tak http://allegro.pl/po...2527167649.html Co do 8sp to nadal jest to najbardziej sensowny i dosyć trwały wybór niestety tylko do grupy Alivio nawet na najtrudniejsze trasy.
dziobolek Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Kasetę możesz kupić spokojnie 8-rzędową, i będzie "banglać" z tym osprzętem co masz. Jak będzie Cię stać, to wymienisz manetki na 8-biegowe, lub dokupisz/dopasujesz tylko jedną taką jak masz, tylko 8-biegową Żeby się nie powtarzać, reszta tutaj - [Przerzutki] Za "lekkie" przełożenia - strona 2 - Napęd rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce
seraph Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Ale nawet kupując kasetę 7rz będziesz musiał też wymienić łańcuch raczej. Możesz założyć stary na sprubę, ale najpewniej będzie przeskakiwał przez mniejsze zębatki. Jeśli nowy łańcuch to może jednak przejść już na 8rz nawet chwilowo bez manetek... Po prostu wyregulujesz, żeby jednego skrajnego biegu nie było. (ja tak zrobiłem tymczasowo przechodząc z 6 na 7)
dziobolek Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Niekoniecznie... Oczywiście, że najlepiej było by wymienić też łańcuch, ale jeśli stary jest w dobrym stanie, to jest szansa, że się ułoży na nowej kasecie i nie będzie problemu/wydatku. A jak kolega liczy każdy grosz, to... wiadomo. Jeśli się okaże, że łańcuch się nie dogaduje z kasetą, to wtedy wiadomo - trza kupić nowy. No a czy 7, czy 8-rzędów, to łańcuch jest taki sam.
M333 Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 (...)to jest szansa, że się ułoży na nowej kasecie i nie będzie problemu/wydatku. Wprost przeciwnie. Wygeneruje to właśnie kolejne wydatki i problemy. "Ułożyć" to się może nowy łańcuch na starej kasecie, nigdy w drugą stronę. Dopasowywanie się starego, rozciągniętego łańcucha do nowej kasety polegać będzie na niszczeniu najwyżej położonych zboczy w zębatce. Jak już wspomniałem. Jeżeli nowa kaseta to obowiązkowo nowy łańcuch.
dziobolek Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 No cóż, jak wymieniłem kasetę, to stary łańcuch "banglał" z nią bez problemów jeszcze długi czas. Potem wymieniłem na nowy i nadal wszystko gra. Wszystko zależy od stopnia zużycia łańcucha. Moim zdaniem warto spróbować i przyjrzeć się jaka jest współpraca. Ale ja tylko tak z punktu widzenia praktyka - opisuję swoje własne doświadczenia.
Pire Napisano 23 Października 2012 Autor Napisano 23 Października 2012 Dobra kupie póki co kasetę 8 biegową i łańcuch do niej dedykowany, na wiosnę będzie kasa to kupię przerzutki przód i tył i manetki. Dzięki za rozwianie wątpliwości, jeszcze jedno moja przerzutka tylna acera 2012 ogarnie 8 biegów czy też do wymiany będzie musiała iść ?
MokryxD Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Na spokojnie obsłuży. Acera M360 i wyższe obsługują 8 biegów. A najnowsze nawet 9.
seraph Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 8 bez wątpienia, dopiero od 9 można by się zastanawiać, ale i tak Acerki w większości by ogarnęły...
Mod Team Puklus Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 Acera M360 i wyższe obsługują 8 biegów. A najnowsze nawet 9. 8 bez wątpienia, dopiero od 9 można by się zastanawiać, No przecież 8 i 9 i 10 jest na ten sam bębenek zakładane, i skoro 90% kaset ma stopniowanie 11-32 dlaczego pytam sie miało by to nie działać?
Pire Napisano 24 Października 2012 Autor Napisano 24 Października 2012 No w gruncie rzeczy to właśnie mi uświadomiłeś bo w/w kasety mają taką samą szerokość tylko 7 jest węższa i tu główną rolę odegrają manetki, a można przyjąć tą samą zasadę do przedniej przerzutki biorąc pod uwagę szerokość kasety ?
Mod Team Puklus Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 Przednie przerzutki mają ten sam zakres pracy (względnie bo no wersje top chowają sie kilka mm głębiej z racji swej budowy) i tą samą przekładnie wiec w zasadzie sa ze sobą kompatybilne, jednak rozdzielamy jest na kąty podsiodłóki, budowę prowadnicy 42t, 48t czy szosowe 52t i rzędowość. I o ile nie ma problemów z sąsiadującymi modelami np 8 i 9 rzędów tak 10 i 8 rzędów by był już problem bo łańcuch 8s moze sie okazać za szerowi do prowadnicy 10s. Pracować na pewno będzie ale zakres pracy bez ocierania znacznie sie moze zmniejszyć. NIe dotyczy to manetki z mikroindeksacją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.