Skocz do zawartości

[rockring] na jaką korbę

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie czysto teoretyczne.

Czy aby zamontować rockring muszę kupić korbę 3-rzędową i wywalić największą zębatkę, czy mogę kupić 2-rzędową korbę i wstawić do niej jako największą zębatkę rocring?

Np. czy do korby FC-M980 36-26 mogłbym wstawić rocking "jako tarczę" 44? Czy uniemożliwia to np. konstrukcja korby bo np. jest za krótka oś suportu?

Napisano

Rockring możesz założyć praktycznie do każdej korby. Specyficznym wyjątkiem jest FC-M985 z racji rozstawu śrub. I korby dwurzędowe z ramionami pozbawionymi możliwości założenia jednej tarczy "od zewnątrz". Tu akurat dać się niby da, ale zostajesz z jedną tarczą i rockringiem od wewnątrz.

W przypadku FC-M980 masz to szczęście, że ramiona są takie same jak w wersji trzyblatowej, a zaślepki pełnią także funkcję kominów śrub. Więc kupujesz komplet nowych i możesz montować rockring.

Napisano

Tylko co się bardziej opłaca? Kupić 2-rzędową korbę M980 i dołożyć rocking, czy kupić 3-rzędową M980 wywalić blat i wstawić rocking.

Przy 2-rzędowej śruby widać od zewnątrz, a przy 3-rzędowej nie widać, to jak odkręcić blat w 3-rzędowej i przykręcić rocking?

Napisano

Gdzie Ty jakieś śruby widzisz? To ma miejsce w FC-M985, o której zresztą wspomniałem, nie w FC-M980:

FC-M980 2x10: klik

FC-M980 3x10: klik

FC-M985: klik

A odkręcasz od wewnątrz.

Co się bardziej opłaca? Jeśli stopniowanie którejś Ci pasuje, kup tą. Jeśli nie i tak czy siak wymienisz tarcze, tańszą.

Napisano

I czy nie będzie problemu jeśli nominalną korbę 3-rzędową "przerobioną" na 2-rzędową z rockringiem będę traktował jako 2 rzędową, chodzi mi czy będzie się zachowywać tak jak prawdziwa 2-rzędowa, czy nie będzie problemów z regulacją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...