Trzyvczternascie Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Witam wszystkich, chciałbym wymienić standardowy w Specu Epicu przedni amortyzator RocxShox Recon Silver TK SL 120mm (z pełną regulacją) na coś dłuższego lub lepszego. Jeżdżę od bardzo dawna na rowerze, zwykle było to MTB zazwyczaj pomieszane ze zjazdami ale raczej w kontekście mocnego trialu. Od ponad 6 miesięcy mam Cambera i nie ukrywam, że to świetny rower i czuję się na nim bardzo "bezpiecznie", lecz coraz częściej z rowerem jeżdżę do naszych południowych sąsiadów i próbuję zjazdów w Beskidach, a jest oczywiście gdzie tam jeździć i nie ukrywam, że zaczynam odczuwać lekki brak zapasu z przodu. Nie uprawiam FR czy DH, lecz jak chyba większość z nas czuje zew do większej adrenaliny a ja chciałbym ją czuć, mając większą pewność swojego bezpieczeństwa. Potrzebuję porady, co się stanie z geometrią jeśli do Cambera włożyłbym widelec do 140mm/150mm ? Mam świadomość, że wpłynie to na "zwinność" roweru i "wdrapywanie" się nim na wysokie podjazdy (do tego w sumie jest), lecz zastanawiam się czy to ma w ogóle jakikolwiek sens? Denerwuje mnie ten amortyzator ale zastanawiam się, czy może wystarczy go wymienić na amor o podobnym skoku, tylko lepszy? Mam nadzieję, że nie wyszło z tego masło maślane i znajdzie się ktoś, kto dobrze rozumie mój dylemat. Pozdrawiam. Trzyczternaście.
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2012 Mod Team Napisano 1 Października 2012 Recony ogólnie uchodzą za "tępe" bestie i nie pracują miło. Do ramy mysle 130 max bo 150 to juz znacząco zmieni geometrie. Jednak jeżeli jeździsz powoli i rekreacyjnie w żaden sposób nie nadwyrężając ramy to mozna i 150 włożyć, jednak rower sie troche "zmuli" będzie taki leniwy cieżej będzie skręcał a i widelec może nie pracować prawidłowo z racji kąta pod jakim będzie. Nigdzie nie napisałeś ile chcesz dać ale za mniej niż 500zł chyba nie kupisz nic lepszego od recona.
Trzyvczternascie Napisano 1 Października 2012 Autor Napisano 1 Października 2012 Dzięki Emeryt czyli moje kalkulacje się potwierdzają. Problem w tym, że jeżdżę szybko ale nie skaczę ani wysoko ani daleko (może na razie), zależy mi bardzo na utrzymaniu właściwej geometrii (jest dla mnie idealna),szybkości i zwinności roweru. A ten recon to naprawdę jak piszesz strasznie tępa bestia i mam silne przeczucie, że ogranicza mi frajdę z jazdy. Co do kasy, to myślę, że wolałbym o niej teraz nie pisać, chciałbym aby temat się mocno rozwinął i aby z szerokiego wachlarza możliwości pojawił się tak zwany "złoty środek" - maximum przyjemności/minimum wydatków (zakup/serwis). Rower jest na dzień dzisiejszy w standardowym osprzęcie, lecz wiedziałem już przy zakupie, że na tym się nie skończy. Chciałem pojeździć i samemu, systematycznie oceniać co chciałbym wymienić. na pierwszy rzut poszedł recon, potem pewnie pójdą przełożenia (slx) aczkolwiek dobrze wyregulowane działają ciężko ale precyzyjnie, nawet w ciężkich (błoto) warunkach. pzdr
Rulez Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 zależy mi bardzo na utrzymaniu właściwej geometrii (jest dla mnie idealna),szybkości i zwinności roweru. Po pierwsze to piszesz o Specu Epicu czy Specu Camberze ? Jeśli o Camberze to do rzeczy : To nie jest dobry pomysł, akurat Spece prowadzą się optymalnie z amorami do jakich zostały zaprojektowane, moim zdaniem ten "brak skoku" to wina pracy amora a nie jego skoku, chciałeś więcej skoku trzeba było kupić Stumpjumpera, moim zdaniem wsadzenie amora o skoku większym niż 130 mm to przegięcie, Camber prowadzi się bardzo przyjemnie ale nie jest szczytem zwrotności, rower nie będzie prowadził się tak jak został zaprojektowany, co z tego że będzie bardziej pewny przy zjeździe na wprost jak całkiem straci zwotność. Spec stworzył Stumpjumpera EVO poprzez dodanie 10 mm skoku i tu charakter zmienił się dosyć mocno w porównaniu z wersją 140 mm nie jest już tak uniwersalny, zwrotny , zrywny. Możesz oczywiście wsadzić amor jaki chcesz tylko, że całkiem zmienisz ten uniwersalny rower, według mnie to bez sensu.
