Robinhor10 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Witam. Planuję zakup roweru , dodatkowo chcę dokupic do niego pedały SPD. Z racji tego ze nie znam się na nich totalnie i jestem zielony w tym temacie chciałbym prosić o jakieś propozycje w cenie za ok. 200 zł . Czy warto kupic zwykłe pedały za 100 zł bo przeglądając sklepy rowerowe juz dostanie się za tyle pedały czy jednak warto dołożyć te 100 zł więcej i kupic lepsze ? Czy jest wielka różnica w tym przedziale cenowym na jakości pedałów. Przy okazji Chciałbym kupic również buty do tych pedałów i moze tez mi cos polecicie bo też jestem zielony w tym temacie. Buty chciałbym kupic również za 200-250 zł max. A moze jakis komplet ?
Dromik Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Co do pedałów to polecam Exustary E-PM25, miałem i bardzo polecam.
rybciasum Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 a ja polecam niezniszczalne pd-m520 i do tego buciki m077 i na start wystarczy reszte kase włożysz w inne rzeczy
Dromik Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Też miałem wyżej wymieniony zestaw na start i myślałem, że wszystko jest jak najbardziej OK. Jednak wraz z nowym rowerem dostałem nowe pedały przez co poznałem nowy standard SPD, całkowicie inna kultura pracy, wszystko działa płynnie wpina i wypina tak samo po 100 200 i 2000km no i waga... Exustary ok. 270g, a przy Shimano to chyba, żadne modele MTB nie schodzą poniżej 300 (zazwyczaj ok 380g)
Grand231 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Ja od siebie polecam SPD M540 warto dopłacić w stosunku do modelu M520, w stosunku do butów bardzo dobry stosunek cena/jakość ma model M077.
delmariano Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Ja polecam SPD M540, są bardzo dobre, łatwe wpięcia i wypięcia. A buty mam z Decathlonu - 3 lata temu kupiłem za 150pln (w przeczenie) i służą do tej pory. Są wygodne.
vwothyn Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 To ja żeby Ci jeszcze bardziej namieszać gorąco polecę Crank Brothers Candy. Mam model X, w którym podobno lubi pękać sprężyna (na szczęście mnie się to nie przydarzyło), ale możesz wziąć Candy C, który jest praktycznie identyczny. Pedały są bardzo lekkie, wpinanie (po krótkiej praktyce) i wypinanie (od razu) bezproblemowe, spory luz roboczy (ja sobie chwalę). Pedały są praktycznie niewrażliwe na błoto (do momentu aż się bloki w butach zakleją na równi z podeszwą - wtedy kawałek patyka i szybkie czyszczenie załatwia sprawę. Dodatkowo można w nich spokojnie przejechać parę km w zwykłych butach, jak zajdzie potrzeba (nie jest to komfortowe, ale bywa użyteczne i nie trzeba zakładać dodatkowych nakładek (które co prawda są w komplecie, ale są również kompletnie beznadziejne). Po przejechaniu na nich 800km nie wyobrażam sobie powrotu do platform, póki co zmieniać na innego producenta nie planuję, bo się sprawdzają w 110%.
Robinhor10 Napisano 7 Października 2012 Autor Napisano 7 Października 2012 No to widzę , że co użytkownik to inne pedały Podoba mi się to ale wybór też dosyć cięzki , a może jednak co wybiorę z waszych propozycji to będzie dla mnie dobra opcja W końcu muszę się na coś zdecydować , A jak mają się do Tych podanych propozycji pedały SLX PD-m530 ? Z tego co widzę są ciężkie dosyć , jeszcze w tym przedziale moim cenowym moze bym wyhaczył pedały xt da się je wyciągnać juz za 200 zł , co o nich sądzicie ? Ciągle czekam na nowe propozycje od bardziej doświadczonych zawodników
venom2000 Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 SPD PD-M520 Klasyka i praktyka ja śmigam na nich od paru dni i wiem że nie wrócę do platform już a wpinanie i wypinanie jest takie samo jak w innych modelach od czego macie śruby nastawne do regulacji napięcia??
rybciasum Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 a wpinanie i wypinanie jest takie samo jak w innych modelach od czego macie śruby nastawne do regulacji napięcia?? Mylisz pojęcia, nie chodzi o mocność wpinania, a sposób w jaki to się robi...
bartek6622 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 A ja się dołączę i zapytam, jaka najlepsza propozycja była by 200zł za komplet buty+pedały?
Robinhor10 Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Ja już się zdecydowałem , wybrałem Buty Shimano SPD SH-M087 Pedały PD-M540 Mam nadzieję , że będę z nich zadowolony . Za wszystkie wasze posty z góry dziękuje
venom2000 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 za tą cenę raczej kompletu nie kupisz same pedały to ok 100 zł plus najtańsze obuwie to ponad 100
bva Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 A ja dla odmiany polecę buty Shimano M123 - dałem za swoje 249 zł i porównując wykonanie do m077 widzę sporą różnicę (juz nie mowiac o wyglądzie ;]).
Tofi Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Ppodepnę się pod temat, mam od dwóch godzin sh-am45 i teraz szukam do nich pedałów. W innym temacie wiele osob polecało pedały SPD z noskiem, czy też z progiem (nie mogę sobie przypomnieć) - jak to wygląda? jakieś przykłady? Czy do tych butów (shimano sh-am45) mogę wkręcić dowolny (prawie dowolny, wiem że spd i spd-sl to dwie różne rzeczy) inny system (look, crank brothers itd) czy też jestem przywiązany do SPD? Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
vwothyn Napisano 12 Października 2012 Napisano 12 Października 2012 Nie jesteś przywiązany do SPD. Będą pasować bloki od innych systemów (oczywiście MTB - mocowanie bloku na dwie śruby), nie wiem czy od wszystkich. Do butów Shimano na pewno pasują bloki CB (być może będziesz musiał użyć dołączonej do nich podkładki między blok a podeszwę).
Tofi Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 dDDzięki za odpowiedź. Swoją drogą to przydało by się jakieś vademecm na temat mocowań butów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.