ziabel96 Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 witam przymierzam sie do kupna nowego napędu, slyszalem duzo dobrego o 2x10, ale 3x10 tez ma swoich zwolenników przez co niewiem co wybrać( a może zostac przy 3x9 ?). mam spory dylemat. chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Dziekuje za podpowiedzi
dziobolek Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Zostać przy 3x9. Może inaczej - co jest "nie teges" z obecnym 3x9??? Brakuje Ci przełożeń czy co???
Salvin Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Ja kilka miesięcy temu złożyłem nowy rower i moim priorytetem było pozostanie przy napędzie 3x9 XT. Po co zmieniać coś naprawdę dobrego? Napęd x10 to same kłopoty... wymiana łańcucha co 400 km, w błocie przestaje praktycznie pracować.. taki rodzaj napędu to zwykły skok na kasę producentów, który totalnie nic nie wnosi.
ziabel96 Napisano 6 Października 2012 Autor Napisano 6 Października 2012 Zostać przy 3x9. Może inaczej - co jest "nie teges" z obecnym 3x9??? Brakuje Ci przełożeń czy co??? no czasami brakuje, ale słyszałem dobre zdania o 3x10 i 2x10, dlatego zacząłem sie zastanawiać
JeruTheDamaja Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Nie zgodzę się z poprzednikiem. W błocie sprawuje się wyśmienicie, a łańcuch nie zużywa się tak szybko. Przejechałem ponad 1500km od lipca i nie ma śladów zużycia. Jedyny minus, to długi wózek przy przerzutce... Mój w zeszłym miesiącu się rozleciał na korzeniu.
ziabel96 Napisano 6 Października 2012 Autor Napisano 6 Października 2012 Nie zgodzę się z poprzednikiem. W błocie sprawuje się wyśmienicie, a łańcuch nie zużywa się tak szybko. Przejechałem ponad 1500km od lipca i nie ma śladów zużycia. Jedyny minus, to długi wózek przy przerzutce... Mój w zeszłym miesiącu się rozleciał na korzeniu. ale 2x10 czy 3x10 ?
TomoCustomBike Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 JeruTheDamaja Przyznaję jeżdżę cały sezon na cannonie Flashu 29 napęd 2x10 sram/shimano i również nie mam nic do zarzucenia chodzi płynnie, mam przejechane już jakieś pod 4000 i jeszcze nie skacze. dość istotną sprawą jest ustawienie poprawnego opasania łańcuchem kasety i w tym momencie zużycie również spada. Ogólnie rzecz biorąc polecam.
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2012 Mod Team Napisano 6 Października 2012 no czasami brakuje A wymień przełożenia ktorych nie ma w 3x9 a sa w 2x10 lub 3x10
Rulez Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Mnie 2 komponenty ciągną do napędu 10-kowego (ale na razie nie mam zamiaru zmieniać) , i nie jest to kwestia przełożeń tylko braku tych komponentów w 9-tkowym, a są to nowe przerzutki tylne z mocniejszymi sprężynami i nowe Gripshifty Srama ...
Luk33 Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Moim zdaniem napęd 2x... jest uzasadnionym wyborem tylko w przypadku jazdy wyścigowej.
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2012 Mod Team Napisano 6 Października 2012 braku tych komponentów w 9-tkowym, a są to nowe przerzutki tylne z mocniejszymi sprężynami i nowe Gripshifty Srama No to już moga być przemawiające argumenty ale nie brak przełożeń.
GhOsTwrc Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 A ja od stycznia 2012 zrobilem na 3 x10 już 11kkm , i tak sobie myśle , że lepiej zmienić napęd na 3x9 a nawet 2x9. Tyle że sram , zamiast shimano. Głównie mowa o tyle bo przód może zostać shimano. Jak wygląda sprawa tych sprezyn w przerzutkach , naprawde nowe modele są mega wypasione względem starych . Zmieniłem przerzutkę XT 773 na 780 i jakoś różnicy poza kolorem nie widać. Dlaczego chce zrezygnować z 10 rzedowego napedu? jest problem z regulacja , zbyt szybko zuzywaja sie kasety i łańcuchy . Mam dostęp do 9 rzędowych kaset o niewielkim przebiegu za grosze
Rulez Napisano 6 Października 2012 Napisano 6 Października 2012 Nie żadne "mega wypasione" tylko lepiej przystosowane do rowerów full AM/Enduro, w rowerze XC różnicy w działaniu można nie zauważyć...
Mod Team Puklus Napisano 7 Października 2012 Mod Team Napisano 7 Października 2012 Ja bym sie ewentualnie skusił na kasetę 11-36 reszta bajerów tego systemu mnie jakoś nie zachęca a i opinie o niskich modelach w 10s tez nie sa optymistyczne.
ziabel96 Napisano 7 Października 2012 Autor Napisano 7 Października 2012 no to chyba zostane przy 3x9. dzieki za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.