Trzyvczternascie Napisano 1 Października 2012 Autor Napisano 1 Października 2012 Piszę o Camberze. Wcale nie upieram się przy wymianie na większy skok, sam sprawdzając w necie specyfikację roweru przed jego kupnem miałem świadomość jaki ma osprzęt, narzekam tylko na ten amortyzator. Nie mając pewności co zrobić, czy zwiększyć skok czy też go tylko wymienić na inny pozostawiając te 120mm zadałem pytanie na forum. Cieszę się, że dzielicie się ze mną uwagami, o to przecież chodzi. Dzięki. pzdr
Cox Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 znajomy ma tego speca i ma foxa talasa 110 (chyba) do 150mm, na podjazdy skraca i tyle, przy 150mm kąt główki jest wg mnie za płaski
erzurum Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 podepnę się pod temat bo mam pytanie do Ruleza, wiem, że w specach jest obcykany w camberze 29er z 2011 jest 100mm skoku, w wersji z 2012 jest 110mm , skąd ta różnica? rama jest taka sama, geo to nieco zmienia. i czy jest sens pakowania w przyszłości 120mm? i jeszcze co do rozmiaru, 190cm wzrostu i camber 29er w rozmiarze L wydawał się być ok, choć tylko chwilkę na nim siedziałem. w każdym razie wielki to rower, jakie macie doświadczenia z rozmiarami speca na wielkich kołach? pozdrawiam
Rulez Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Nawet w Camberach 2012 masz różny skok 100/110mm, zależnie od skoku zamontowanego dampera 47/49mm ... zarówno w modelu o skoku 100 jak 110 mm geometria zmieni się tak samo ponieważ długości damperów są takie same ...120 można założyć, nie zmieni to znacząco geometrii. Co do wzrostu - L powinna być OK. jeśli wystarcza sterówki, długość jest raczej wystarczająca ... ale to zależy od indywidualnych preferencji.
EpicPoznan Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 zależy od długości nóg. ja mam 189cm i przy rozmiarze L czy to camber czy to epic mam sztycę wysunięta maksymalnie, co jest średnio bezpieczne, a i rama delikatnie krótka. XL będzie dużo bezpieczniejszym wyborem, chyba, że masz krótkie nogi
erzurum Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 nogi mam proporcjonalne w miarę ani krótkie ani długie. jednak nie wyobrażam sobie rozmiaru XL dla siebie. to raczej dla kogoś kto ma 2m. takie miałem odczucia siedząc na L. Rulez , chyba niezbyt jasno napisałem, różnica w specyfikacji na rok 2011 i 2012 dotyczy przedniego amortyzatora, mam tu na myśli najniższe modele wyposażone w rs.
