Skocz do zawartości

[amortyzator] wyginający się Epicon?

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od tygodnia mam nowy rower, i już do szału doprowadza mnie amor... Mam Suntoura Epicona w wersji 120mm (wystaje na 140) Przy mojej wadze (67kg) przy złożeniu się na zakręcie wygina się(no inaczej chyba nie jest) bo zacisk zaczyna trzeć o tarczę(to chyba nie wina koła, bo jak?) Tarcza prosta, dokręcona. Dodam, że u brata Reba przy 97kg nawet nie drgnie... Czy to wina koła, czy amora?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Wiele czynników wpływa na to czy tarcza w zakrętach m.in. szczelina w zacisku, siła zaciśnięcia piasty, sam amortyzator...

Również posiadam Epicona i czasem się zdarza, ze tarcza ociera w zakrętach. Mi to nie przeszkadza, ponieważ jest to cichy dźwięk.

Kumpel posiada dokładnie ten sam model epicona tylko na sztywną oś i muszę przyznać, że musi się naprawdę mocno postarać aby mu otarła tarcza o klocki w zacisku.

Napisano

Epicon 120mm i "wystaje" na 140mm? To może lepiej sprawdź, czy przypadkiem nie jest ustawiony właśnie na 140mm. To może powodować częste dzwonienie, szczególnie, jeśli to wersja pod oś 9mm. I właśnie to są powody wydawania dźwięków - mocno wysunięte górne golenie oraz mała sztywność koła. Do tego im większa tarcza tym to częstsze. Metaliczne klocki jeszcze wzmagają efekt.

U mnie przy Epiconie 120mm, piaście 9mm z zaciskami Bolt-On i tarczami 180mm czasem tarcza zadzwoni, zdarza się. Ale nie notorycznie. I ważę aktualnie 75kg.

Napisano

Działa tylko 120mm skoku, Akurat ja mam tarczę 203... Klocki organiczne. Oś 9mm, tak zaciśnięta że ja nie daję rady tego odkręcić. Koło to Fulcrum RedMetal 10. Nie ma żadnego luzu.

Napisano
Czy to wina koła, czy amora?

Wszystkiego po trochu. Do tego można dodać jeszcze hamulec, który czasami ma klocki bardzo blisko tarczy.

Kup mniejszą tarczę, załóż zaciski Bolt-on albo DT RWS i powinno pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...