Skocz do zawartości

[pedały] Pedały Spd za 200 zł , buty Spd 250 zł

Robinhor10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję zakup roweru , dodatkowo chcę dokupic do niego pedały SPD.

Z racji tego ze nie znam się na nich totalnie i jestem zielony w tym temacie chciałbym prosić o jakieś propozycje w cenie za ok. 200 zł .

Czy warto kupic zwykłe pedały za 100 zł bo przeglądając sklepy rowerowe juz dostanie się za tyle pedały czy jednak warto dołożyć te 100 zł więcej i kupic lepsze ?

Czy jest wielka różnica w tym przedziale cenowym na jakości pedałów.

Przy okazji Chciałbym kupic również buty do tych pedałów i moze tez mi cos polecicie bo też jestem zielony w tym temacie.

Buty chciałbym kupic również za 200-250 zł max.

A moze jakis komplet ?

Napisano

Też miałem wyżej wymieniony zestaw na start i myślałem, że wszystko jest jak najbardziej OK. Jednak wraz z nowym rowerem dostałem nowe pedały przez co poznałem nowy standard SPD, całkowicie inna kultura pracy, wszystko działa płynnie wpina i wypina tak samo po 100 200 i 2000km no i waga... Exustary ok. 270g, a przy Shimano to chyba, żadne modele MTB nie schodzą poniżej 300 (zazwyczaj ok 380g)

Napisano

Ja polecam SPD M540, są bardzo dobre, łatwe wpięcia i wypięcia. A buty mam z Decathlonu - 3 lata temu kupiłem za 150pln (w przeczenie) i służą do tej pory. Są wygodne.

Napisano

To ja żeby Ci jeszcze bardziej namieszać gorąco polecę Crank Brothers Candy. Mam model X, w którym podobno lubi pękać sprężyna (na szczęście mnie się to nie przydarzyło), ale możesz wziąć Candy C, który jest praktycznie identyczny. Pedały są bardzo lekkie, wpinanie (po krótkiej praktyce) i wypinanie (od razu) bezproblemowe, spory luz roboczy (ja sobie chwalę). Pedały są praktycznie niewrażliwe na błoto (do momentu aż się bloki w butach zakleją na równi z podeszwą - wtedy kawałek patyka i szybkie czyszczenie załatwia sprawę. Dodatkowo można w nich spokojnie przejechać parę km w zwykłych butach, jak zajdzie potrzeba (nie jest to komfortowe, ale bywa użyteczne i nie trzeba zakładać dodatkowych nakładek (które co prawda są w komplecie, ale są również kompletnie beznadziejne). Po przejechaniu na nich 800km nie wyobrażam sobie powrotu do platform, póki co zmieniać na innego producenta nie planuję, bo się sprawdzają w 110%.

Napisano

No to widzę , że co użytkownik to inne pedały :)

Podoba mi się to ale wybór też dosyć cięzki , a może jednak co wybiorę z waszych propozycji to będzie dla mnie dobra opcja :)

W końcu muszę się na coś zdecydować ,

A jak mają się do Tych podanych propozycji pedały SLX PD-m530 ?

Z tego co widzę są ciężkie dosyć , jeszcze w tym przedziale moim cenowym moze bym wyhaczył pedały xt da się je wyciągnać juz za 200 zł , co o nich sądzicie ?

Ciągle czekam na nowe propozycje od bardziej doświadczonych zawodników ;)

Napisano

SPD PD-M520 Klasyka i praktyka ja śmigam na nich od paru dni i wiem że nie wrócę do platform już a wpinanie i wypinanie jest takie samo jak w innych modelach od czego macie śruby nastawne do regulacji napięcia??

Napisano

a wpinanie i wypinanie jest takie samo jak w innych modelach od czego macie śruby nastawne do regulacji napięcia??

Mylisz pojęcia, nie chodzi o mocność wpinania, a sposób w jaki to się robi...

Napisano

Ja już się zdecydowałem , wybrałem

Buty Shimano SPD SH-M087

Pedały PD-M540

Mam nadzieję , że będę z nich zadowolony . Za wszystkie wasze posty z góry dziękuje :)

Napisano

A ja dla odmiany polecę buty Shimano M123 - dałem za swoje 249 zł i porównując wykonanie do m077 widzę sporą różnicę (juz nie mowiac o wyglądzie ;]).

Napisano

Ppodepnę się pod temat, mam od dwóch godzin sh-am45 i teraz szukam do nich pedałów. W innym temacie wiele osob polecało pedały SPD z noskiem, czy też z progiem (nie mogę sobie przypomnieć) - jak to wygląda? jakieś przykłady? Czy do tych butów (shimano sh-am45) mogę wkręcić dowolny (prawie dowolny, wiem że spd i spd-sl to dwie różne rzeczy) inny system (look, crank brothers itd) czy też jestem przywiązany do SPD?

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Nie jesteś przywiązany do SPD. Będą pasować bloki od innych systemów (oczywiście MTB - mocowanie bloku na dwie śruby), nie wiem czy od wszystkich. Do butów Shimano na pewno pasują bloki CB (być może będziesz musiał użyć dołączonej do nich podkładki między blok a podeszwę).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...