PabloSki Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Cześć, Jako, że nie bardzo orientuję się w sprzęcie służącym do rozprowadzania internetu po domu mam do Was kilka pytań. Z racji, że mój obecny router się zepsuł chciałbym podłączyć Livebox'a i zacząć z niego korzystać. Sytuacja wygląda tak, że w domu centrum wszystkich kabli mam na strychu i tam chciałbym umieścić Livebox'a. Następnym krokiem jest znalezienie Access pointów, które chcę podłączyć na parterze i piętrze za pośrednictwem kabla ethernet, który pobierałby internet z LB. Do tematu dołączam poglądowy schemat domu. Jakie Access pointy będą odpowiednie do liveboxa ? Czy jeden access point na kondygnację wystarczy ? Czy jest ogólny sens kontynuowania takiego projektu ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam
jasinski21444 Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Myślę że jeden router TL 841N podłączony kablem ethernet do liveboxa spokojnie da radę na swoim piętrze i niższym , sam takiego używam i w podobnej konfiguracji jak ty na piętrze mam jeszcze 2 kreski zasięgu z 5-ciu .
Dromik Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Jakie Access pointy będą odpowiednie do liveboxa ? Jeżeli idzie już sygnał z Liveboxa, to wystarczy jakikolwiek APek. Zbudował już wiele sieci, wiele sprzętu pokochałem oraz znienawidziłem. Po paru latach poszukiwań najlepiej wypadają urządzenia AirLive (w kategorii AP). Za ok. 50zł możesz dorwać używkę z 2 portami enthernet możliwością instalacji alternatywnego oprogramowania no i masz dobry i niezawodny produkt. Czy jeden access point na kondygnację wystarczy ? Wszystko zależy od powierzchni kondygnacji, materiału z jakiego wykonane są ściany, wiele mogą też zmienić urządzenia elektryczne w bliskiej okolicy AP. Myślę, że 1 urządzenie na 1 piętro wystarczy, najwyżej kupisz mocniejszą antenę. Czy jest ogólny sens kontynuowania takiego projektu ? Jeżeli masz potrzebę używać wi-fi w całym mieszkaniu to jak najbardziej tak
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2012 Mod Team Napisano 22 Października 2012 Ja mam router linksysa, wifi mam w całym domu a także poza nim a dysponuje standardową małą anteną. Zasięg dobry laptopie i telefonie. Zawsze można pokusić sie o troszkę większą antenę.
PabloSki Napisano 22 Października 2012 Autor Napisano 22 Października 2012 Router WIFI DSL CERBERUS 802.11n - taki AP będzie dobry ? cena mi odpowiada tylko czy będzie dobrze współpracował z LB i sprawdzał się w roli AP ? Pozdrawiam
Dromik Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Po pierwsze tylko nie Pentagram, po drugie po co router jak wystarczy sam AP, porobi Ci się tylko bałagan z podsieciami i nic nie będzie chciało się widzieć.
PabloSki Napisano 22 Października 2012 Autor Napisano 22 Października 2012 Przeszukałem trochę neta i jest tego tyle, że głowa boli. Mógłby ktoś podać taki AP do 100 zł i najlepiej nowy i sprawdzony ? Dziękuje za odpowiedzi
Dromik Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 http://www.ceneo.pl/15698555 Co prawda trochę ponad 100zł, ale zapewnia taką niezawodność i stabilność pracy, że warto dopłacić. Urządzenie ma niesamowite pokrycie i stabilność sygnału, praktycznie zero falowania zasięgu. Zwróć uwagę, że nadaje w standardzie N co wpływa na szybkość transferu.
PabloSki Napisano 22 Października 2012 Autor Napisano 22 Października 2012 I będzie to na 100% działać z LB ? Ponieważ chciałbym wydać pieniądze raz a porządnie . Za pomocą kabla ethernetowego, który mam już umieszczony w ścianach łącze AP z LB i mogę się cieszyć siecią bezprzewodową w domu tak ? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ogromnie mi pomogłeś
Dromik Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Tak, podpinasz kablem z portu LAN w Liveboxie do AP i wszytko będzie hulać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.