EpicPoznan Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 jak uważasz, xl jest troszkę za duży, L troszkę za małe + ryzyko rozwalenia rury podsiodłowej jak swoje ważysz
Rulez Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Rulez , chyba niezbyt jasno napisałem, różnica w specyfikacji na rok 2011 i 2012 dotyczy przedniego amortyzatora, mam tu na myśli najniższe modele wyposażone w rs. Jest różnica ponieważ w 2011 ramy miały skok tylko 100 mm , więc wsadzono takie same amory, na 2012 zmieniła się koncepcja (zwiększono skok) tył ma 110 mm więc i z przodu wsadzono 110 mm, taki sam wsadzili do modeli o skoku tyłu 100 mm - zamówienie większej partii = niższa cena .. czy jest sens włożenia 120 mm, pewnie tak, to zależy od tego jakie preferencje ma biker, do tego widły 120mm są łatwiej dostępne , jednak lepiej było by go wsadzać do ramy o skoku 110 mm...
erzurum Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Z tego co czytam na stronie speca modele 2011 i 2012 mają skok ramy 100mm i długość dampera identyczna 200mm. Zastanawiam się czy warto dopłacić do modelu z 2012 ale chyba nie. Co Rulez sądzisz?
Rulez Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Ja bym kupował model 2012 ze skokiem tyłu 110 mm i osią tylną 142 mm .
erzurum Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 dzięki za opinie Rulez, choć dalej nie wiem gdzie wyczytałeś w specyfikacji, że z 2012 mają 110mm skoku tylnego zawieszenia.
Rulez Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 Gdzie ja mogłem wyczytać, że w Camberze 29er z 2012 skok tyłu to 110 mm (I do tego pod piastę 142mm) , a no na stronie Speca : Specialized Bicycle Components skok 110mm osiągnięto dzięki zwiększeniu skoku dampera z47 na 49 mm (gdyby zastosować standardowy damper 200/50 mm skok jeszcze by wzrósł tyle, że przy pełnym ugięciu opona mogła by dotykać do podsiodłówki) ... W każdym bądź razie polecam model pod piastę 142 mm ze skokiem 110 mm ...
erzurum Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 teraz już wiem o co chodzi, w niższych modelach jest skok 100mm, a na te niższe modele zerkałem tylko. http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/archive/2012/camber/camber29
Rulez Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Przecież pisałem wyraźnie, że w modelach 2012 Camber ma skok 100 i 110 mm zależnie od dampera ...
erzurum Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 masz rację ok zamknijmy ten temat z damperem. mam jeszcze jedno pytanie co do rozmiaru, bo przymierzałem się do wielkich kół 29 cali. A jak się ma rozmiar kół 26 cali, czy camber 2012 na mniejszych kołach w rozmiarze L będzie dla mnie (190cm) ok? porównywałem jego geometrię do tranca L (tego właśnie przymierzałem kiedyś i był dobry) i wydaje mi się, że ten spec tym bardziej będzie mi pasował. Nie mam okazji go przymierzyć a za to mam okazję kupić go w dobrej cenie.
Rulez Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Myślę, że wątpię L na małych kołach jest akurat dla mnie - 182 cm ... według mnie będzie za krótki, a dłuższym mostkiem tego nie załatwisz ... ponadto środek ciężkości będzie wysoko ... czyli do jazdy po parku akurat ...
EpicPoznan Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Tak na poważnie, skąd przeświadczenie, że na 29tkach mamy mieć mniejszy rozmiar ramy? Siedziałem na epicu 29 trance 29 i anthem 29 L i były ciut małe tak samo jak 26tki.... fakt, że XL są ciut za duże, no ale mało firm robi 20,5 jak np. rocky mountain
Rulez Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Sprostowanie - na Camberze L z kołami 26" powinieneś się zmieścić, ma ramę dłuższą niż 29" ma też większy rozstaw kół więc będziesz nieźle wyważony w rowerze, jednak jeśli nie przypasował by z mostkiem 100 mm to w przypadku dłuższego mostka zmieni się charakter roweru. Jednak sprawy środka ciężkości nie przeskoczysz - tu wygrywa 29er ..
erzurum Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 dzięki za wypowiedzi, jak są różnice w geo ram pod koła 29 i 26 tego nie wiem, nie analizowałem tego. siedziałem na camberze L 29 oraz na trance L 26 i oba rowery były dla mnie bardzo ok, camber wydawał się jednak ogromny. oczywiście z powodu kół. Mimo to napaliłem się na koła 29, ale prawdopodobnie nic z tego nie wyjdzie i będą właśnie 26. Zdecyduje się na speca experta 26 z 2012. Dzięki za wszystkie uwagi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.