krisprince Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Witam Otrzymałem w spadku taką kolożówkę: https://docs.google.com/open?id=0B-FtFxbNOmndTTNMTkUwTXBZYnc Nie wiem co to za model ale jest wyposażony w: - koła szytkowe Campagnolo Lambda Strada, chyba 26'', - przerzutka przód Shimano 105, - przerzutka tył Shimano Titlist, - korba 53-46, - kaseta 13-22, 6 rzędów - hamulce Mafac, - waga 10,4 kg Trochę latałem w MTB, teraz biegam i szykuję się na Triatlon i chciałbym mieć sprzęt na pierwsze treningi. Chcę zacząć od wymiany szytek bo te mają z 20 lat. Koszt to 250 pln ale nie wiem czy wogóle w to inwestować. Po pierwszej przejażdzce wiem też że trzeba zmienić przelożenia bo 45km/h to jest koniec. Warto w to inwestować?
TomoCustomBike Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 · Ukryte przez durnykot, 6 Października 2012 - spam Ukryte przez durnykot, 6 Października 2012 - spam Czołem, jeśli chcesz sobie złożyć szosę "oldsqoolową" jak najbardziej warto poinwestować, natomiast dalej będzie to rower stricte rekreacyjny. Jeśli myślisz o rowerze treningowym, to faktycznie warto pomyśleć nad nową gotową szosą. Dlaczego? przede wszystkim ze względu na sztywność ramy i komponentów. wraz z postępem technologicznym producenci udoskonalili swoje rowery pod kątem sztywności, wytrzymałości, wygody no i oczywiście bezpieczeństwa. ważny jeste też poprawny dobór rozmiaru ramy, ma on znaczny wpływ na osiągi, sprawność i skuteczność kolarza. W razie pytań o szczegóły dotyczące sugerowanych marek, półki cenowej sprzętu nadającego się do treningów, zapraszam do kontaktu mailowego cyklosc@go2.pl , lub telefonicznie 58 661-77-97 Pozdrawiam
rybciasum Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 @up co to za reklama ?:X jeżeli ma być to rower dojazdowy / zimowy to jak najbardziej tak, do treningów, hm raczej będzie ciężko 53/13 i przy 45 km/h koniec? dziwne
Michauuu Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Człowieku,53/13 to Tobie za mało? Ok,ew zmiana na 53/11,ale mówiąc że 45km/h to dobry żart.tyle to na asfalcie góralem się rozpedzisz i to na 42/11
rybciasum Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 53 / 11 = 4,81818182 53 / 13 = 4,07692308 42 / 11 = 3,81818182 prosta kalkulacja , trzeba uwzględnić też koło, między zębatką 13 a 11 jest duża różnica aczkolwiek ja w mojej szosówce na 52/13 przy 55km/h wciąż mam kadencje która woła o więcej
krisprince Napisano 6 Października 2012 Autor Napisano 6 Października 2012 Skoro 52/13 daje rade jechac szybciej to sprawdze licznik, bo on tez zostal w spadku, a potem zaczne treonowac szose bo moze ja jestem slaby. Szkoda ze ten bike to taki klasyczny szrot, bo mialem nadzieje ze cos z niego wycisne. Mimo wszysto chyba go zima rozbiore i: - pojdzie rama do malowania, - kupie nowe szytki, - jako ze nie ma rdzy to wypoleruje wszystkie metalowe czesci, polatam na wiosne i wtedy moze sprzedam pamiatke rodzinna.
krisprince Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Jako ze decyzja zapadła co do remontu, to prosze o pomoc w ustaleniu: 1. obrecze sa compagnolo lambda strada, w necie znalazlem info ze to jest 28', ale jak mierze wysokosc kola to mi wychodzi 68cm,a samej obreczy 64, wiec blisko 700 ale moze jakis inny wymiar? 2. Rura podsiodlowa ma dlugosc 58cm i gorna tez ma 58cm. Jak stoje i mam rower miedzi nogami to do ramy mam moze z 5cm od krocza. Ja mam wzrost 178cm, czy ten rower bedzie dobry dla mnie?
dovectra Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 z szytkami się bawić, wymienił byś na zwykłe fele. a 58 cm, trochę dużo 55 cm było by lepiej. ale da się jeździć
twojastara Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 kolo 28" ma cos mniej wiecej 640-50mm srednicy zewnetrznej, czyli wszystko sie zgadza... zreszta nie przypominam sobie zeby te obrecze wystepowaly w wiekszych rozmiarach (co najwyzej triathlonwe 650c , ktore ma przewaznie okolo 585mm srednicy calkowitej); szytki najtansze masz vittorie badz proste tufo, tanie conti - ale to wciaz ponad 7dych za sztuke a trzeba kupic jedna na zapas; aha - tufo sa nienaprawialne; vittorie Ci jeszcze moze jakis stary macher zalata i zaszyje; to masz ponad 200pln, za ktore spokojnie kupisz zwykle kola oponowe; jesli chodzi o rozmiar to moze byc roznie, w zaleznosci od proporcji ciala; przewaznie na 178 wzrostu dobiera sie 54-55ke; ale jak masz krotki tlow to i przy 185 moze Ci te 54 wystarczyc...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.